Espanjan oikeuslaitos ajoi EU:n oikeuden yli: EU:n parlamentti erotti katalaani-mepin

Täällä Suomessa me olemme tottuneet siihen ajatteluun, että kun Brysselissä sanotaan jotain kriittistä Suomelle, me tottelemme, ja varmuuden vuoksi vähän kiltimmin kuin muut Euroopan maat. Ja kiireesti joku hallituksen ministeri pyytelee niiaten anteeksi.

Näköjään kansallinen oikeus voi myös osoittautua EU:n oikeuslaitoksia korkeammaksi auktoriteetiksi. Näin on käymässä katalaani-meppien kohdalla.

Katalaanijohtaja Oriol Junqueras valittiin Euroopan Parlamenttiin syksyn vaaleissa, mutta ennen kuin hänen virkakautensa ehti alkaa, Espanja tuomitsi hänet 13 vuoden vankeuteen Katalonian itsenäistymisen rauhanomaisesta edistämisestä.

19.12.2019 EU-tuomioistuin päätti, että Oriol Junqueras nautti Euroopan parlamentin jäsenille kuuluvaa syytesuojaa jo vaalien tulosten vahvistamisesta alkaen, ja sen jälkeen Espanjassa annettua 13 vuoden vankilatuomiota ei voida laittaa täytäntöön, vaan Junquerasin on sallittava ottaa vastaan paikkansa Euroopan parlamentissa.

https://yle.fi/uutiset/3-11126426

Espanjan korkein oikeus päätti kuitenkin toisin 9.1.2020, ja päätti että Junqueras pysyy vankilassa seuraavat 13 vuotta ja sillä hyvä.

Euroopan parlamentti nieli tämän päätöksen kahden päivän kuluttua, eli tänään, ja päätti että Junqueras menettää paikkansa parlamentissa. Euroopan parlamentti hyväksyi siis ajattelutavan, että kansallinen oikeuslaitos on oikeassa ja Euroopan Unionin oikeuslaitos on väärässä.

https://yle.fi/uutiset/3-11153086

Maallikko menee tässä jo vähän sekaisin, miten oikeuslaitos oikein toimii Euroopassa. Olemme tottuneet siihen, että kun oikeus päättää jotain, se päätös toimeenpannaan ja sillä hyvä. Paitsi jos korkeampi oikeuslaitos määrää toisin. Nyt Espanjan korkein oikeus osoittautui jotenkin korkeammaksi oikeusasteeksi kuin EU-tuomioistuin.

Siinä ei ole kyllä mitään uutta, että Brysselin poliitikot kävelevät EU:n tuomioistuimen päätösten yli kuin likaista ja arvotonta räsymattoa potkisi. Vuonna 2008 EU:n yleinen tuomioistuin päätti, että vuonna 2002 tehty kurdien PKK-puolueen lisääminen EU:n terroristijärjestöjen mustalle listalle on laiton, koska sille ei ole esitetty lainmukaisia riittäviä perusteita. Brysselin hyvät veljet ovat tähän päivään asti vain yksinkertaisesti jättäneet tuon tuomioistuimen päätöksen huomioimatta, ja pitäneet PKK:ta terroristien mustalla listalla 12 vuotta EU:n tuomioistuimen päätöksen vastaisesti.

https://en.wikipedia.org/wiki/Kurdistan_Workers%27_Party#Designation_as_a_terrorist_group

Mihin tässä enää voi luottaa ja uskoa, kun Brysselin herrat kävelevät EU:n tuomioistuinten päätösten yli kerta toisensa jälkeen? Nyt myös tässä katalaani-johtajien tapauksessa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu