Espanjan vaihtoehto korona-lomautuksille: työaikapankkiin miinusta täydellä palkalla

Suomessa korona-kriisiin on reagoitu yrityksissä lomautuksilla tai irtisanomisilla. Ne ovat Suomessa tarjolla olevat vaihtoehdot, mitä yritys voi tehdä kun liiketoiminnan edellytykset ovat väliaikaisesti heikentyneet.

Espanjassakin käytetään näitä kahta menettelyä korona-kriisin aikana, mutta sen lisäksi paljon käytetty vaihtoehto on täyden palkanmaksun jatkaminen korona-kriisin aiheuttaman työnseisauksen aikana, ja jokaisen menetetyn työpäivän huomioiminen työaikapankissa noin kahdeksan tunnin miinuksena saldoon. Tämä vaihtoehto on työntekijöiden henkilökohtaiselle taloudelle suotuisa, kun tulotasoon ei tule minkäänlaisia katkoksia tai romahduksia. Yritykseltä se vaatii kyllä vahvaa saldoa pankkitilillä, ihan kädestä suuhun päivittäisen tulovirran varassa elävä yritys ei siihen kykene. Sekä sellaista liiketoimintaa, jossa pidemmän työpäivän tekeminen tuo lisää tuloja yrityksen kassaan. Esimerkiksi jonkinlaisten tavaroiden tuotanto, jolloin väliaikaisesti pidemmällä päivittäisellä työajalla saadaan tuotettua normaalia enemmän tavaraa markkinoille.

Espanjassa kuvitellaan vielä tässä vaiheessa, että tähän mennessä työnseisauksissa menetetty parin viikon työaika saadaan hyvitettyä yrityksille tämän vuoden loppuun mennessä. Mitä pidemmälle korona-kriisi etenee, sitä epärealistisemmaksi tämä tavoite tulee osoittautumaan. Jos niin käy, siinä tapauksessa ylitöitä korona-miinuksien hyvittämiseksi jatketaan vielä pitkälle ensi vuoden puolelle asti.

https://english.elpais.com/society/2020-03-30/spains-new-lockdown-restrictions-the-measures-in-place-for-non-essential-workers.html

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu