Espoossa pahoinpitelystä 1.9 MEUR vahingonkorvaus, tappamalla olisi päässyt halvemmalla

Kolme nyrkiniskua kävi kalliiksi espoolaiselle miehelle. Pahoinpitelyn uhri menetti osittain työkykynsä, ja lyöjä tuomittiin maksamaan vahingonkorvauksia menetetyn työtulon ja eläkkeen perusteella 1.9 miljoonaa euroa.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/c39adef7-9169-440d-9a2d-845da012bad6

Tämä pahoinpitelijä tuskin maksaa korvauksia ihan näin paljon, koska korvausten maksuvelvollisuus jatkuu kuukausittain vuoteen 2079 asti. Silloin pahoinpitelijä tulisi olemaan noin 110-vuotias.

On tilanteita, joissa pitäisi tehdä raskaampi rikos selvitäkseen halvemmalla. Näin on tässäkin tapauksessa. Jos pahoinpitelyn uhri olisi kuollut siihen paikkaan, vahingonkorvauksen määrä olisi saattanut olla jotain 6000 euron nurkilla. Jos rikoksen tekijällä ei ole rahaa tai halua maksaa, uhrin omaiset saattavat saada lopulta vain muutaman satasen, jos sitäkään.

https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/1318681

https://yle.fi/uutiset/3-11503437

Yhdysvalloissa murhaaja saa vastattavakseen samantyyppiset vahingonkorvaukset kuin Suomessa työkykynsä menettävä pahoinpitelyn uhri: surmatun henkilön tulot elinajan odotteen loppuun asti. Eräässä tapauksessa useita henkilöitä tappanut murhaaja joutui maksamaan vahingonkorvauksia yhteensä 4.4 miljoonaa dollaria, eli noin 4 MEUR. Suomessa olisi päässyt paljon halvemmalla.

https://www.govinfo.gov/content/pkg/USCOURTS-ilnd-1_02-cr-01050/pdf/USCOURTS-ilnd-1_02-cr-01050-13.pdf

Vahingonkorvausten periminen murhaajalta tai muulta rikolliselta ei kylläkään toimi Yhdysvalloissa juuri sen paremmin kuin Suomessa. Jos rikoksen tekijällä ei ole kykyä tai halua maksaa, uhrit jäävät ilman rahoja.

https://journalistsresource.org/criminal-justice/criminal-restitution-debt-victims/

+1
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu