EU haluaa muuttaa maailmankaupan säännöt – vaan riittääkö vaikutusvalta siihen?

EU yrittää pitkästä aikaa tehdä jotain hyödyllistä. Menossa on hanke, jonka tavoitteena on uudistaa maailmankaupan pelisäännöt sellaisiksi, että työntekijöiden oikeuksia polkemalla tai luontoa saastuttamalla ei voisi saada epäreilua kilpailuetua tuotteilleen, joita myydään maailmanmarkkinoilla rinnakkain vastuullisten toimijoiden tuotteiden kanssa. Reilun globaalin kilpailun kannalta ongelmallisia ovat esim. kiinalainen mustaakin mustempi teräs, ja aika moni muukin Kiinassa valmistettu asia.

https://yle.fi/uutiset/3-11798082

Olisi yllättävää, jos tämä hanke saisi tuulta purjeisiinsa kovin helposti Aasian suunnalla, jossa on juuri solmittu uusi uljas Aasian vapaakauppa-sopimus — maailman suurin vapaakauppa-alue — jonka sääntöihin ei sisälly mitään velvoitteita luonnosuojelua tai työntekijöiden oikeuksia kohtaan.

Yhdysvallat voisi lähteä mukaan Joe Bidenin johdolla, ja muu länsimielinen maailma siinä sivussa. Mutta Aasian vapaakauppa-sopimukseen liittyneille valtioille se voisi olla epätoivottu raskas kivi rekeen raahattavaksi — kun on juuri päästy mukaan suurille vapaille markkinoille, joissa kukaan muu ei aio kuormittaa tuotteidensa kilpailukykyä luonnonsuojeluun tai työntekijöiden oikeuksiin liittyvillä lisäkustannuksilla.

Ennustan että tämä hanke ei mene läpi WTO:ssa, mutta Euroopan Unionista löytyy silti riittävästi idealismia ajaa sitä niin pitkälle kuin se saadaan ajettua. Ehkä jopa Amerikan mantereille asti. Afrikasta ei oikein tiedä. Onko tulossa Kylmän (kauppa)Sodan aikakausi? USA:lle voisi kyllä sopia mikä tahansa tekosyy pystyttää barrikadeja Kiinan taloudellisen maailmanherruuden patoamiseksi.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu