EU:n elvytys tukisi Bulgarian poliittista korruptiota 29 miljardilla

Minun piti kirjoittaa tänään Valko-Venäjän tilanteesta, nyt kun on sopivasti sunnuntai, opposition protestien aktiivisin päivä viikosta. Mutta kirjoitankin toisesta hyvin samantyyppisestä poliittisesta patti-tilanteesta korruptoituneen hallinnon ja kaduilla protestoivien kansalaisten välillä. EU:n jäsenvaltio Bulgariassa on jo yli kaksi kuukautta ollut samantyyppistä laajaa protestointia maan hallinnon korruptiota vastaan kuin Valko-Venäjällä.

https://www.pri.org/stories/2020-09-07/protesters-bulgaria-demand-prime-ministers-resignation-amid-corruption-0?amp

On kohtalon oikku, että Bulgarian poliittinen tilanne tuli edes mieleen minulle. YLE on muistanut Bulgarian tilannetta ilmeisesti kahdella uutisella näiden parin kuukauden aikana, eikä niissä uutisissa ole kai edes mainittu raskauttavinta syytä Bulgarian protesteihin: oikeusvaltion huolestuttava mureneminen, kun pääministeri määräsi poliisin ratsaamaan itseään kritisoineen presidentin toimiston, hidastaakseen itseensä kohdistuvaa korruptio-tutkintaa ja oikeudenkäyntiä.

Tämä Bulgarian tilanne oli käsillä, ja raivostunut kansa kaduilla protestoimassa, jo silloin kun Euroopan poliittinen kerma Sanna Marinia myöten kokousti EU:n elvytyspaketista, ja päätti jakaa Bulgarialle noin 25-29 miljardia euroa rahaa. Maassa rehottavasta korruptiosta ja oikeusvaltion murenemisesta huolimatta.

https://seenews.com/news/bulgaria-to-receive-29-bln-euro-in-eu-funding-in-next-seven-years-pm-707071

Hämmentävää. Olipa elvytyspakettia tai ei, on vaikea selittää miksi EU jakaa koko ajan rahaa Bulgariaan, joka on ns. nettosaaja, vaikka maan kelpoisuus rahan tai politiikan vastuulliseen käsittelyyn on alle kaiken arvostelun. Miksi Bulgaria on edes jäsen EU:ssa? Mitä kriteerejä se muka täyttää, tällaisella menolla?

Se sattuman oikku, miksi kirjoitin tänään Bulgariasta eikä Valko-Venäjästä, on se että olen parhaillaan Borisovissa, noin Tampereen kokoisessa Valko-Venäjän kaupungissa, ja kirjoitin Google-hakuun ”protests Borisov”, tarkistaakseni tietääkö netti jotain mitä minä en ole nähnyt omin silmin täällä. Kansan protestoinnin kohteena olevan Bulgarian pääministerin sukunimi on Borisov. Niinpä se Google-haku johti ajatukseni tällaisille sivuraiteille. Pahoitteluni tästä.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu