EU:n suunnittelema minimipalkka lässähti kuin vetelä taikina

Jos uunissa ei ole tarpeeksi löylyä, voi käydä niin että pannukakku ei paistu kunnolla, vaan se lässähtää, no, pannukakuksi. Näin kävi EU:n suunnitelmille minimipalkan vaatimisesta jokaiseen jäsenvaltioon.

https://yle.fi/uutiset/3-11618524

Hankkeen alkuperäinen keskeinen argumentti oli, että EU:n alueella on kymmeniä miljoonia ”työtä tekeviä köyhiä”, joiden palkka ei riitä elämiseen. Tätä moraalista epäkohtaa lähdettiin ratkomaan niiden samojen taikureiden kesken, jotka saivat kesällä läpi jättimäisen korona-elvytyksen tukipaketin. Ja vapaaehtoisia maksajia löytyi tuolloin, Suomesta asti.

Elämiseen riittävä lakisääteinen minimipalkka osoittautui kuitenkin aivan liian suoraselkäiseksi moraaliseksi vaatimukseksi, jotta EU:n jäsenmaiden lipeviltä poliitikoilta löytyisi halua edistää sitä. Sitä ei löytynyt Suomenkaan lipeviltä poliitikoilta.

Nyt tavoitetta on viilattu sellaiseksi, että jokaisessa EU:n jäsenmaassa vähintään 70% palkansaajista nauttisi työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Sille ei kuitenkaan asetettu mitään alarajaa, kuinka matala se saa olla. Ja loput 30% työntekijöistä saavat sitten tienata vieläkin vähemmän, ilman mitään alarajaa.

Tämä tavoite on kuitenkin todettu liian kunnianhimoiseksi (?), jotta sitä alettaisiin vaatia kovin nopeasti keneltäkään. Kyseessä on ”pidemmän aikavälin pyrkimys”. Ja sekin on jo tunnustettu, että tästäkään vähästä ei ole tarkoitus tehdä ”sitovaa tavoitetta”. Kyllä työntekijöistä yli 30% saa elää köyhyysrajan alapuolella mitättömän palkkansa kanssa vielä jatkossakin. Anteeksi että otimme asian edes puheeksi. Olemme syvästi pahoillamme, jos loukkasimme kenenkään herkkiä poliittisia tunteita.

Tämähän sujuu EU:lta melkein kuin korona-rajoitusten laatiminen Suomen hallitukselta. Ensin oli tulossa pakko, mutta sitten kun tarkemmin kysyttiin, niin se olikin vain suositus. Ja kun vielä vähän keskusteltiin, niin ei se lopulta ollut edes suositus.

Mutta tämä on nyt kuitenkin tulossa. Tämä, no mikähän tämä nyt sitten on? Miksi tätä oikein kutsuisi? Floppi? Pettymys? Moraalisten tavoitteiden realistinen sopeuttaminen vallitsevaan todellisuuteen? Kansallisten erityispiirteiden huomioiminen? Poliittisesti herkän puheenaiheen kohteleminen sen ansaitsemalla hienotunteisuudella? Kaikkien kunnioittaminen sellaisina kuin he ovat, vaikka köyhinäkin? Köyhyyden väheksymisen vastainen sosiaalinen kampanja? Köyhyys kunniaan! Köyhä mutta ylpeä siitä! Köyhyyden tulevaisuus on turvattava, sen ei saa antaa kuolla sukupuuttoon!

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu