Euroopan Unioni kiihdyttää kehitystään liittovaltioksi

Espanjan suurin sanomalehti otsikoi elvytys-pakettia koskevan artikkelinsa toissapäivänä: ”Euroopan Unioni kiihdyttää kehitystään liittovaltioksi”. YLE tai Helsingin Sanomat ei otsikoisi elvytys-pakettia koskevaa uutista tällä tavalla. Se olisi väärin sanottu Suomessa. Eihän tässä nyt mitään liittovaltiota kehitetä. Hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää.

https://elpais.com/economia/2020-12-12/la-ue-acelera-su-salto-federal.html

El Paísin artikkeli mainitsee Euroopan Keskuspankin johtajan Christine Lagarden bloganneen, että vaikka tämä elvytys-paketti onkin väliaikainen, suuri muutos olosuhteissa on mahdollisuus aktivoida tämä työkalu tulevien kriisien torjumiseksi, ja siten tehdä siitä käytännössä vakituinen. Artikkeli toteaa myös EU:n tilintarkastus-tuomioistuimen lausuneen, että myöhemmin saattaa vielä osoittautua välttämättömäksi tehdä tarkistuksia tähän elvytys-pakettiin. Laajentaa sitä.

https://www.ecb.europa.eu/press/blog/date/2020/html/ecb.blog200723~c06fafabb6.en.html

Uutisessa mainittu Christine Lagarden blogi on heinäkuulta. Blogin alkuun on otettu päivän epistolaksi Euroopan yhdentymisen profeetan Robert Schumanin (1886-1963) visio: yhtenäisen Euroopan rakentamiseksi tarvitaan ensin de facto -solidaarisuutta (siis yhteisvastuuta, joka ei alkuvaiheessa ole vielä lainvoimaista, de jure, vaan spontaanisti muodostunut käytäntö, de facto). Tässä on kokeneen valtiomiehen pohdiskelua Euroopan yhdentymistä koskevan muutosvastarinnan murtamisesta, siten että ensin yhteisvastuu lisääntyy käytännössä, ja sitten suostutaan kirjoittamaan lakimuutos, joka kanonisoi olosuhteet jotka ovat jo muodostuneet käytännön todellisuudeksi.

Eurooppalaisten (ja suomalaisten) poliitikkojen nopea suostuminen jättimäiseen elvytys-pakettiin, joka ei ole edes korona-paketti (rahan jakamisen ehdoissa ei juuri puhuta korona-epidemiasta) on kai sitten ymmärrettävissä siltä pohjalta, että Euroopan yhdentymisen profeetta on lausunut, mitä lopun aikoina tapahtuu, ja opetuslapset kuuntelevat herkällä korvalla. Nyt se tapahtuu! Ei Jeesuksen takaisin tulemus nyt sentään, mutta profeetta Schumanin ennustamat olosuhteet kuitenkin. Se on nyt tai ei koskaan.

Tässä olisi nyt tällainen väliaikainen Euroopan taloudellinen yhteisvastuu. Eiköhän säädetä kohta laki, joka tekee tilanteesta vakituisen käytännön?

Christine Lagarde päättää bloginsa samoin kuin sen aloittaa, vetoamalla profeetta Schumanin arvovaltaan: ”Nyt meidän täytyy kehittää eteenpäin niitä otollisia olosuhteita, jotka olemme luoneet, ja muokata elpymistä edelleen. Siten toimimalla me voimme vastata Schumanin haasteeseen, ja muovailla uuden Euroopan tästä kriisistä.”

Että sellaista saarnaa Euroopan Keskuspankin johtajalta. Ilosanoma Schumanin mukaan. Menkää ja tehkää kaikki Euroopan kansat Schumanin opetuslapsiksi.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu