Euroopan Unioni kiihdyttää kehitystään liittovaltioksi
Espanjan suurin sanomalehti otsikoi elvytys-pakettia koskevan artikkelinsa toissapäivänä: ”Euroopan Unioni kiihdyttää kehitystään liittovaltioksi”. YLE tai Helsingin Sanomat ei otsikoisi elvytys-pakettia koskevaa uutista tällä tavalla. Se olisi väärin sanottu Suomessa. Eihän tässä nyt mitään liittovaltiota kehitetä. Hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää.
https://elpais.com/economia/2020-12-12/la-ue-acelera-su-salto-federal.html
El Paísin artikkeli mainitsee Euroopan Keskuspankin johtajan Christine Lagarden bloganneen, että vaikka tämä elvytys-paketti onkin väliaikainen, suuri muutos olosuhteissa on mahdollisuus aktivoida tämä työkalu tulevien kriisien torjumiseksi, ja siten tehdä siitä käytännössä vakituinen. Artikkeli toteaa myös EU:n tilintarkastus-tuomioistuimen lausuneen, että myöhemmin saattaa vielä osoittautua välttämättömäksi tehdä tarkistuksia tähän elvytys-pakettiin. Laajentaa sitä.
https://www.ecb.europa.eu/press/blog/date/2020/html/ecb.blog200723~c06fafabb6.en.html
Uutisessa mainittu Christine Lagarden blogi on heinäkuulta. Blogin alkuun on otettu päivän epistolaksi Euroopan yhdentymisen profeetan Robert Schumanin (1886-1963) visio: yhtenäisen Euroopan rakentamiseksi tarvitaan ensin de facto -solidaarisuutta (siis yhteisvastuuta, joka ei alkuvaiheessa ole vielä lainvoimaista, de jure, vaan spontaanisti muodostunut käytäntö, de facto). Tässä on kokeneen valtiomiehen pohdiskelua Euroopan yhdentymistä koskevan muutosvastarinnan murtamisesta, siten että ensin yhteisvastuu lisääntyy käytännössä, ja sitten suostutaan kirjoittamaan lakimuutos, joka kanonisoi olosuhteet jotka ovat jo muodostuneet käytännön todellisuudeksi.
Eurooppalaisten (ja suomalaisten) poliitikkojen nopea suostuminen jättimäiseen elvytys-pakettiin, joka ei ole edes korona-paketti (rahan jakamisen ehdoissa ei juuri puhuta korona-epidemiasta) on kai sitten ymmärrettävissä siltä pohjalta, että Euroopan yhdentymisen profeetta on lausunut, mitä lopun aikoina tapahtuu, ja opetuslapset kuuntelevat herkällä korvalla. Nyt se tapahtuu! Ei Jeesuksen takaisin tulemus nyt sentään, mutta profeetta Schumanin ennustamat olosuhteet kuitenkin. Se on nyt tai ei koskaan.
Tässä olisi nyt tällainen väliaikainen Euroopan taloudellinen yhteisvastuu. Eiköhän säädetä kohta laki, joka tekee tilanteesta vakituisen käytännön?
Christine Lagarde päättää bloginsa samoin kuin sen aloittaa, vetoamalla profeetta Schumanin arvovaltaan: ”Nyt meidän täytyy kehittää eteenpäin niitä otollisia olosuhteita, jotka olemme luoneet, ja muokata elpymistä edelleen. Siten toimimalla me voimme vastata Schumanin haasteeseen, ja muovailla uuden Euroopan tästä kriisistä.”
Että sellaista saarnaa Euroopan Keskuspankin johtajalta. Ilosanoma Schumanin mukaan. Menkää ja tehkää kaikki Euroopan kansat Schumanin opetuslapsiksi.
Olin Schumanin opetuslapsi jo 1980- luvulla, jolloin opiskelin Euroopan yhdentymistä vientiyritystemme kannalta. Tähtilipputarran autoni puskuriin ostin 1990- luvun alussa.
Velkojen yhteisvastuu vie meidät toivottavasti pian kohti liittovaltiota. Hitaastihan tämä on mennyt, mutta kärsivällisellä on aikaa odottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ja liittovaltion edut, mitkä ne tulevatkaan olemaan suomalaisille, verrattuna nykyhetkeen?
Ilmoita asiaton viesti
Euroopan unionin jäsenyyden sekä euron piti tuoda talouskasvua suomelle. Kaiketi liittovaltio tuo sitä monin verroin enemmän. Ei kai siihen muuten kannata liittyä.
Ilman talouskasvua meillä olisi 500 000 työtöntä. Suomi ylivelkaantuisi ja talouskasvu olisi, niin olematonta, että julkista puolta ei pystyttäisi ilman velanottoa pitämään yllä. Kansalaisten verotus kirstyisi myös. Huh huh onneksi on liitytty, muuten pitäisi olla huolissaan.
Demokratiaahan on jo liikaakin. Liittovaltio hoitaa tämänkin puolen kuntoon. En minä ainakaan halua äänestää tärkeimmistä päättävistä elimistä. On ihan hyvä, että sinne valitaan ihmiset kabineteissa suljettujen ovien takana. Ne ketkä valitsemme lisäävät vain eu päätökset omiin lakeihimme ja turvat tukkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Vai pitäisikö itse asiassa olla uusi eurooppalainen tasavalta eikä liittovaltio. Kansallisvaltiot ovat sössineet asiansa niin lukkoon, että valtaa pitäisi keskittää toisaalta paikallis/aluetasolle ja toisaalta Euroopan tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
Ja luotat siihen, että vallan siirtäminen kauemmas paikallistasolta auttaa siihen, että kauempana a) ollaan kiinnostuneita paikallistason asioista, ja b) ei sössitä paikallistason asioita?
Ilmoita asiaton viesti
”Suomalaisten poliitikkojen nopea suostuminen jättimäiseen elvytys-pakettiin.”
Varmaankin korreloi sen kanssa, että uskaltavat ottaa jättilainoja varmoina siitä, että pitöpöytä uljaassa uudessa liittovaltiossa odottaa kannattajiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi kiva päästä näiden integroitumista ajavien korkean tason virkahenkilöiden pään sisään ja etsiä, löytyisikö sieltä mistään edes pieni epäilys, että mahtaako tuo onnistua.
Ei liittovaltio mikään mahdoton ajatus ole. Kysymys on aikataulusta. Tarvitaan useamman sukupolven loikka tulevaisuuteen ennen kuin maanosamme on siihen valmis, ilman helkkarinmoista häslinkiä. Integraation ”väkisin” toteuttaminen ja aikataulun nopeuttaminen on tuhoon tuomittu yritys, jossa on liikaa hajoittavia elementtejä. Kullakin maalla on edelleen omat kansalliset parlamenttinsa eduskuntansa ja niiden kokoonpano valitaan säännöllisin väliajoin kansan nielipiteen mukaisesti äänestämällä. Kehitys toki maasta riippuen, on menossa suuntaan, joka jakaa kansaa syvemmin juu tai ei leireihin. Tästä ei hyvää seuraa. Satavarmasti on odotettavissa sisäpoliittisia kriisejä, koska puolueiden on jossain vaiheessa asemoitava itsensä siitä mihin leiriin kuuluvat.
Niin tai näin. Liittovaltio ei synny paperilla siten, että tollanen sen pitäisi olla. Luonnollinen kehitys ja pikkuhiljaa onkin toinen juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen(kin) kohdalta homma näyttää etenevän siten, että edustuksellisessa demokratiassa puoluekurin päätöksellä iso joukko kansanedustajia äänestää yhdenmukaisesti Euroopan yhdentymisen puolesta. Näin on käymässä tässä elvytys-paketissa. Eri asia on, mikä on todellinen tahtotila yksittäisten kansanedustajien kohdalla, jos ryhmäkuria ei olisi, saati sitten äänestävän kansan taholla. Mutta vappu-satasia vaalien alla lupailevat puolueet osaavat kyllä väistellä kansan tahtoa johonkin rajaan asti. Ei loputtomiin, kuten persujen asema suosituimpana puolueena osoittaa, mutta aika paljon kuitenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Tämän luokan asiassa ei 60/40 tulos puolesta tai vastaan riitä. Kyllä siihen tarvitaan lähes koko kansan tuki. Muuten voi käydä kylmät. Luulenpa, että puoluekannasta riippumatta aika moni ajattelee, että syventäminen riittää tällä erää ja pitäisi pikemminkin pakittaa.
Kysymys ei ole siitä, että EU pitäisi kuopata kokonaan, ei todellakaan. Vapaakauppa ja muut ilmiselvät hyödyt täytyy tottakai säilyttää. Liian helposti tarjotaan sellaista kuvaa, että euroopan valtiot sulkeutuisivat kaikesta yhteistyöstä ja palattaisiin pimeälle keskiajalle.
Ilmoita asiaton viesti
Liittyminen EU:hun sekä euroon on hoidettu suurinpiirtein 55 / 45 tuloksen nojalla. Kuten elvytys-pakettikin. Näin se vain menee. Jotta voisi haastaa 51% kansanedustajista, pitäisi haastaa heidät perustuslaki-tuomioistuimeen, ja siellä valtaa pitävät ne samat 51% kansanedustajista. Joten onko mitään muuta enemmistön vaatimusta oikeasti kuin 51%, kun sellaisen vaatimuksen torjumiseen riittää 51% äänistä?
Ilmoita asiaton viesti
”Vapaakauppa ja muut ilmiselvät hyödyt täytyy tottakai säilyttää.”
Teimme ETA-sopimuksen ennen kuin liityimme EY:öön. Ja ETA-sopimus on juuri se joka antaa tämän vapaakauppa-edun, vapaan liikkumisen jne.
Ja se ei miksikään muutu vaikka me jopa eroaisimme EU:sta.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Jos liittovaltio, niin saako edelleen MEPit ja miksei meidän kansanedustjatkin lähettää lakitoivomuksia Komissiolle*?
Vähän niinku’ kirjeitä joulupukille. 😉
*Nykyisessä EUssa ei MEPeillä ole oikeutta tehdä lakialotteita. Se oikeus on ainoastaan Komissiolla. Vähän niinkuin NL:ssa.
Henry
Ilmoita asiaton viesti