Eurooppa voisi maksaa maailman kaikkien pakolaisten kulut

Suomi ei ole koko maailman sosiaalitoimisto, mutta Euroopan Unioni voisi halutessaan olla, ainakin mitä tulee pakolaisiin maailmassa. Eikä se edes maksaisi yhtään enempää kuin nykyinen käytäntö.

Suomen väestö on noin yksi tuhannes-osa maailman väestöstä. Suomi on myös vastaanottanut noin yhden tuhannes-osan kaikista maailman pakolaisista. Sama tilastollinen tasapaino koskee koko Eurooppaa: Euroopassa on noin 10 % maailman väestöstä, ja Euroopan maat ovat vastaanottaneet noin 10 % kaikista maailman pakolaisista.

Euroopassa käytetään kolmen miljoonan pakolaisen asuttamiseen ja palveluihin vuodessa todennäköisesti lähes 20,000 EUR per pakolainen, mikä tekee yhteensä ehkä 50-60 miljardia EUR. En voi taata, kuinka tarkka tämä esittämäni arvio on, koska kustannukset vaihtelevat suuresti valtiosta toiseen ja tapauskohtaisesti.

Suomelle aikuisen pakolaisen vastaanottaminen maksaa kuulemma noin 16,000 EUR vuodessa, ja lapsen vastaanottaminen yli 30,000 EUR vuodessa. On epäselvää, sisältyykö tähän summaan kaikki yhteiskunnalle suoraan ja välillisesti koituvat kustannukset, vai ainoastaan tiettyyn valtion budjettiin korvamerkityt kulut. Alankomaat ilmoittaa käyttävänsä turvapaikan hakijoihin keskimäärin 28,000 EUR per henkilö vuodessa.

Maailmassa on kansainvälisiä pakolaisia noin 26 miljoonaa. (Tähän lukuun ei sisälly valtion sisäinen pakolaisuus, esim. Ukrainan itäosista läntiseen Ukrainaan paenneet henkilöt.) Euroopassa pakolaisten vastaanottamiseen käytetty rahasumma 50 miljardia riittäisi tukemaan jokaista maailman pakolaista 2,000 eurolla vuodessa, jos tuo summa jaettaisiin tasan kaikille maailman pakolaisille, sen sijaan että Eurooppa käyttää 10-kertaisen summan per henkilö vain kymmeneen prosenttiin maailman pakolaisista.

Mitä saisi kahdella tuhannella eurolla vuodessa? Sillä ohittaisi tuloissa noin puolet maailman väestöstä. 2,000 EUR vuodessa on suurinpiirtein mediaani vuosiansio koko maapallon väestölle. Ei todellakaan ihan merkityksetön rahasumma siis, vaikka se voi vähältä kuulostaakin suomalaisesta näkökulmasta.

Jos Eurooppa kohtelisi maailman pakolaisia tasapuolisesti, kirsikan poiminnan sijaan (jota monesti edustaa myös pakolaisten omatoiminen hakeutuminen Eurooppaan, salakuljettajia lahjoen varsin suurilla rahasummilla), ja laittaisi rahahanat kiinni Euroopan kalliilla maaperällä, ja sen sijaan tarjoaisi 200 dollaria kuussa perustuloa jokaiselle maailman pakolaiselle missä tahansa maailman valtiossa, mihin he päättävätkin sijoittua, siitä muodostuisi globaali 50 miljardin euron piristysruiske monen kehittyvän maan talouteen, jossa pakolaiset olisivat kertaheitolla keskituloisia paikallisia kansalaisia tuon perustulon turvin, jo ennen kuin he tekevät edes työtä päivääkään. Pakolaisia vastaanottavat matalan elintason maat saisivat heistä maksukykyisiä kuluttajia, mikä hyödyttäisi vastaanottavan maan taloutta.

Nykyinen järjestelmä sen sijaan ruokkii eriarvoisuutta maailman 26 miljoonan pakolaisen kesken, kun toisia autetaan kymmenillä tuhansilla euroilla vuodessa, sillä välin kun toiset majoitetaan telttoihin aavikkoleireillä, joihin pudotetaan säkillinen riisiä ruoaksi joka toinen viikko.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu