EVA haluaisi tehdä Suomesta moniulotteisen demokratian, ainakin melkein

Elinkeinoelämän Valtuuskunta eli EVA on julkaissut tutkimuksen, jossa se suosittelee, että Suomesta tehtäisiin Sveitsin tyylinen liittovaltio. EVAn tutkijoiden mielestä optimaalinen ratkaisu olisi, että Suomi koostuisi kymmenestä osavaltiosta, joista jokaisessa on asukkaita vähintään puoli miljoonaa, lukuunottamatta Lappia (176,000 asukasta) ja Ahvenanmaata (30,000 asukasta).

https://yle.fi/uutiset/3-12209476

https://www.eva.fi/blog/2021/11/30/suomen-yhdysvallat-nain-alueuudistus-pitaisi-tehda/

https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2021/11/eva_raportti_suomen_yhdysvallat.pdf

EVA viittaa Sveitsiin esimerkillisen hyvin onnistuneena mallimaana, jota Suomen kannattaisi jäljitellä heidän mielestään. Hieman yllättäen he sisällyttävät tähän ajatukseen myös sen sveitsiläisen käytännön, että osavaltiot ovat aitoja itsehallintoja, jotka säätävät hyvin paljon omaa lainsäädäntöä. Eivät ole pelkkiä kumileimasimia, joiden valta rajoittuisi pelkästään rahan käyttökohteiden budjetointiin.

”Osavaltioilla on oltava käytössään kaikki demokraattisen päätöksenteon elementit. Ne tarvitsevat toimeenpanoelimen (ministerit), lainsäädäntöelimen (parlamentti) ja tuomioistuinlaitoksen (tuomioistuimet, lainvalvonta). Osavaltioilla on vapaus päättää omasta järjestelmästään.”

Saatuaan ajatuksensa lentämään näin vapautuneesti reaalitodellisuuden yläpuolella, EVAn tutkijat visioivat saman tien myös Pohjoismaiden liittovaltiota, jonka jäseniä olisivat Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja ja Islanti. (Väyrynen sellaista lobbasikin aikoinaan, vaihtoehtona Euroopan Unioniin liittymiselle.)

Tämä EVAn tutkijoiden konsepti on melko lähellä moniulotteisen demokratian konseptia, jollaista olen visioinut vuodesta 2005 asti. Kun lait säädetään paikallisesti osavaltioissa, syntyy vapaata kilpailua ei vain taloudellisessa menestyksessä, vaan myös kulttuurisessa elämäntavan miellyttävyydessä.

http://ionmittler.com/politics/?lang=fi

Sveitsin tai EVAn malli ei ole kuitenkaan ihan kunnollinen moniulotteinen demokratia. Mikä tärkeä näkökulma siitä puuttuu, se käy ilmi pidemmän kaavan kautta minun yllä linkitetyltä kotisivultani, tai lyhyemmän kaavan kautta tästä blogista lokakuulta 2020:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/moniulotteinen-suomi-2-0-vahan-sveitsia-vahan-omaa-uutta/

 

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu