Feministit mokasivat? perhevapaa-uudistus edistää naisten poissaoloa työelämästä

Hallitus asetti perhevapaa-uudistukselle kunnianhimoisia feministisiä tavoitteita: mallia piti muuttaa siten, että se kannustaisi naisia nykyistä vähemmän pysymään kauan pois työelämästä, kotona hoitamassa lapsia ansiosidonnaisella päivärahalla.

Kävikin päinvastoin: nyt esitelty malli kannustaa monia naisia pysymään kotona entistäkin pidempään. Tämä anti-feministinen painovirhe-pirulainen on siinä yksityiskohdassa, että yksinhuoltaja (eli useimmiten nainen) saa käyttöönsä molempien vanhempien vanhempainraha-kauden. Yhteensä 13 kuukautta ansiosidonnaista.

Arvon vihervasemmisto, miten tämä projekti meni, noin niin kuin omasta mielestä?

https://yle.fi/uutiset/3-11792438

Vaikka onhan tuossa naisen asemaa kohentava näkökohta, kun yksinhuoltajille (eli yleensä naisille) annetaan lakisääteinen oikeus pidempään vanhempainvapaaseen kuin kenellekään muulle. (Hupsista, miten tässä taas näin kävi?) Mutta virallisesti tämä ei ole tavoiteltu päämäärä, että naiset hoitaisivat lapsia kotona kovin kauan. Heidän pitäisi siirtyä työelämään ja uraputkeen.

Tämä uudistus antaa miehille oikeuden aiempaa pidempään vanhempainvapaaseen, joustavammin ehdoin kuin aiemmin. Jotkut sosiaaliturvan varassa elävät miehet luultavasti tarttuvat tarjoukseen, ja käyttävät aiempaa enemmän vanhempainvapaita. Eri asia on, kuka lapsia oikeasti hoitaa ”isän vanhempainvapaan” aikana, jos molemmat ovat kuitenkin työttömiä ja kotona. Työssä käyville miehille (ja naisille) diili on edelleen yhtä huono kuin aina ennenkin: jokainen vanhempainvapaalla vietetty päivä leikkaa tuloista puolet pois.

Ansiosidonnainen päiväraha on vain 50% palkasta. Sen takia en odota mitään kultaryntäystä tälle uudelle entistä pidemmälle vanhempainvapaalle, työssäkäyvien miesten osalta. Tämä on vähän kuin oikeus kahden kuukauden lomaan Karibialla. Kiitos tarjouksesta, mutta minulla ei ole varaa lomailla Karibialla edes yhtä kuukautta, kahdesta nyt puhumattakaan.

Näennäisen järjenvastainen tosiasia on, että vanhempainvapaan käytön suosio miesten keskuudessa nousisi, jos miesten oikeutta vapaisiin leikattaisiin puoleen nykyisestä — sen sijaan että sitä pidennetään, kuten nyt tehdään. Jos vapaita saisi puolet vähemmän, mutta niistä saisi kaksi kertaa paremman korvauksen per päivä, eli täyden palkan, sitten se alkaisi kiinnostaa jo miehiäkin.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu