Festareiden ja urheilun peruminen 500 hengen rajan takia on hölmöä

Perinteiset sadut hölmöläisistä esittävät yksinkertaisia teknisiä ongelmia, joihin hölmöläiset eivät keksi järkevää ratkaisua, vaan lopulta tekevät asian jotenkin todella hölmösti ja vaikeimman kautta. Vähän samanlainen tunne tulee siitä, että hallitus on kieltänyt yli 500 hengen kokoontumiset kesän ajaksi, ja sen takia kesän festareita ja urheilutapahtumia perutaan kiireesti.

https://yle.fi/urheilu/3-11318535

Tästä on seurauksena tietysti talousvaikeuksia, jopa konkursseja:

https://yle.fi/uutiset/3-11319242

https://yle.fi/uutiset/3-11321217

Mikä tässä on niin hölmöä? Se että korona-epidemian leviämisen hillitsemisellä perusteltu yli 500 hengen kokoontumisen kielto ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö olisi teknisesti mahdollista kokoontua alle 500 hengen ryhmissä rock-festareiden esiintymislavan kuuloetäisyydelle, tai urheilutapahtuman katsomon eristettyihin osiin. Mutta hölmöläiset peruvat kaikki tapahtumat kokonaan, koska lamppu ei syty pään päällä. Tai sitten se ei syty hallituksen pään päällä.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori selvittää mahdollisuuksia kiertää hallituksen linjaa kuin kissa kuumaa puuroa, jos löytyisi joku porsaanreikä, jonka kautta Helsinki saisi järjestää edes syksyllä vähän suurempiakin festivaaleja:

https://yle.fi/uutiset/3-11320522

Laitoin eilen Vapaavuorelle sähköpostia, jossa kannustan selvittämään ja tarvittaessa neuvottelemaan, onko mahdollista järjestää (jo kesän kuukausinakin) yli 500 hengen tilaisuuksia musiikissa ja urheilussa siten, että yleisö jaetaan enintään 500 hengen ryhmiin (aidattu istuma- tai seisomakatsomo tai muu festivaalialue), jotka eivät missään vaiheessa kohtaa toisiaan, eivät edes sisäänpääsyn jonossa. Tällöin korona-epidemialla perusteltu motiivi 500 hengen rajoitukseen tulisi täytetyksi, koska korona ei voi levitä ryhmien välillä, jotka eivät kohtaa toisiaan.

Festivaalialueen normaaliin infrastruktuuriin tulisi sellaisia muutoksia, että ihmiset eivät jonottaisi suurena massana samoille grilli-kioskeille ja samoihin vessoihin, vaan jokaiselle toisistaan eristetylle 500 hengen ryhmälle olisi omat vessat, ja ruoka tuotaisiin ostajille tilauksesta ja jonottamatta suoraan eristetylle 500 hengen alueelle asti.

Kun kerran korona-epidemian torjunta on ilmoitettu motiivi rajoituksille, on syytä olettaa että tällaisen järjestelyn pitäisi kelvata, jossa korona-epidemian torjunta on huomioitu vaaditulla toleranssilla, eli enintään 500 hengen kokoontumisella.

Toki jos tapahtuman koko kasvaa erittäin suureksi, esimerkiksi sataan tuhanteen osallistujaan, siinä tapauksessa tapahtuma aiheuttaisi ruuhkia ja ihmisten kokoontumisia kaukana tapahtuma-alueen ulkopuolellakin, kaduilla, paikallisessa joukkoliikenteessä, sekä kaukomatkan liikenteessä. Joten joku järkevä yläraja varmaankin tarvittaisiin kaupungin alueella järjestettäville yleisötapahtumille yhteensä. Mutta paljon enemmän kuin 500 henkeä saataisiin kyllä turvallisesti koottua yleisöksi samalle muusikolle tai urheilutapahtumalle, ilman että sillä olisi korona-epidemian kannalta suurempaa merkitystä kuin tulkitsemalla 500 hengen kokoontumiskieltoa hölmöläisen logiikalla ja vaikeimman kautta.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu