FIN-EST veljeskansojen yhteistyön mahdollisuudet: yhteiset urheiluliigat jne.

Ovatko virolaiset ulkomaalaisia vai suomalaisia? Riippuu siitä, kuinka vieraanvaraisesti suomalaisuus halutaan määritellä. Samaa alkuperää he ovat kuin suomalaiset, melkeinpä samaa matkaseuruetta Uralin suunnalta, joista osa pystytti telttansa Suomenlahden eteläpuolelle, ja osa tänne pohjoispuolelle. Virolaiset jäivät Suomenlahden eteläpuolelle sen verran vahvasti eristyksiin manner-suomalaisista, että heistä kehittyi oma kansansa, jotka puhuvat nykyään ihan omaa kieltäänkin. Niin vahvaa Rauman murretta, että siitä ei enää ota selvää.

Viime vuonna Viro toivoi muodostavansa Suomen kanssa yhteisen matkustus-kuplan koronan leviämisen hillitsemiseksi. Virolaiset pahoittivat mielensä, kun ehdotus ei kelvannut Suomen hallitukselle. Niinpä he sanoivat happamasti, että vastaisuudessa he aikovat kääntyä muiden Baltian maiden puoleen tällaisen yhteistyön merkeissä. Maantieteellisesti nuo ovatkin lähellä Viroa, ei ole edes merta välissä. Mutta kansoina paljon kauempana kuin suomalaiset. Niin kaukaista sukua, että sellaista sukupuuta ei taida olla edes olemassa, josta Viron ja Latvian kansojen välinen sukulaisuus kävisi ilmi.

Suomi ja Viro voisivat tehdä yhteistyötä muussakin kuin siinä, että Tallinnan sataman liikkeet palvelevat suomalaisia viina-turisteja edullisilla hinnoilla. Esimerkiksi yhteiset urheilu-liigat:

  • Jalkapallossa Suomen Veikkausliigaa pelataan mitättömällä 12 joukkueen määrällä, ja liigamme on UEFAn rankingissa sijalla 38. Virossa pelataan vielä pienempää 10 joukkueen Meistriliigaa, joka on UEFAn rankingissa sijalla 42. Kansainvälinen standardi jalkapallossa on 20 joukkueen liigat. Suomen ja Viron liigoista saisi koottua 20 joukkueen kokoisen liigan, pudottamatta pelin tasoa lainkaan.
  • Sama tilanne on monessa muussakin lajissa. Eikä maiden urheilullisen tason tarvitse olla samalla viivalla. Myös isoveli-efekti olisi hyödyksi pikkuveljelle. Jos jossain lajissa Suomen liiga on paljon vahvempi kuin Viron liiga (tai Virolla ei ole liigaa lainkaan), Viro voisi saada yhden joukkueen kasaan, joka pystyy pelaamaan sillä tasolla, jolla Suomesta löytyy 10 tai 20 joukkuetta.

Ukrainan tilannetta seuratessa monella virolaisella saattaa valua kylmää hikeä paidan selkämyksessä. Venäjä viipaloi Ukrainasta itselleen etnisesti sorretun venäjänkielisen väestön asuttamia alueita. Viron väestöstä 30% puhuu venäjää äidinkielenä, ja normaalien standardien mukaisesti arvioituna hekin ovat sorretun vähemmistön asemassa: heillä ei ole oikeutta äänestää Viron vaaleissa, eikä edes virallista oikeutta saada kaikkia palveluita omalla kielellään. Viron kieli on ainoa virallinen kieli Viron valtiossa.

Miten tämä liittyy Suomeen? Siten se voisi liittyä, että Suomessa melkein kaikki kynnelle kykenevät tahot vaativat lisää työperäistä maahanmuuttoa, koska huoltosuhde heikkenee katastrofaalisesti sitten joskus aikanaan. Suomella voi olla joskus tulevaisuudessa tarvetta työperäiselle maahanmuutolle, ja Virolla on venäjänkielistä väestöä, joka Ukrainan tilanne huomioiden saattaa joidenkin mielestä tuntua vaaralliselta aikapommilta. Milloin Putin ottaa sorretut Viron venäläiset suojelukseensa, ja millä keinoilla? Viron venäläisten rekrytoiminen Suomeen töihin ja kansalaisiksi olisi diili, jossa molemmat osapuolet voittavat jotain. Suomen väkiluku on niin paljon suurempi kuin Viron, että tänne uppoaisi huomaamattomasti sellainen väkimäärä, joka Virossa muodostaa sisä- ja ulkopoliittisesti merkittävän ja tulenaran väestön osan.

Myös Venäjällä on tosin ongelma väestönsä heikon kasvun kanssa. Viron venäläiset voisivat kelvata Venäjän valtiollekin, väestön kasvattamiseksi. Jos Venäjän valtio vain kelpaisi Viron venäläisille.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu