Formula 1 ja jalkapallon MM hiilijalanjälki

Raha sanelee urheilussa aika paljon asioita. Juuri tällä hetkellä yleisurheilun MM-kisoja otellaan Qatarin kuumuudessa, uutisten perusteella urheilijoiden terveyden uhalla, koska Qatarista löytyi IAAF:lle 30 miljoonaa euroa käteistä kiitokseksi järjestäjän oikeuksien saamisesta. Kukaan ei varmuudella tiedä, montako sataa miljoonaa FIFAn pomot Blatterin aikakaudella nettosivat tiskin alta Qatarilta siitä hyvästä, että jalkapallon MM-kisat 2022 myönnettiin Qatarille.

Myös Formula 1 -kalenterissa on tilaa Persianlahden öljyvaltioille. Kaudella 2019 on kaksi Grand Prix -kisaa Lähi-Idässä: Bahrain ja Abu Dhabi.

Mikä mahtaa olla Formula-kisojen tai jalkapallon MM-kisojen hiilijalanjälki, kun mahdollisimman kauas kaikkialta olevaan maailman nurkkaan saapuu massoittain kisaturisteja, ja käytännössä he kaikki matkustavat lentäen noin puolikkaan maapallon ympärysmitan verran? Jalkapallon MM-kisat Saksassa ja Ranskassa ovat luultavasti olleet lähihistorian ystävällisimmät ilmastolle, koska suuri osa kisaturisteista on matkustanut paikan päälle maata pitkin, ja melko lyhyen matkan päästä.

Olympialaisten järjettömät kulutusjuhlatkin näyttäytyvät vihdoin uudessa valossa. Kisojen ajaksi jonnekin periferiaan rakennettavia jättimäisiä stadioneita, joille ei ole juuri mitään käyttöä enää kisojen jälkeen, on tähän asti kritisoitu vain rahan näkökulmasta. Onko oikein että valtiot tuhlaavat rahaa satojen miljoonien eurojen stadioneihin, kun saman rahan voisi käyttää köyhyyden torjuntaan? Tuo argumentti ei ole myynyt kovin hyvin, kisojen budjetit ovat paisuneet vuosi vuodelta yhä massiivisemmiksi. Saa nähdä miten ilmasto-kortti tulee tehoamaan keskusteluun olympialaisten ja muiden arvokisojen jättimäisistä budjeteista, ja kisojen ajaksi rakennettavista kertakäyttöisistä stadioneista.

Onneksi on ruotsalainen teini, jolla on käytännön vinkkejä. Matkustakaa jalkapallon MM-kisoihin Qatariin purjeveneellä, jota lainaatte varakkaalta tuttavaltanne. No ei ehkä näinkään, mutta jonkun verran ilmastohysteria kyllä pettää minun odotukseni, jos Euroopassa ei muodostu minkäänlaista liikehdintää kisamatkojen järjestämiseksi Qatarin MM-kisoihin 2022 maitse tai meritse.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu