Globaali gallup-kysely: USA suurempi uhka demokratialle kuin Venäjä tai Kiina

Maailman arvovaltaisin demokratiaa koskevia mielipiteitä mittaava vuosittainen gallup-tutkimus, Latana-yhtiön Democracy Perception Index, raportoi toukokuussa 2021 sellaisen tuloksen, että globaali väestö pitää Yhdysvaltoja suurempana uhkana demokratialle kuin Venäjää tai Kiinaa.

  • 44 % haastatelluista ihmisistä eri puolilla maailmaa oli sitä mieltä, että Yhdysvaltojen kansainvälinen vaikutusvalta on uhka demoratialle. 26 % oli sitä mieltä, että Yhdysvaltojen vaikutusvalta on positiivinen asia demokratian kannalta.
  • 38 % haastatelluista oli sitä mieltä, että Kiinan vaikutusvalta on uhka demokratialle. 32 % ajattelee että Kiinan vaikutusvalta on hyväksi demokratialle.
  • 28 % haastatelluista uskoi, että Venäjän vaikutusvalta on uhka demokratialle. 36 % ajattelee että Venäjän vaikutusvalta on hyvä asia demokratialle.

Kyseessä ei ole ihan mikä tahansa outo ja epämääräinen gallup-tutkimus, vaan maailman laajin ja arvovaltaisin vuosittainen kyselytutkimus tästä aiheesta, jonka tulokset esiteltiin mm. G7-maiden ulkoministerien kokouksessa tämän vuoden keväällä.

https://www.theguardian.com/world/2021/may/05/us-threat-democracy-russia-china-global-poll

https://latana.com/democracy-perception-index-report-2021/

Tämä kysely mittaa ihmisten asenteita maailmanpolitiikan suuria pelureita kohtaan. Kyselyn tulokset eivät ole välttämättä kovin loogisia, jos Kiinan diktatuurin kansainvälisen vaikutusvallan ilmoitetaan olevan parempi asia demokratian kannalta kuin USA:n vaikutusvalta. Kysely ei mittaa näiden valtioiden todellista vaikutusta demokratiaan, vaan ihmisten asenteita näitä valtioita kohtaan.

Kysymyksen asettelu sattuu mainitsemaan sanan demokratia, mutta luultavasti ihmiset ovat vain purkaneet tunteensa vastauksissa, suhtautuvatko he positiivisesti vai negatiivisesti mainittuihin kolmeen suurvaltaan. Vastaajat eivät ehkä ole ajatelleet kovin tarkasti mitä kysyttiin, tai mitä on demokratia, vaan vastauksissa näkyy positiivinen tai negatiivinen suhtautuminen näiden valtioiden maailmanpoliittiseen aktiivisuuteen ja sen motiiveihin. Luultavasti ilman mitään erityistä yhteyttä demokratian käsitteeseen.

USA:n saama palaute kansainvälisen vaikutusvallan käytöstä on kriittisintä tässä gallup-kyselyssä. Paljon sitä vaikutusvaltaa käytetään, mutta yllättävän vähän saadaan aikaiseksi. Epäilyttävän vähän, olettaen että pyrkimys on puolustaa demokratiaa luovuttamattomana itseisarvona. Trumpin aikakaudella USA:n ulkopoliittinen retoriikka lipesi hieman perinteisestä, ja presidentti tunnusti ajavansa vain Amerikan omaa etua. Yleensä sellainen ajatus loistaa poissaolollaan USA:n ulkopoliittisen johdon virallisista julkilausumista, ja sellaiset kriittiset huomautukset joudutaan lisäämään kontekstiin vasemmistolaisen median toimituksissa. Oikeistolaisessa mediassa USA:n ulkopoliittisen johdon lausuma virallinen totuus saa usein jäädä koko totuudeksi.

+4
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu