Hallitukselta sosiaaliturvaa yrityksille ilman tarveharkintaa

Hallitus lääkitsee koronan aiheuttamaa talouskriisiä noin 15 miljardin pelastuspaketilla. Pelastusrengas heitetään jonnekin suurinpiirtein oikeaan suuntaan, ja ehkä joku pelastuu sen avulla.

https://yle.fi/uutiset/3-11267161

Työttömyysturvaan tehtiin pikaisia korjauksia, joita tolkun ihmiset ovat yrittäneet ehdottaa jo vuosien ajan, mutta ei ole aiemmin kelvannut: karenssi pois työttömyysajan alusta (bloggasin tästä viime kesänä), ja työttömyysturva myös yrittäjille ja freelancereille (moni on blogannut näistä vuosien varrella).

Pankeille annettiin oikeus lainata enemmän rahaa ulos suhteessa pankin hallussa olevaan pääomaan. Hieman takapakkia vuoden 2008 kriisiä edeltävään, nykyistä leväperäisempään taloudenhoitoon. Toivottavasti se korttitalo ei romahda toista kertaa samaan tyyliin.

Yritysten heikkoa tilannetta ollaan auttavinaan pääasiassa helpottamalla lainan saantia, ja vähäisemmässä määrin alentamalla työeläkemaksua 2.6 %. Jokainen ymmärtää että yritysten taloudelliset ongelmat eivät ole 2.6 % tasoa tällä hetkellä, vaan kymmeniä prosentteja liikevaihdosta. Tuollainen juustohöylällä vuolaistu siivu tasaisesti kaikille yrityksille on toisille tarpeeton, ja toisille riittämätön.

Yrittäjän tilannetta nykyisen kriisin aikana, ja hallituksen tarjoaman avun piirissä, voisi verrata siihen että kansalaisilla ei olisi lainkaan sosiaaliturvaa (ei työttömyysturvaa, ei asumislisää eikä toimeentulotukea), ja sitten hallitus myöntäisi kaikille kansalaisille 50 EUR kuussa perustuloa. Ja nykyistä helpommat mahdollisuudet saada lainaa. 50 EUR pelastuspaketti olisi tarpeeton useimmille kansalaisille, koska heillä on kohtuullisesti palkattu työ ja rahaa löytyy, ja samalla riittämätön työttömille ihmisille. Eihän 50 eurolla elä, jos se on ainoa tulon lähde.

Sen takia Suomen sosiaaliturva on tarvehankintainen, ei ole vuoltu pientä mitätöntä summaa tasaisesti kaikille, vaan Kelan lomake-viidakon läpi taistelleet harvat ja valitut saavat konkreettista tukea melko paljonkin, ja loput eli suurin osa kansasta ei saa juuri mitään. Koska he eivät tarvitse sitä. Ja koska harvat ja valitut tarvitsevat paljon enemmän kuin mitättömän summan kuukaudessa.

Hallituksen pelastuspaketti ei tehnyt minuun suurta vaikutusta, eikä herättänyt kovin suuria toiveita siitä että koronan pysäyttämissä yrityksissä juodaan nyt shamppanjaa kun hallitus pelasti heidän nahkansa. Ei tainnut pelastaa. Muutaman prosentin alennus työeläkemaksussa ei taida riittää, eikä niitä helpompia lainojakaan taida saada, jos korona on kääntänyt kurssin kohti konkurssia.

Muutama päivä sitten bloggasin ”kolmen kuukauden sosialismista”, tuen ohjaamisesta sinne missä tarve on todellinen ja koronan aiheuttama. Eikä se raha tulisi edes valtion kassasta minun visiossani, vaan tasaisemmin kansan ja yritysten taskuista. Takkiin tulee tänä vuonna, mutta sitä pitäisi tasata, kuka saa takkiin ja kuinka paljon.

Minun näkökulmani on se, että koronan aiheuttamaa maksukyvyn alentumista talouden nokkimis-järjestyksen alimmilla oksilla (lomautetut tai irtisanotut työntekijät, sekä muusikot ja freelancerit ja yritykset joilta loppuu työt väliaikaisesti) pitäisi jakaa myös talouden hierarkian ylemmille oksille, eli lainan antajille sekä vuokraisännille, jotka nauttivat pääomatuloa muiden tekemän työn hedelmistä.

Minun ehdotukseni on, että koronan takia väliaikaisesti 50% tuloistaan menettävän yrityksen tai yksityishenkilön pitäisi saada väliaikaisesti 50% alennusta vuokraan jota hän maksaa vuokraisännälle, sekä lainan lyhennyksiin joita hän maksaa pankille. Vastaavasti vuokraisäntä tai lainan antaja saisi siirtää tätä menetystä vähentämällä maksujaan sille taholle, jolta hän on lainannut. Tällä tavoin apu kohdistuisi voimakkaammin juuri sinne missä hätä on suurin, ja taloudelliset tappiot jakautuisivat jonkun verran tasaisemmin kansan ja yritysmaailman keskuudessa, kuin siinä suurpiirteisessä juustohöylän kanssa puuhastelussa, jota hallitus harrastaa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu