Hallituksen aktiivimalli III: TE-virkailijoita 40 % lisää, ja velvoite teeskennellä hakevansa töitä

Hallitus laittaa vihdoin isoa vaihdetta silmään työllisyyden kohentamisessa. He eivät sano konseptiaan aktiivimalli kolmoseksi, koska sillä olisi aika huono kaiku kansan keskuudessa. Sellainen se kuitenkin on.

https://yle.fi/uutiset/3-12131932

Hallitus aikoo kasvattaa byrokratian määrää TE-keskuksissa. Jopa 40 % lisää virkailijoita. Mutta onko tämä oikeasti vaikuttava toimenpide? Onko ihmisten työllistyminen siitä kiinni, että heitä ei haastatella kahden viikon välein? Mikä tieto siinä ehtii edes muuttua kahdessa viikossa?

Ihmisten työllistyminen on siitä kiinni, mikä on heidän odotuksensa palkan suuruudesta, työtuntien määrästä kuukaudessa, ja työn mielekkyydestä. Siivoojan paikkoja on auki, mutta niihin ei hakeuduta. Jos ei huonon palkan takia, niin sitten itsekunnioituksen takia. Mitä kaverit sanoo, jos ne saa tietää, että kaikkien koulujen jälkeen minusta tuli siivooja? Tuskin TE-virkailijan haastattelu kahden viikon välein tätä asiaa muuttaa miksikään.

Työntekijöille tulee velvoite hakea jotain työpaikkaa kerran viikossa. Jos henkilö ei oikeasti halua löytää työpaikkaa, on harvinaisen helppoa kirjoittaa hakemukseen joko liian korkea palkkapyyntö, tai sitten tahallaan antaa itsestään negatiivinen yleiskuva. Voi vaikka kertoa alkoholismistaan ja mielenterveyden ongelmistaan.

Saa nähdä miten työnantajat reagoivat tähän, uskaltaako laittaa työpaikkoja niin huolettomasti julkiseen hakuun, kun tietää että sinne tulee sitten tuhat hakemusta, mutta relevanttien hakemusten määrä on edelleen se sama 50 kuin aiemminkin. Lisääntyykö työpaikkojen piilottelu, ja julkaiseminen keittiön kautta rajatummalle kohderyhmälle? Esimerkiksi LinkedIn tarjoaa kohdennettua työpaikan markkinointia, suoraan oikeanlaisile ihmisille. Myös kaikenlaiset rekrytointi-firmat tarjoavat samantyyppistä palvelua. Laitetaanko parhaat työpaikat piiloon rahvaalta?

Nyt on paljon savua, mutta aika vähän tulta. Työllisyystilanteen kehittymiseen konkreettisesti vaikuttavia toimenpiteitä on edelleen näköpiirissä aika vähän.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu