Hallituksen ohjelma 2020-23: tasa-arvoa naisten tyylillä tehtynä

Suomen hallitus on viime viikolla julkaissut tasa-arvo-ohjelman vuosille 2020-2023.

https://valtioneuvosto.fi/documents/1271139/20825107/Valtioneuvoston_periaatep%C3%A4%C3%A4t%C3%B6s_hallituksen_tasa-arvo-ohjelma_2020-2023+.pdf/abc3b771-8611-8b85-937d-34531e90f712/Valtioneuvoston_periaatep%C3%A4%C3%A4t%C3%B6s_hallituksen_tasa-arvo-ohjelma_2020-2023+.pdf?t=1593083333541

Ohjelman sanotaan edustavan intersektionaalista feminismiä. Ja feminismin sanotaan tarkoittavan sukupuolten tasa-arvon tavoittelua. Jos näin olisi, siinä tapauksessa tuo nimi on harvinaisen huonosti valittu PR-mielessä. Naiseen viittaava sana ”feminismi” sisältää kielikuvan ja mielikuvan naisten oikeuksien ajamisesta, piittaamatta kovin erityisesti miesten oikeuksista. ”Naisten tasa-arvoa” valikoidusti niissä aiheissa, joissa naisten asema on miehiä heikompi, vaieten niistä aiheista, joissa miesten asema on naisia heikompi.

Ei ole yllättävää, että asevelvollisuus jätetään mainitsematta tässä hallituksen tasa-arvo-ohjelmassa. Oikeus on molemmilla sukupuolilla, mutta velvollisuus on vain miehillä, joten siinä ei ole ongelmaa ”naisten tasa-arvon” kannalta.

Hallituksen tasa-arvo-ohjelma asettaa mahdottoman tavoitteen, joka ei tule toteutumaan koskaan meidän elinaikanamme: perhevapaiden käytön ja pienten lasten hoitovastuun tulisi jakautua tasaisesti vanhempien kesken 50% – 50%. Nykyään se jakautuu suurinpiirtein naiset 90% – miehet 10%.

Naisten suuremmalle osuudelle pienten lasten hoidossa on muitakin syitä kuin sovinismi ja naisviha. 9 kuukautta kestävä imetys tarkoittaa 9 kk poissaoloa työelämästä. Sen jälkeen lapsi onkin jo tarpeeksi vanha sijoitettavaksi päiväkotiin, jos molemmilla vanhemmilla on työpaikka tiedossa. Se siitä, perhevapaiden käytön ja hoitovastuun jakautuminen 90% – 10% on sillä valmis.

Mutta hallitus haluaa muuttaa tätä tilannetta. Se ei näytä hyvältä feministien Excel-taulukoissa, että naiset huolehtivat lapsesta enemmän kuin miehet. Väistämätöntä se kuitenkin on, niin kauan kun vauvojen rintaruokintaa ei kielletä lailla.

Minulla on kolme lasta, mutta en ole koskaan käyttänyt päivääkään perhevapaata. Perhevapaa on palkkakuoppa, siinä tienaa vähemmän kuin töissä. On aivan sama kuinka paljon hallitus aikoo pidentää miesten perhevapaiden kiintiötä. Todellista merkitystä olisi vain sillä, että kiintiö olisi päivien lukumäärän sijasta budjetti, rahasumma, jonka saa käyttää 100% ansiosidonnaisina vapaapäivinä. Siinä tapauksessa minäkin olisin varmasti pitänyt perhevapaita — jos niitä olisi saanut pitää samaan aikaan vaimon kanssa. Ensimmäiset kolme kuukautta syntymän jälkeen on sellaista hulabaloota, että yksin ilman apua kotona vauvan vaippoja yötä päivää vaihtamaan heräilevä nainen voi sairastua monenlaiseen masennukseen ja syndroomaan. Avulle olisi käyttöä. Olosuhteet ovat olleet suotuisat sille että meidän perheessämme apua on järjestynyt ilman perhevapaitakin. Tänä keväänä syntynyt lapsemme osui sopivasti korona-epidemian aiheuttaman kroonisen etätyön kohdalle.

Mutta sekään ei käy feministeille, että molemmat vanhemmat pitäisivät vapaita samaan aikaan. Se ei kaunistaisi tilastoja. Mitä jos tuijotettaisiin sen Excel-taulukon sijasta tavallisen perheen arkea lapsen syntymän jälkeen? Katsottaisiin mitä ihmiset tarvitsevat. Kahden vanhemman läsnäolo kotona lapsen ensimmäisten muutaman elinkuukauden aikana on yksi sellainen asia. Raha on toinen tärkeä asia: vapaaehtoinen mahdollisuus pudottaa omaa tulotasoaan ei tule koskaan olemaan mikään erityisen hyvin myyvä hittituote. Ei vaikka sitä isien palkkakuopan kiintiötä pidennettäisiin maailman tappiin asti.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu