Hallituksen uusi strategia: maailman paras maahanmuutto-kokemus
Keskustan kansanedustajan Juha Pylvään lois-kommenteista tuohtunut Li Andersson kertoo Twitterissä, että hallituksen uusi strategia on taata työperäisille maahanmuuttajille ”maailman paras maahanmuutto-kokemus”.
https://mobile.twitter.com/liandersson/status/1430827642584977408
https://www.verkkouutiset.fi/li-andersson-minua-havettaa-keskustan-ryhmajohtajan-puheet/
Tämä ei voi mennä pieleen. Tästä tulee maailman paras. Jos se on edes mahdollista, kun huomioidaan Suomen ilmasto-olosuhteet, palkkataso ja verotus vs. elinkustannukset, sekä outo kieli, jonka vaivalloisesta opiskelusta ei ole hyötyä muualla maailmassa. Se on kova temppu, jos näistä raaka-aineista leivotaan maailman paras maahanmuutto-kokemus.
Li Anderssonilla oli muutakin sanottavaa Tweetterissä tänään. Hänestä tuntuu, että ”ihmiset eivät ole ymmärtäneet, että hallitus tai valtio ei tuo ensimmäistäkään ulkomaalaista osaajaa tänne”. Tällä viikolla hallitus toi Suomeen satoja ulkomaalaisia, mutta uskon kyllä jos sitä korostetaan näin painokkaasti, että he eivät ole minkään erityisalan ”osaajia”. Entäs ne filippiiniläiset hoitajat? Kuka heidät tuo, jos ei valtio? Viime vuonna hallitus toi charter-lennoilla Ukrainasta Suomen maatalouteen elintärkeitä mansikan poiminnan osaajia.
Li valittelee moniosaisessa Twitter-pakinassaan (joka on tullut muotiin poliitikkojen keskuudessa, vastoin Twitterin toimintaideaa — miksi he eivät mene Facebookiin, jos heillä ei ole mitään lyhyttä sanottavaa?), että Suomessa on pitkään lietsottu ennakkoluuloja ja vihaa esimerkiksi muslimeja kohtaan.
Tiedän tunteen. Kun bloggasin toissapäivänä kysellen, miksi hallitus tuo Suomeen ihmisiä ”turvaan” Taliban-muslimeilta, vaikka nämä ovat julistaneet yleisen armahduksen kaikille vihollisilleen jo viikko sitten, myös Suomea palvelleille työntekijöille, moni kommentoija oli sitä mieltä, että niiden muslimien sanaan ei ole luottamista, murhaajia kaikki, jotka eivät muuksi muutu vaikka voissa paistaisi.
Tähän ennakkoluuloon yhtyi myös Suomen hallitus, ja Li Andersson muiden mukana, tuomalla satoja ihmisiä Suomeen vedoten heidän turvallisuuteensa, vaikka Taliban-muslimit olivat juuri myöntäneet heille täyden armahduksen. Ilmeisesti tämä on sitä parempaa ennakkoluuloa. Li Andersson voisi nyt vihdoin päättää, onko ennakkoluulo ja viha oikeutettua vai ei. Kun hänellä on aiheesta näin tuoreesti omakohtaista kokemusta.
Miten sinulla voi mennä sekaisin Suomeen turvaan tuodut henkilöt ja tänne töihin tulevat?
Attendo ja Mehiläinen palkkaavat filippiiniläisiä hoitajia. Tarve on tuhansissa hoitajista.
Maksoiko Suomen valtio ukrainalaisten mansikanpoimijoiden lennot?
Ilmoita asiaton viesti
> Maksoiko Suomen valtio ukrainalaisten mansikanpoimijoiden lennot?
Vähän 50-50 muistaako joku miten siinä lopulta kävi, kuka ne maksoi. Hallandeerus ainakin oli silloin kuittailemassa asiasta, sanatarkka googlattavissa oleva lainaus ”ulkomaalaisia vaaditaan töihin keinolla millä hyvänsä, vaikka valtion maksamilla charter-lennoilla”. Jos olisi niin ettei valtio maksanut yhtäkään lentoa, mitä en nyt jaksa selvittää, niin hallitus ainakin teki hartiavoimin töitä matkan järjestämiseksi: ensin ministeriö lähetti maatalouden yrittäjille kyselyn, paljonko on ”välttämätöntä” tarvetta kausityövoimalle. Jotain 1500 taisi olla pääluku alkuvaiheessa, ja sen nimilistan ministeriö toimitti rajavartiolaitokselle, että nämä päästetään läpi poikkeusluvalla, vaikka muuten rajat ovat kiinni Ukrainasta.
Ilmoita asiaton viesti
Et jaksa selvittää, mutta jaksat väittää. Silkkaa mutua. Entäpä filippiiniläiset hoitajat?
Ilmoita asiaton viesti
En väitä blogissani, että hallitus on maksanut mitään. Mutta väitän osallistuneen tuomiseen, ja se pitää paikkansa.
Filippiiniläiset hoitajat tulevat mm. EU:n rahoittaman Sote-silta projektin kautta, jossa hoitajien suomen kielen koulutuksen yms. hoitaa sekalainen joukko opistoja, ja päälle päsmärinä toimii ministeriö eli hallitus. Googlaa huviksesi lausetta ”ministeriöt ovat pompotelleet asiaa toisilleen”.
Ilmoita asiaton viesti
EU on miljoonan hoitajan vaje, joten olisi aika outoa, jos hoitajia ei yritettäisiin haalia sieltä mistä heitä on saatavana.
Tilanne Suomessa on niin vaikea, että Tehykin kannattaa ulkomaalaisten hoitajien tuomista Suomeen.
Minusta olisi huolestuttavaa, jos hallitus ei yrittäisi tehdä asialle mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Niin minustakin. Siksi tartuin Li’n outoon väitteeseen, että hallitus ei muka toisi yhtäkään osaajaa Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
Millä tavalla hallitus mielestäsi tuo hoitajia Suomeen?
Ilmoita asiaton viesti
Pallottelemalla tuota Sote-silta hanketta ministeriöiden välillä.
Ilmoita asiaton viesti
Sekö on Suomeen tuomista?
Ilmoita asiaton viesti
Se on Suomeen tuomisen suunnitteluun, järjestelyihin ja rahoittamiseen osallistumista. Kun EU:n tuki päättyy, kulut maksaa siitä eteenpäin valtio.
Ilmoita asiaton viesti
Ajatuksenjuoksuasi on lähes mahdotonta seurata. Sinä ylen jutussa, jota toivoit minun googlettavan, ollaan huolissaan nimenomaan siitä, ettei Suomella ole ohjelmaan hoitajien saamiseksi tänne.
Onko se hoitajien tuomista Suomeen hallituksen toimesta, että ministeriöt pallottelevat asiaa toisilleen, eikä valmista tule?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on tällaista hiuksen halkomista. Eihän hallitus itse tee mitään rehellistä työtä, hehän istuvat kokouksissa ja painavat vihreää tai punaista nappulaa. Joku muu kaiken aina tekee. Filippiiniläis-kuvio sai vauhtia ministeri Timo Soinin lobattua asiaa. Kyllä (kulloinenkin) hallitus siellä päälle päsmärinä häärii. Kansainvälinen rekrytointi näin isossa mittakaavassa sisältää usein poliittisen tason neuvotteluja toisen valtion kanssa. Jopa marjanpoimijoiden rekrytointi Thaimaasta on neuvoteltu Thaimaan poliittisen johdon kanssa, ja mansikanpoimijoiden tuominen viime kesänä Ukrainasta neuvoteltiin Ukrainan viranomaisten kanssa.
https://ilkkapohjalainen.fi/uutiset/kotimaa/raahata-ihmisia-toihin-kuin-karjalaumaa-hoitoala-jarkyttyi-soinin-ehdotuksesta-rakentaa-orjatyosilta-suomen-ja-filippiinien-valille-1.2880380
Ilmoita asiaton viesti
Kun kirjoitat hallituksen uudesta strategiasta ja annat linkin nykyisen hallituksen opetusministerin viesteihin, niin lukijan pitäisi ymmärtää, että uuden strategian aloitti jo edellisen hallituksen ulkoministeri.
Eihän tuollaisessa ole päätä eikä häntää. Jokainen joka lukee hallituksen uudesta strategiasta, tulkitsee sen niin, että se koskee nykyistä hallitusta, eikä edellistä.
Kuinka hallitus, jota ei enää ole, voisi laatia uuden strategian?
Ilmoita asiaton viesti
Maailma ei syntynyt eilen. Nykyinen hallitus voi hyvinkin tehdä monia samanlaisia asioita kuin edellinen. Ja tekeekin.
Ilmoita asiaton viesti
Osallistumistahan sekin on kun tehdään selvityksiä siitä, että keitä maahan saa ja on tarpeen päästää. Kuka maksoi selvitystyön kulut?
Ilmoita asiaton viesti
Keikka ei olisi ollut kovin kannattavaa taloudellisesti maanviljelijöille, jos viranomaiset olisivat laskuttaneet kovin ahnaasti ministerien kokoustamisesta aiheen tiimoilla.
Ilmoita asiaton viesti
> Miten sinulla voi mennä sekaisin Suomeen turvaan
> tuodut henkilöt ja tänne töihin tulevat?
Aina kun selkänsä kääntää, tulee eri henkilö kritisoimaan eri suunnasta samaa asiaa. Siinä toissapäivän blogissa nimittäin tarkkasilmäinen kansalaisemme Max, toinen niistä kahdesta tarkkasilmäisestä Maxistamme, väänsi minun kanssani aika pitkän keskustelun. Hänen huolen aiheensa oli, miksi väitän että hallitus on antanut afghaaneille ”turvapaikan” Suomesta, kun hänen tarkka havaintonsa oli että he saavat tavallisen oleskeluluvan, ns. pykälä 93, ei turvapaikkaa.
Hallituksen julkinen retoriikka korosti sitä että heidät tuodaan ”turvaan”, mutta se juridinen päätös jonka hallitus teki ei ole turvapaikan myöntäminen vaan tavallise(mma)n oleskeluluvan myöntäminen. Erityisellä hallituksen poikkeuspäätöksellä toki.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyin filippiiniläisistä hoitajista, ja sinä siirrät keskustelun muualle. Sinulla on valitettava tapa siirtää maalia.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyit kolmea asiaa. Enköhän kommentoinut jokaista niitä. Tuossa hieman ylempänä.
Ja ihan tiedoksi: maalin siirtäminen ei ole sama asia kuin kysymykseen vastaamatta jättäminen tai puheenaiheen vaihtaminen. Maalin siirtäminen tarkoittaa mitta-asteikon tai sallitun rajojen vaihtamista, kun keskustelun aihe pysyy samana.
Ilmoita asiaton viesti
Et tosiaan vaihtanut puheenaihetta, sekä turvaan tuodut afgaanit ja filippiiniläiset hoitajat ovat ulkomaalaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Kabulin lentokentällä tehdyssä iskussa on tänään kuollut yli 70 ihmistä. Ehkä se kertoo jopa Mittlerille, miksi afgaanit pyrkivät pois maastaan henkensä kaupalla.
Ilmoita asiaton viesti
Afganistan tarvitsee maataan puolustavia kun Isis uhkaa.
Ilmoita asiaton viesti
On totta, että tänään on ollut terrori-isku väentungoksessa (josta kaikki terrorismia ymmärtävät kuten USA jo varoittelivatkin etukäteen, että älkää muodostako sellaista tungosta sinne, mutta minkäs teet kun haluavat pois).
Ei ole kuitenkaan totta, että ne noin 100,000 jotka Afghanistanista poistuivat, lähtivät pakoon sitä ryhmittymää, joka tänään teki terrori-iskun. Näiden kahden asian rinnastaminen, kyseisen ryhmittymän terrori-isku ja noin 100,000 ihmisen pako Afghanistanista, olisi kyllä aika luovaa totuuden käsittelyä. Koska niillä kahdella asialla ei ole mitään tekemistä keskenään. Se on sharia-laki jota väki pakenee.
Ilmoita asiaton viesti
Entäs ne kuolleet amerikkalaiset. Mitä se kertoo Snellmanille?
Ilmoita asiaton viesti
Samaa kuin Joe Bidenille eilen. Että vapauden ja demokratian puolesta taistelleita amerikkalaisia on kuollut. He uhrasivat henkensä auttaessaan viattomia ihmisiä pakenemaan hirmuhallintoa.
Talebanin tukijat täällä Puheenvuorossakin tietysti kihisevät innosta.
Ilmoita asiaton viesti
”Talebanin tukijat täällä Puheenvuorossa tietysti kihisevät innosta”. Todella raukkamainen syytös demari Snellmanilta, varsinkin kun ei pysty tai uskalla nimetä henkilöitä Talebanin tukijoiksi. On tietenkin mahdollista, että Snellman itse Talebanin innokkaana tukijana kihisee, mutta häveliäisyyttään ei sitä tunnustanut.
Onko tulossa blogikirjoitus, Snellman ja Taleban.
Ilmoita asiaton viesti
Työperäisen maahanmuuton lupamenettelyä ei olla kai purkamassa, joskin tarveharkinnasta jotkut puolueet luopuisivat. Luvan edellytyksenä lienee jatkossakin se että on jo EU:n ulkopuolelta käsin sovittu työpaikka Suomesta, jolle anotaan se työviisumi. Joka myönnettäisiin sitten automaattisesti, jos tarveharkinnasta luovuttaisin.
Siinä kuviossa tarina ei ala ”jos työpaikkaa ei ala löytymään”, vaan se alkaa ”ihanaa saada näin suurta palkkaa, josta ei voi edes uneksia kotimaassani”. Sitten se jatkuu että ”huh, meneepä tästä paljon veroa, ja onpa täällä eläminen kallista”. Sitten se tarina voi jatkua siitä moneen suuntaan, joista myöhempi työttömyys ei ole erityisen harvinainen vaihtoehto sekään.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä on se aikajakso jota tarkastellaan kun puhutaan ”maahanmuutto kokemuksesta”?
Eikö tuo muutto ole tapahtunut melko pian sen jälkeen kun henkilö on päässyt Suomeen? Sen jälkeen alkavat muut kokemukset!
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki osapuolet tarkastelevat asiaa pitkäjänteisesti, vähintään 5-10 vuoden aikajanalla. Niin hallitus kuin sitä kritisoiva oppositiokin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se kuule on niin, että kun muutto on tapahtunut niin muuttokokemuskin on koettu. Tuon jälkeen alkaa kotoutumiskokemus, joka voi kestää kuukausia, vuosia, kotoutuvatko kaikki lainkaan?
Ilmoita asiaton viesti
Minua ei häiritse, vaikka muuttokokemuksella tarkoitettaisiin pidemmänkin aikavälin kokemuksia muuton jälkeen. Pystyn elämään sen asian kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Muuttokokemukset tuppaavat kulkemaan afgaaneilla paljon matalammalla profiililla täällä, hyvin matalan koulutustason ja suurten kielivaikeuksien takia pääosin. Näppituntumalta 5-8 % työllistyy kebab-yrittäjiksi. Sitkeät naiset alkavat luoda työuraa useiden vuosien jälkeen osin rinnan sen kanssa, että pienet lapset saadaan isommiksi, mutta uusia melkein tulee samaa rataa. Jos ei tule, ollaan todennäköisesti suuresta kaupungista kuten Kabulista.
Joku on sosiaalisessa kuntoutustyössä, näyttäisi, että ennen muuta kielen puuttumisen takia. Joku päiväkodin aputehtävissä. Moni kantaa traumoja.
Eletään tavallaan Afganistanissa edelleen, ja vanhat tulevat elämään siellä lopun elämänsä vaikka asuvatkin Suomessa. Verhot eteen ja tv- päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät todellakaan helposti kotiudu.
Löytääppä edes yksi lehti-, tai havupuu Suomesta, joka olisi kuin kotona!
Olisi tutun oloinen.Taivas on ainut joka on sama, ja pilvet!
Ympäristön paikkakunnat, maat ja kaupungit, tämän pienen kerrostaloni ja asuttamispaikkani (kunta/kaupunki) ympärillä ovat mielessäni täysin tyhjää, niihin ei ole mitään suhdetta. Tänne lensin jostain kaukaa maailman toiselta ääreltä. Tätä avaruudellista tyhjyyttä afgaanin sielussa voimme vain arvailla.
Voisipa kokea afganistanilaista lämpöä vastaantulijoiden silmissä!
Mutta kokemukseni mukaan he taas itse ovat helposti lähestyttäviä, kiitollisia, aina vieraanvaraisia, lämpimiä, nauravia, toisin kuin kaupungistuneen Suomen kylmät kadulla vastaantulijat, jotka eivät katso silmiin, eivät puhu, eivät anna itsestään mitään elonmerkkiä tai ystävällisyyden hiventä, ovat ylpeitä ja itseriittoisen oloisia.
Silti täällä kaupunki-Suomessakin törmää ihmisiin, joilla helähtää silmissä, kun vastaan tulee ihminen, – heidän kaltaisensa. Usein he ovat tulleet siitä maaseutu-Suomesta, tai sitten kaukaa, kaukaa. Kiitos Heille!
Ilmoita asiaton viesti
I.M:”..kun huomioidaan Suomen ilmasto-olosuhteet,”
Itse lanseeraisin tähän ”maailman paras muuttokokemus”-yhteyteen myös pitemmän talviloman(esim. 6-8kk), joka monen suomalaisen tavoin vietetään etelän lämmössä. Suomen valtio maksaisi näille kustannukset paikan päällä, kuten myös voisi ostaa jonkun maapläntin jostain lämpimästä maasta jonne sijoitus tuoksi ajaksi. Varmasti maamme saisi tuon myötä positiivista mainosta ja luultavasti lisää tulijoita. Kesällä sitten toki tarkenee ilman töitä, joten sen ajan voisi olla täällä Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Li Andersson vähääkään kunnioittaisi vasemmistoliittolaisia ja sen edeltäjäpuolueiden perinteitä, hän vaatisi selkeitä palkankorotuksia matalapalkka-alalle ja olisi huolissaan suomalaisten työttömyydestä. Mutta ei: nyt Li pärisyttelee vain vihreitten rumpua, kuten maahanmuuttoa ja ilmastoa ja jättää suomalaisten matalapalkka-alan työläisten asiat muiden hoitoon – jolloin niitä ei hoida kukaan. Tällainen ei ole vasemmistoliittolaisuutta vaan vihreyttä, ja moni köyhä työtön harmitteleekin, että Lin johtama vasemmistoliitto on nyt pikemminkin vihreä kuin punainen puolue.
Ilmoita asiaton viesti
Vasemmistolaisin mahdollinen hallitus ei tee lakia yleissitovasta minimipalkasta. Kai sekin täytyy sitten seuraavan oikeistolaisen hallituksen tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Linja pitää. Sinulla on kyllä mielipide kaikesta mutta ei tietoa mistään.
Ilmoita asiaton viesti
Kerro toki pimeydessä vaeltavalle kansalle, jos sinulla on jotain valaisevaa sanottavaa tähän.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittämätöntä hölötystä. Tilanne on vaikea Afganistanissa mutta tämä Mittler selittää? Kuka lupaa kenelle ja mitä? 330 on tuotu ja varmaan pakolaiskriisiä on tiedossa, kiitos kaikkien ääliömäisten uskontojen.
Ilmoita asiaton viesti
Hieman epäselväksi jäi, mikä sinulla on ajatuksena tässä.
Ilmoita asiaton viesti
En yhtään ihmettele, koska oma höpötyksesi oli hyvin epäselvää. Se on selvää että talebanien sanaan ei voi luottaa, ja merkillistä on että herra blogisti juuttuu Li Andersoniin Afganistanin kriisissä?
Ilmoita asiaton viesti
Se nähdään lähitulevaisuudessa, pitääkö Taliban lupaukset armahduksesta vai ei.
Tältä pohjalta blogin viimeisen lauseen opetus olisi, että ennakkoluulo on hyväksyttävää jos siihen on syitä. Ja että Li on itsekin ennakkoluuloinen Talibania kohtaan. Jolloin jää kyseenalaiseksi kaksinais-moralismiksi, että hän samalla julistaa että kaikki muu kuin hänen oma ennakkoluulonsa on pahasta.
Ilmoita asiaton viesti
Talibanien kohdalla ei valitettavasti voi puhua ennakkoluuloista. He ovat jo todistaneet aiemmin miten toimivat.
Ilmoita asiaton viesti
Se on juuri ennakkoluulon määritelmä, että aiemman perusteella tehdään olettamus jonkun tahon käyttäytymisestä myös nykyään ja tulevaisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti