Hallitus kieltämässä (vain!) marjanpoimijoiden rekrytoinnista veloittamisen

Hallitus on säätämässä erillistä lakia ulkomaalaisten marjanpoimijoiden suojelemiseksi taloudelliselta hyväksikäytöltä. Tulossa oleva uusi laki kieltäisi perimästä marjanpoimijoilta maksua rekrytoinnista tai työhön perehdytyksestä.

https://yle.fi/uutiset/3-11865132

Minua ihmetyttää tässä se että ollaan säätämässä lakia, joka suojelee rajatusti vain yhtä ulkomaisten työntekijöiden ryhmää mainituilta ongelmilta. Ovatko nuo käytännöt hallituksen mielestä reilua peliä kaikkien muiden ulkomaalaisten työntekijöiden kohdalla, paitsi ei marjanpoimijoiden?

Jos maksun periminen rekrytoinnista tai työhön perehdytyksestä on OK ulkomaalaisilta rakennusmiehiltä tai maatalouden kausityöläisiltä, miksi se ei ole OK marjanpoimijoilta? Miksi halutaan suojella nimenomaan ja ainoastaan marjanpoimijoita?

Eikö se ole yleisesti tiedossa, hallituksen tahollakin (onhan?), että esim. Ukrainasta Suomeen tulevilta matalapalkkaisten alojen työläisiltä pyydetään lähtömaassa jopa pari tuhatta euroa suojelurahaa pelkästään siitä, että pääsee työnvälittäjän listoille mukaan kärkkymään työtä Suomesta. Ilman takuuta, että työtä edes löytyy.

Jos riisto tapahtuu jo lähtömaassa, miten Suomen lainsäädäntö aikoo estää sen? Ja edelleen kysyn, miksi riistolta halutaan suojella vain marjanpoimijoita, kun sitä tapahtuu suurinpiirtein kaikilla matalapalkkaisilla aloilla?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu