Hallitus myy valtionyrityksiä, päin vastoin kannattaisi lisätä niitä

Hallitus aikoo myydä valtion yhtiöitä satojen miljoonien arvosta, ehkä jopa yli miljardilla eurolla. Tämänhän piti olla vasemmistolainen hallitus, ainakin puolueiden nimistä päätellen. Kaukana ovat ne ajat kun Marx kirjoitti, että valtion pitäisi omistaa tuotantovälineitä. Vettä on virrannut Aura-joessa sen verran, että nykyään vasemmistolaisten puolueiden johtama hallitus yksityistää valtion omaisuutta, ja kolme oikeistolaista puoluetta oppositiossa kritisoi sitä kolmiäänisenä kuorosovituksena.

Kai tässä on jonkunlainen ympyrä sulkeutunut. Ympäri mennään, yhteen tullaan.

Sattumalta luin tänään Kauppalehden artikkelin viime viikolta, joka on netissä maksumuurin takana, jossa listataan parhaiten ja heikoimmin pääomalle korkoa tuottavat toimialat:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/turkistarhaus-saa-kuraa-paalleen-ja-on-lisaksi-surkeaa-bisnesta-kertoo-kauppalehden-selvitys/

Mutta ei hätää: Kauppalehdellä on tapana julkaista vastaava selvitys kerran vuodessa, joten näistä kahden edellisen vuoden selvityksistä pääsee vähän jyvälle, mistä on kyse suurin piirtein myös tänä vuonna:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/pihasuunnittelusta-tuli-menestyjien-kentta-selvitimme-suomen-menestyneimmat-toimialat-ja-niiden-parhaat-yritykset/

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tassa-ovat-suomen-menestyneimmat-toimialat-ja-niiden-parhaat-yritykset/

Tämän vuoden selvityksen mukaan työvoiman vuokraus on yksi kannattavimpia toimialoja, sijoitetun pääoman tuotto pitkällä aikavälillä keskimäärin yli 30%. Se on aika kova luku, kun huomioidaan että juuri voimaan astuneen lain mukaan pikavippien lakisääteinen korkein sallittu vuosikorko on 20%. Valtion kannattaisi lähteä apajille ja perustaa valtionyhtiö. TE-Keskuksissa on työvoimakin jo valmiina, ei tarvitse kuin muuttaa konseptia työvoiman luukulta toiselle pallottelijasta työvoiman vuokraajaksi.

Myös kiinteistöjen siivous tuottaa pitkällä aikavälillä yli 25% rahaa rahan päälle. Tämäkään ei ole varsinaista rakettitiedettä, saattaisi onnistua jopa kommunisteilta joten kuten tuo bisnes. Valtio apajille vuolemaan kultaa?

Vammaisten ja sosiaalihuollon avopalvelut ovat myös hyvää bisnestä, pitkän aikavälin tuotto yli 25%. Näitä valtio ja kunnat ovat omistaneetkin joskus. Kannattaisi omistaa jatkossakin.

Tässä jo melkein Marx kääntyy haudassaan, näin iloisia talouslukuja katsellessa. Ei muuta kuin valtio omistajan roolissa apajille! Hallitus on kuitenkin viisaampi ja maltillisempi vasemmistolaisuudessaan.

Etana pienoinen, näytä sarves, onko huomenna vihdoin pouta?

Hallitus punainen, näytä kyntes, onko vasemmistolaisuutes pelkkää show’ta?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu