Hallitus unessa? TE ei yritä edistää lomautettujen työllistymistä

TE-keskuksen järjestelmään on koodattu sellainen automaattinen asetus, että jos asiakkaaksi ilmoittautuva on lomautettu määräaikaisesti, silloin TE-keskus ei ehdota ajanvarausta palaveriin jossa kartoitettaisiin henkilön vahvuudet työnhakijana ja mahdollisuudet löytää uutta työtä.

Normaalissa tilanteessa yrityksillä on aika hyvä ymmärrys talousnäkymien kehittymisestä. Jos yritys arvioi että lomautuksen tarve on määräaikainen, lienee aika suuret mahdollisuudet että tämä osoittautuu todeksi, ja lomautetut pääsevät taas kokopäiväisesti töihin ilmoitetun jakson päättyessä.

Tällä hetkellä kuitenkin ihmisiä lomautetaan paljon määräaikaisesti (siis enintään 90 työpäivää) sen toivon varassa, että nykyisen heikon taloustilanteen aiheuttanut korona-epidemia tulee poistumaan ”tässä ihan kohta”. Eikä ainoastaan itse epidemia, vaan myös talous laajemmin ja asiakkaiden maksukyky sekä uskallus kuluttaa.

Tässä ajattelutavassa on paljon toiveikkuutta, ja se toive saattaa osoittautua katteettomaksi. Jos tunnustettaisiin se tosiasia, että määräaikaiset lomautukset sisältävät tällä hetkellä korkean riskin jatkua ilmoitetun päättymispäivän jälkeen, tai vaihtua jopa irtisanomisiksi, siinä tapauksessa TE-keskus ottaisi vakavasti myös määräaikaisesti lomautettujen tarpeen aktivoitua uuden työn hakijana.

Jos muuta työtä löytyisi, mikä on tietysti myös melko toiveikasta tässä taloustilanteessa, se hyödyttäisi sekä lomautettua työntekijää että todennäköisesti myös lomauttanutta yritystä, jolla olisi sen verran kevyempi organisaatio seuraavalla YT-kierroksella, kun nykyinen ”määräaikainen” lomautus päättyy.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu