Hämmentävää populismia sunnuntain 100% lisäpalkan poistolla

Vihreät melkein uskalsivat ehdottaa, että lakisääteinen 100% korotettu palkka poistettaisiin sunnuntailta, ja jyvitettäisiin muiden viikonpäivien palkkaan siten, että tilastollisesti palkkataso säilyy nykyisellä tasolla. Joku taisi spekuloida sellaisellakin vaihtoehdolla, että sunnuntain lisäkorvaus olisi 50%, ja se kompensoitaisiin asettamalla myös lauantaille lakisääteinen lisäkorvaus 50%. Vihreiden rohkeus ei lopulta kestänyt ehdottaa yhtään mitään, vaikka Kokoomus olisi yhtynyt kuoroon riemusta kiljuen.

Muiden puolueiden kuin Vihreät (ja Kokoomus) edustajat ovat ottaneet sosiaalisessa mediassa ilon irti tästä Vihreiden sekoilusta. Melkein kaikki Perussuomalaisten puolueenjohdon edustajien kannanotot, jotka minä olen nähnyt Twitterissä, ovat naureskelleet sille, että Vihreät haluaa alentaa ihmisten palkkoja poistamalla sunnuntai-lisän. Vaikka Vihreät ei missään vaiheessa aikonut ehdottaa lisän poistoa sellaisenaan, kompensoimatta sitä muussa palkkauksessa.

Sen verran saisi olla totuuttakin mukana puolueen johtajiston julkisissa kommenteissa, että ei alennuta populismiin ratsastaen ihan suoranaisella valheella. Esimerkiksi Luukkanen tietää tasan tarkkaan valehdelleensa Vihreiden esityksen sisällöstä sunnuntaina Twitterissä, koska sillä keinolla populistisesta vitsistä tuli hauskempi.

Vihreät: miksei köyhät ole iloisia jos sunnuntailisät poistetaan?

https://twitter.com/ArtoLuukkanen/status/1528470291239911425

Arvostaisin sitä, jos sunnuntain 100% lisä jätettäisiin historian lehdille, jonne se kuuluu jo pelkästään silläkin perusteella, että niin sokeaa valehtelijaa ei Suomesta taida löytyä, joka kehtaisi väittää että työ sunnuntaina päiväaikaan on haitallisempaa ja vähemmän haluttua työntekijöiden keskuudessa kuin työ yöllä. Mutta vain sunnuntai nauttii lakisääteistä 100% palkanlisää. Yötyö ei nauti sellaista. Systeemi on mätä, ja ansaitsee tulla saneeratuksi nykyaikaiselle tasolle. Blogini vuodelta 2021 luonnostelee, miltä palkkauksen lakisääteisten epätoivottuun työaikaan perustuvien haittalisien pitäisi suunnilleen näyttää:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/minimipalkaksi-10-eur-vkl-25-yot-50/

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu