Helsingin Musiikkitalo oli projektina emämunaus — nytkö myös Turku tekee saman virheen?

Vuonna 2011 valmistunut, kalusteineen 187 miljoonaa euroa maksanut Helsingin Musiikkitalo oli projektina kallis floppi. Musiikkitalon akustiikka ja käytettävyys ovat ihan sutta ja sekundaa rakennuksen päätarkoituksen kannalta, eli klassisen musiikin konsertteihin.

Moderneihin arkkitehteihin on iskenyt pakonomainen vimma tehdä yleisölle istumapaikkoja myös esiintymislavan takapuolelle. Jos joku ei tiedä, mitä ongelmia se aiheuttaa käytännössä, niin olkaa hyvä ja ostakaa kolmen kympin hintainen lippu sinne lavan taakse ”piippuhyllylle”, johonkin sinfonia-orkesterin konserttiin.

Siinä käy niin, että kaikki muusikot ovat selkä sinuun päin lähes koko konsertin ajan, ja orkesterin sointi on vähän outo, koska kaikki soittimet on suunnattu pois päin sinusta. Laulusolistin tai instrumentaalisen solistin ääni saattaa kuulua hyvin vaimeana, saavuttuaan luoksesi salin toisessa päädyssä olevan takaseinän kautta heijastuneena. Musiikki kuulostaa melkein siltä kuin solisti puuttuisi kokonaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Helsingin_Musiikkitalo

Niin suurta ja kallista virhettä ei voi tehdä julkisilla rahoilla, etteikö joku muu haluaisi tehdä saman virheen pian uudestaan. Tällä kertaa asialla on Turun kaupunki, joka aikoo rakennuttaa samanlaisella ”piippuhyllyllä” lavan takana varustetun uuden konserttitalon. Projektin hinnaksi arvioidaan 62 miljoonaa euroa, eli käytännössä siinä sadan miljoonan nurkilla.

https://www.turku.fi/sites/default/files/styles/content_full/public/thumbnails/image/sisakuva-sali.jpg

https://yle.fi/uutiset/3-12150312

Turun uuden musiikkitalon akustiikkaa kehutaan maasta taivaisiin jo etukäteen, ennen kuin rakennuksen tekemistä on edes aloitettu. Suosittelen tällaisille parhaisiin VIP-paikkoihin tottuneille asiantuntijoille, että käyvät Helsingin Musiikkitalossa kuuntelemassa muutaman konsertin sieltä lavan takana olevalta piippuhyllyltä. Sen jälkeen se piippuhylly voidaankin poistaa piirustuksista. Good riddance.

+4
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu