Hidas ambulanssi tappoi Maradonan, voi tappaa sinutkin

Diego Armando Maradona, Jumalan käden armoitettu välikappale maan päällä, kuoli keskiviikkona varsin rahvaanomaisen syyn takia. Ambulanssi ei saapunut. Tai saapui se puolessa tunnissa, mutta kun sydän pysähtyy, apua tarvitaan mieluiten alle kymmenessä minuutissa. Puoli tuntia sydän pysähtyneenä olleen henkilön elvyttäminen on melkein sama kuin menisi hautausmaalle elvyttämään zombeja. Eivät ne nouse sieltä enää.

Tiedän suunnilleen miltä tuo tuntuu, sivusta katsojan roolissa. Ja tietää moni muukin. Eräänä viikonlopun iltana viime vuosikymmenellä pelasimme salibandya Vantaan Rajatorpan pommisuojassa, runsas kilometri Myyrmäen juna-asemalta länteen. Siellä on kaksi kenttää vierekkäin, syvälle maan alle louhitussa luolastossa. Yksi pelaajistamme koki vointinsa huonoksi kesken ottelun, ja aikoi poistua kotiin. Hän ei ehtinyt montaa askelta kotiin päin, vaan tuupertui käytävälle kahden kentän puolivälissä.

Molemmilla kentillä peli keskeytyi outoon välikohtaukseen, ja siinä sitten noin 30 henkeä, osa aikuisia ja osa lapsia, ihmetteli tilannetta vierestä kun sydänkohtauksen saanut pelaajamme kuoli ilman riittävän asiantuntevaa apua. Ehkä mikään asiantuntemus ei olisi edes riittänyt ilman teknisiä apuvälineitä, kuten sähköiskuja sydämelle antavaa defibrillaattoria. Ambulanssi saapui 20 minuutin kuluttua. Saapuivat kävellen, eivät vaivautuneet juoksemaan. Kuolleilla ei ole kiire mihinkään.

Vanhemmalla iällä, kun sydänkohtauksen riski alkaa kohota, asuminen suuressa kaupungissa on turvallisempaa kuin asuminen harvaan asutulla maaseudulla. Kaupungissa on toivoa siitä, että apu saapuu tarpeeksi nopeasti, jos avulle tulee tarvetta. Maaseudulla ei ole kovin paljon edes teoreettista toivoa, että apu ehtisi perille ajoissa, jos sydämen pysähdys on täydellinen. Näkökulma tämäkin, yksinäinen mummon mökki korvessa voi olla kuoleman loukku.

Jos ambulanssi viipyy hädän hetkellä, se on elämän viimeinen pudotuspeli, ja sitten tulee noutaja. Siihen ei auta edes Jumalan käsi.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu