HIFK poistaa cheerleaderit: onko tanssivien bimbojen aika ohi?
Jääkiekon suurseura HIFK lakkauttaa cheerleader-tyttöjen tanssiesitykset joukkueen otteluissa. Tanssiryhmä Big Red Cats oli esiintynyt HIFKin otteluissa yli 25 vuoden ajan.
https://www.iltalehti.fi/smliiga/a/76e921da-f5d5-4ff1-af79-b2beac193b3b
Muutamia kymmeniä vuosia sitten USA:sta levisi koko maailmaan sellainen käytäntö, että miesten joukkue-urheilussa tanssii kentän laidalla niukasti pukeutuneita kauniita nuoria naisia, ns. cheerleadereita. HIFK ei ole tiedottanut naisten tanssiesitysten lopettamisen syistä, onko moderneilla tasa-arvon ihanteilla osuutta asiaan.
En ole mikään tasa-arvon pioneeri, ”feminismi” on minun mielestäni ärsyttävin sana suomalaisessa poliittisessa jargonissa. Silti olen jo vuosia tuntenut oloni vähän vaivautuneeksi jääkiekon otteluissa, kun cheerleaderit lähtevät käytäville tanssimaan pelikatkojen aikana. Kuin bimbot. Jotenkin se sukupuolten roolitus on ollut vähän liian groteski nieltäväksi jopa minunlaiselleni setämiehelle. Miehet pelaavat tärkeästä pokaalista ja suurista rahoista, sillä välin kun naiset keikuttavat peppua ja näyttävät paljasta pintaa. Ja tienaavat siitä vähän taskurahaa. Siinä amerikkalainen 1900-luvun sukupuolten roolitus pähkinänkuoressa.
Toisaalta en haluaisi vähätellä tyttöyttä, johon kuuluu pieni keimailu ja hienostelu, ja mikä ettei niukka pukeutuminenkin — melkein cheerleader-tyylinen meininki. Jos ääri-feministeiltä ei kysytä. Raisa Omaheimo muistutti YLEn kolumnissaan viime viikolla, että tyttöys on itseisarvo jota ei pidä arvottaa millään muulla mittapuulla kuin tyttöjen omalla fiiliksellä.
https://yle.fi/uutiset/3-11458716
Niinpä olen kahden vaiheilla, mitä toivoisin tyttöjen tekevän. Tanssivan siellä kentän laidalla niukasti pukeutuneena, vai luistelevan areenalle jääkiekkoilijan haarniska yllä.
Toivoisin näkeväni joukkue-urheilua sekajoukkueilla. Jääkiekko ei kyllä ole ihan paras laji sellaisen konseptin kokeilemiseksi, koska miesten taklauspeli on äärimmäisen väkivaltaista touhua. Naispelaajan kausi tai jopa koko pelaajaura saattaisi päättyä yhteen kovaan taklaukseen 100-kiloiselta miespelaajalta.
Salibandy olisi yksi parhaita lajeja sekajoukkueilla pelaamiseen. Siinä naisille ei kävisi ollenkaan huonosti. Areenalle vain, saman melko suuren yleisön eteen jonka suosiota miespelaajat nauttivat.
Mutta entä niukasti pukeutuneet cheerleader-tytöt? Kas siinä ongelma. HIFK on tehnyt ratkaisunsa: tyttöys joutaa roskakoriin. Saa nähdä lähteekö käytäntö laajenemaan, että myös jotkut muut miesten pääsarjojen joukkueet seuraavat HIFKin mallia, ja kauniiden nuorten naisten pepun keinutus poistetaan urheiluviihteen konseptista. Monet feministit huutavat hoosiannaa, jos näin käy.
Mitä siitä nyt sitten ajattelisi? En pysty olemaan puolesta enkä vastaan. Miehenä arvostan kyllä tyttöyttäkin, ihan sellaisenaan.
Mitä jos kysyttäisiin mielipidettä setämiesten sijasta kerrankin tytöiltä itseltään?
En ole koskaan ymmärtänyt sitä, miksi nuoret naiset ryhtyvät moiseen? Haluavatko he ehkä päästä jonkun nousevan kiekkoilijan suosioon? Siinäpä sitä olisi elämänuraa ja uraa naisena.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä se on sitä tyttöyttä, jota Raisa Omaheimon kolumni valaisee. Vai onko se vain huono tarjous sovinisteilta, ota tai jätä? Vastaus löytyy tyttöjen omasta fiiliksestä.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai nuoret naiset pitävät nättinä olosta ja hauskanpidosta. Tuskin heitä on tuohon touhuun isännän nyrkillä pakotettu.
Ja mikähän vetää niitä miehiä sinne jäälle tappelemaan ja toisiaan murjomaan, koppakuoriaisen varusteissaan? Kumpiko noista touhuista on järkevämpää? Voi olla että naiset vetävät tässä pidemmän korren. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Roolijaossa on sen verran luontevuutta, että voimistelu yms. on hittilaji tyttöjen keskuudessa, ja jääkiekko on hittilaji poikien keskuudessa. Tässä nuo sukupuolten luontaiset kiinnostuksen kohteet nyt sitten kohtaavat, tällaisissa olosuhteissa. Ei toki palkkatasa-arvon vallitessa.
Ilmoita asiaton viesti
Juha-Pekka Kosonen mainitsi kommentissaan, että HIFK:n cheerleaderit ovat saaneet palkkaakin. Onkohan tämän operaation taustalla enemmän HIFK:n ajatus säästää rahaa vai woke-kulttuuri? Voisivatko tytöt jatkaa vapaaehtoisina, vai halutaanko heidät oikeasti ulos katsomoista?
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä vieläkin paheksuttavampaa kuin irtisanoa koko sopimus, olisi ehdottaa että tekisittekö töitä meille jatkossa ilmaiseksi? Ei ole välttämättä edes laillista, koska talkoita ei saa tehdä yritykselle, ainakin jotain verokarhu veisi siitä.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaus on selvä. Koko miesten ajatusmaailma pyörii niiden peppujen ympärillä. Tyttöyteen kuuluu se, että he jo nuorena ymmärtävät käyttää tätä edukseen miesten muskeleiden sijaan. Usein pelkkä pepun pyöritys auttaa saamaan otteen miehistä.
Tällä tavalla miehet saadaan menemään mm naimisiin ja elättämään vain yhtä perhettä. Ilman pientä pyöritystä tätä ei juuri tapahtuisi vaan miehet menisivät keskenään kalaan, urheilemaan tai pubiin välttäen perhedraamat ja stressin.
Tulkintani on omani, mutta moni enemmän elämää nähnyt on samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Tanssivat bimbot ovat juuri se mielikuva, joka herättää lähinnä myötähäpeää urheilukatsomossa.
Oikea cheerleading-urheilu on ihan toista maata. Kun peräsit tasa-arvoisia lajeja, niin tämäpä on muuten juuri sellainen. Joukkueissa tarvitaan satakiloisia körmyjä heittelemään keijuja ja ottamaan heitä kiinni sekä seisomaan pyramidirakennelmien pohjalla. Ketterät keijut taikovat spakaateja monen metrin korkeudessa kavereidensa olkapäillä.
Joukkueiden äijät eivät taida pitää suurta ääntä itsestään, mutta joukkuekemia on tässäkin lajissa kaiken a ja o.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä jäi tytöt työttömiksi ja feminismi sai varmasti heistä vankkoja kannattajia.
(Huom. sisältää sarkasmia)
Ilmoita asiaton viesti
Emme tiedä kuinka suuret ansiot tuosta on saatu, onko sillä ratkaiseva merkitys toiminnan jatkuvuuden kannalta. Myös toiminnan näennäinen tärkeys, olla mukana ison rahan urheilutapahtumissa, voi olla motivoiva tekijä joka nyt vedetään pois. Ei toiminta silti välttämättä lopu. Voivat siirtyä cheerleading-kilpailuihin, jos akrobaattisuutta riittää. Tai sitten harrastaa ihan vain omaksi ilokseen ja äärifeministien harmiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Sain kyllä sellaisen kuvan, että koko ryhmä on perustettu tuota yhteistyötä varten.
Ilmoita asiaton viesti
Nimestä voi niin päätellä, mutta se ei välttämättä tarkoita että lopettavat toiminnan tähän. Jos lopettavat, niin porukka hajaantuu muihin vastaaviin ryhmiin, ja osa keksii elämälleen muuta sisältöä.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.is.fi/sm-liiga/art-2000006598593.html
”Päätöksen myötä tanssiryhmä ja sen taustalla toimiva yhdistys lakkautetaan.”
Pillit pussiin ja tytöt kortistoon. Näin sitä voimautetaan naisia. 😀
Eiköhän ne ”vastaavat ryhmät” myös yritetä ajaa alas, koska nekin luultavasti ”esiinnellistävät” naisia.
Ilmoita asiaton viesti
Kortistolla tuskin on kuitenkaan tekemistä asian kanssa. Jos saan arvata, ovat tienanneet jotain taskurahoja siitä, ja kaikki ovat normaalisti muualla työssäkäyviä tai opiskelijoita.
Ilmoita asiaton viesti
Hommaan liittyy vähän muutakin kuin pelkät tanssiesitykset.
https://hifk.fi/seura/cheerleaders/
”Lisäksi ryhmän jäsenet tekevät muita keikkoja mm. PR-henkilöinä, messuilla, malleina, tanssijoina tai muuten sopimuksen mukaan.”
Nuo ei mitenkään huonosti palkattuja hommia ole. Kyse siis on tuskin pelkästään taskurahoista.
Ilmoita asiaton viesti
Jos on mallin töitäkin, niin touhu kuulostaa jo paljon isommalta. Kaikki kerralla pois, pysyvästi? Selitys kuullaan kai joskus, kuulostaa jo ideologiselta (feministiseltä) suunnan muutokselta, pelkkä korona ei selittäisi pysyvää lakkauttamista.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin HIFK ja Jokerit taisivat olla joukkueita, joissa cheerleading-tiimit ovat saaneet työstään palkkaa tai palkkioita.
Ottaen huomioon koronan aiheuttaman taloudellisen ahdingon urheilutoimelle, niin cheerleadingin alasajo on loistava paikka kuitata koronan aiheuttamia tappiota liiketoiminnassa, koska se ei ole keneltäkään muilta kuin cheerleading-tytöiltä pois.
Onhan näitä erilaisia tyttöjä ollut lajissa jos toisessa, on kehätyttöjä, on varikkotyttöjä, cheerleadereita, messu- ja tapahtumaemäntiä jne… Laji- ja tapahtuma kerrallaan naiset ovat joutuneet etsimään elantoaan muualta, kun tapahtumatyttöjä ja emäntiä ei enää enenevissä määrin tarvita.
Auton konepellillä makaava missi on yhtä vanhanaikainen kuin mitä olisi Linnanmäen vedenneidot tänä päivänä.
Ilmoita asiaton viesti
Korona-säästöjen takia voi tosiaan käydä niin, että moni muukin joukkue leikkaa kuluja cheerleadereiden kohdalla. Siinä on olemassa sitten historiallisen oikun mahdollisuus, että ideologiset perusteet tanssityttöilyn lakkauttamiseen saavat jalkansa oven väliin, kultainen tilaisuus joka muodostuu sattumalta ulkoisten olosuhteiden takia.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki hauska lopetetaan. Enää ei voi heittää edes kääpiöitä.
Ilmoita asiaton viesti
”Niinpä olen kahden vaiheilla, mitä toivoisin tyttöjen tekevän. Tanssivan siellä kentän laidalla niukasti pukeutuneena, vai luistelevan areenalle jääkiekkoilijan haarniska yllä.”
Mulla on hei mullistava idea. Entä jos sillä ei olekaan mitään väliä, mitä Ion MIttler tai nimeämätön telaketjufeministi haluavat? Jos vaikka annetaan tyttöjen itsensä päättää? Osa voi haluta tanssia kentän laidalla, osa luistella areenalle.
Btw. Salibandy sekajoukkueilla on ihan yhtä murhaa kuin mikä tahansa muu palloilulaji. Ei siellä toki taklata, mutta fyysiset erot ovat silti niin suuret, että tytöille/naisille käy huonosti.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tytöille sitten kävisi salibandyssä? Sairastuvatko anemiaan? Jos molemmissa joukkueissa on sääntömääräisesti yksi tai kaksi naispelaajaa kentällä, se vain tuo peliin uusia taktisia näkökohtia huomioitavaksi. Ja tilanne on sama tasapuolisesti molemmille joukkueille, joten naiset eivät edes häviä ottelua, vaan toisella puolella naiset ovat mukana voittamassa, toisella puolella häviämässä.
Ilmoita asiaton viesti
Salibandyssä on kamppailu- ja pallontavoittelutilanteita siinä missä muissakin lajeissa. Pelaajien paikat muuttuvat koko ajan, eikä nainen vs. mies kamppailutilanteita voi millään välttää. Niissä tilanteissa on ilmeinen riski sille että käy huonosti. Ei se ole mikään taktinen näkökohta, että mies ei voi mennä pallon perään tai laitatilanteeseen, koska sinne on menossa myös nainen, jolle saattaa käydä yhteentörmäyksessä huonosti.
Enpä usko että lajin harrastajat, sukupuolesta riippumatta, olisivat hirvittävän innoissaan näistä uusista taktisista näkökohdista.
Eikö olisi helpompaa, että sekajoukkueista niin kovasti innoissaan olevat kehittäisivät uuden lajin, jossa olisi kaikkea toivomaansa sukupuolisensitiivistä kivaa, sen sijaan että vaativat olemassaolevia lajeja muuttumaan?
Ilmoita asiaton viesti
Sekajoukkueissa pelataan jo nykyään paljon harraste-tasolla. Melkein jokaisessa vähän isommassa kunnassa pyörii seka-ryhmiä. Salibandyssa ei saa taklata, joten en näe mikä ongelma pallon tavoittelussa olisi mies vastaan nainen, kun mies ei sääntöjen mukaan saa tehdä mitään mitä toinen nainen ei tekisi naisten liigassa. Jos olkapäällä on saanut painaa olkapäätä vasten vähän ronskimmin, se voitaisiin kieltää sekajoukkueille. Muita ongelmia en näe.
Ilmoita asiaton viesti
Pakko kysyä, oletko joskus pelannut kilpailumielessä yhtään palloilulajia?
Ehdottamasi muutokset tekisivät pelaamisesta höntsäilyä. Ne jotka haluavat höntsäillä sekaporukassa, voivat jo nykyisellään tehdä niin.
MIelenkiintoinen logiikka muutenkin. – Salibandy olisi hyvä laji sekajoukkueille. – No oikeastaan salibandykään ei toimi. – Muutetaan lajin sääntöjä niin että se sopii.
Ilmoita asiaton viesti
Lasketaanko jalkapallon pelaaminen 3-divarissa?
Salibandyn säännöissä olisi paljonkin kehitettävää. Golfin säännöt menivät isosti uusiksi pari vuotta sitten. Jalkapalloonkin sallittiin tänä vuonna viisi vaihtoa. Ei siinä ole mitään erikoista jos yksi pieni sääntö muutetaan. Säännöissä ei ole mitään pyhää. Minä määräisin salibandyyn nykyistä 50% suuremman pallon, jotta se näkyy yleisöön paremmin ja liikkuu hitaammin. Maaleja syntyy nykyään ihan tyhjästä, niin että yleisö ei tajua mitä tapahtui. Jopa tv-kuvan hidastuksista on välillä vaikea hahmottaa, mitä ihmettä oikein tapahtui salamannopeasti. Isompi ja hitaampi pallo olisi hyväksi lajille.
Sinulla on kaksi argumenttia, sekajoukkueilla naisille kävisi huonosti, ja pelaamisesta tulisi höntsäilyä. En pysty samaistumaan kumpaankaan argumenttiin. ”En usko niitä ennen kuin näen omin silmin.”
Ilmoita asiaton viesti
”Lasketaanko jalkapallon pelaaminen 3-divarissa?”
No hyvä. Olisitko mennyt pallontavoittelutilanteeseen yhtä kovaa, jos samaan palloon olisi ollut tulossa miehen sijaan 50-kiloinen nainen? Pääpallot? Taklaukset? Aivan, höntsäilyksi menee. Eikä tarvitse edes muuttaa sääntöjä. Jos ei mene, niin niitä naisia kannetaan paareilla pois kentältä.
On muuten hiukan eri asia muuttaa vaihtojen lukumäärää, kuin sitä mitä kentällä saa tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Jalkapallossa tosiaan olisi tarvetta aika konkreettiseen pohdintaan, miten miesten ja naisten välinen väkivaltainen kontakti saataisiin pysymään aisoissa. Pääpalloissa erityisesti, jotka aiheuttavat jo valmiiksi enemmän aivotärähdyksiä naisille kuin miehille. Laittaisin säännön että nainen saa pelata palloa kädellä pään yläpuolelta. Mutta salibandyssa tarve sääntöjen muutokseen sekajoukkueiden takia on minimaalinen. Edellä jo mainitsinkin pallon koon osalta, että muuttaisin salibandyn sääntöjä jo muutenkin, jos minulla olisi siihen valta, vaikka naisia ei olisi lähimaillakaan.
Salibandy on höntsäilyä jo valmiiksi, sinun antamillasi kriteereillä. Siellähän mennään tavoittelemaan palloa ihan siististi, ei edes taklata vastustajaa koko ruhon voimalla rusinaksi. Ihan lällyä. Paitsi että salibandyä vuosikymmeniä pelanneena arvostan korkealle sitä, että kentältä pääsee yleensä pois yhtä terveenä kuin sinne on mentykin. Jääkiekkoa en taida pelata koskaan elämässäni taklaus-säännöllä. Ei kiinnosta jäädä jyrän alle.
Ilmoita asiaton viesti
Niin no, oma palloiluhistoriani on koripallosta ja jenkkifutiksesta, joten niillä kriteereillä aika moni laji on ”höntsäilyä”. Korista olen sekajoukkueilla pelannutkin, ja kyllä siinä selkeästi varoi omia liikkeitään. Jenkkifutiksessa en luojan kiitos ole joutunut miettimään, kuinka kovaa naisvastustajaa uskaltaa ajaa.
Oma kokemukseni salibandysta on kentän laidalta, mutta näyttävät jo pikkujunnutkin rymistelevän kulmissa ja maalin edessä sen verran vauhdikkaasti, että en nyt ihan osta tuota ”siistiä” pallon tavoittelua. Siinä vaiheessa kun mennään vanhempiin ikäluokkiin, ei tytöillä/ naisilla ole niissä tilanteissa enää minkäänlaista jakoa nykyisillä säännöillä.
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä miten bimbous liittyy tähän millään tavalla. Varovainen arvaukseni on, että cheerleaderin älykkyys on keskimäärin noin 10 pistettä korkeampi kuin jääkiekkoyleisön. Arvioni perustuu siihen, että liikunnallisuus, nuoruus, tanssitaito ja esiintymiskyky korreloivat vahvasti korkean älykkyyden kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Bimbo on stereotypia, ja tässä tapauksessa jossain määrin myös rooli. Asiaan liittyy tyttöjen liikunnallisen elehtimisen näennäinen vähäisyys ja merkityksettömyys (eihän siellä areenan portaissa voltteja heitetä eikä rakenneta pyramideja), verrattuna siihen oletetusti vaikeaan ja tärkeään tehtävään, jota miehet harjoittavat jäällä. Niinpä tapahtuma myydään miesten jääkiekko-otteluna ja tv-kuva seuraa koko ajan heitä, tyttöjen liikunnallinen toimeliaisuus jää taustalle epäolennaiseksi kuriositeetiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jos asia on noin, niin sitten tapahtumajärjestäjä ei ole osannut ottaa täyttä hyötyä cheerleadereista.
Ilmoita asiaton viesti
> Niinpä olen kahden vaiheilla, mitä toivoisin tyttöjen tekevän. Tanssivan siellä kentän laidalla niukasti pukeutuneena, vai luistelevan areenalle jääkiekkoilijan haarniska yllä.
HIFK:n johtajien touhu taitaa olla taas yksi esimerkki valkoisen heteromiehen ylivallasta ja patriarkaatista. Näköjään naiset eivät saa harrastaa mitä tahansa, vaan ainoastaan alfamiesten heille valitsemia harrastuksia, kuten pelata jääkiekkoa. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Jokaisen alfa-miehen takana on alfa-naaras. Kaiken takana on alfa-nainen?
Ilmoita asiaton viesti
Tylsää , nyt ei oo enää mitään syytä lähtee hallille ”peliä” kattoo…..
Ilmoita asiaton viesti
Katso naisten tennistä televisiosta. Tunnen tyypin joka on innoissaan siitä, mitä tennispelaajien hameiden helmojen alta vilahtaa televisiossa. Autuas on se joka on vähään tyytyväinen. Hulluilla halvimmat huvit.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tennispallossa ole mitään katsottavaa, ne ovat kaikki samanlaisia kuten ovat pelitkin. Asia on toinen niiden pelaajien suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Naiset, naisoletetut ja muut feminiinit ovat tekoyhimpiä olioita maan päällä: käydään astuttamassa itseään jossain Gambiassa ja kiljutaan miesten Thaimaan-matkoista.
Mieluummin noita cheerleadereita katselee kuin tissejään näytteleviä, lähinnä miestä muistuttavia mielenosoittajia.
Ilmoita asiaton viesti
Äärifeministin kuulukin olla vähän rosoisen näköinen, koska miesten miellyttäminen esteettisesti ei ole naisen tehtävä.
Tekopyhimmät oliot maan päällä löytyvät joistakin moskeijoista ja kirkkojen sakasteista, jossa synnin määrällä ei ole mitään rajaa, mutta puhe kansalle pyhäpäivänä on sitäkin hurskaampi.
Ilmoita asiaton viesti
Hahhah, ”naisten tehtävä”. Mikä se oikein on, se tehtävä, olet varmaan sen pienessä mielessäsi päätellyt, en epäile.
Ilmoita asiaton viesti
Siteerasin äärifeministien lausumaa, mikä on naisen tehtävä heidän mielestään. Lienee selvää että minun maailmankatsomukseni poikkeaa äärifeministien maailmankatsomuksesta varsin olennaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, tuossa oli mikä se EI ole, mutta ei se vastannut kysymykseeni.
Ilmoita asiaton viesti