HIFK poistaa cheerleaderit: onko tanssivien bimbojen aika ohi?

Jääkiekon suurseura HIFK lakkauttaa cheerleader-tyttöjen tanssiesitykset joukkueen otteluissa. Tanssiryhmä Big Red Cats oli esiintynyt HIFKin otteluissa yli 25 vuoden ajan.

https://www.iltalehti.fi/smliiga/a/76e921da-f5d5-4ff1-af79-b2beac193b3b

Muutamia kymmeniä vuosia sitten USA:sta levisi koko maailmaan sellainen käytäntö, että miesten joukkue-urheilussa tanssii kentän laidalla niukasti pukeutuneita kauniita nuoria naisia, ns. cheerleadereita. HIFK ei ole tiedottanut naisten tanssiesitysten lopettamisen syistä, onko moderneilla tasa-arvon ihanteilla osuutta asiaan.

En ole mikään tasa-arvon pioneeri, ”feminismi” on minun mielestäni ärsyttävin sana suomalaisessa poliittisessa jargonissa. Silti olen jo vuosia tuntenut oloni vähän vaivautuneeksi jääkiekon otteluissa, kun cheerleaderit lähtevät käytäville tanssimaan pelikatkojen aikana. Kuin bimbot. Jotenkin se sukupuolten roolitus on ollut vähän liian groteski nieltäväksi jopa minunlaiselleni setämiehelle. Miehet pelaavat tärkeästä pokaalista ja suurista rahoista, sillä välin kun naiset keikuttavat peppua ja näyttävät paljasta pintaa. Ja tienaavat siitä vähän taskurahaa. Siinä amerikkalainen 1900-luvun sukupuolten roolitus pähkinänkuoressa.

Toisaalta en haluaisi vähätellä tyttöyttä, johon kuuluu pieni keimailu ja hienostelu, ja mikä ettei niukka pukeutuminenkin — melkein cheerleader-tyylinen meininki. Jos ääri-feministeiltä ei kysytä. Raisa Omaheimo muistutti YLEn kolumnissaan viime viikolla, että tyttöys on itseisarvo jota ei pidä arvottaa millään muulla mittapuulla kuin tyttöjen omalla fiiliksellä.

https://yle.fi/uutiset/3-11458716

Niinpä olen kahden vaiheilla, mitä toivoisin tyttöjen tekevän. Tanssivan siellä kentän laidalla niukasti pukeutuneena, vai luistelevan areenalle jääkiekkoilijan haarniska yllä.

Toivoisin näkeväni joukkue-urheilua sekajoukkueilla. Jääkiekko ei kyllä ole ihan paras laji sellaisen konseptin kokeilemiseksi, koska miesten taklauspeli on äärimmäisen väkivaltaista touhua. Naispelaajan kausi tai jopa koko pelaajaura saattaisi päättyä yhteen kovaan taklaukseen 100-kiloiselta miespelaajalta.

Salibandy olisi yksi parhaita lajeja sekajoukkueilla pelaamiseen. Siinä naisille ei kävisi ollenkaan huonosti. Areenalle vain, saman melko suuren yleisön eteen jonka suosiota miespelaajat nauttivat.

Mutta entä niukasti pukeutuneet cheerleader-tytöt? Kas siinä ongelma. HIFK on tehnyt ratkaisunsa: tyttöys joutaa roskakoriin. Saa nähdä lähteekö käytäntö laajenemaan, että myös jotkut muut miesten pääsarjojen joukkueet seuraavat HIFKin mallia, ja kauniiden nuorten naisten pepun keinutus poistetaan urheiluviihteen konseptista. Monet feministit huutavat hoosiannaa, jos näin käy.

Mitä siitä nyt sitten ajattelisi? En pysty olemaan puolesta enkä vastaan. Miehenä arvostan kyllä tyttöyttäkin, ihan sellaisenaan.

Mitä jos kysyttäisiin mielipidettä setämiesten sijasta kerrankin tytöiltä itseltään?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu