Hoitajien palkankorotukset ja lääkärivaje kuntoon yhdellä iskulla

Kunta-alan TES-neuvottelut kariutunevat tuloksettomina tällä viikolla. Hoitajien pyytämä pitkän aikavälin kuoppakorotus on ollut vaikea pala neuvoteltavaksi jo valmiiksi, ja nyt tarvittaisiin myös korona-lisää. Eikä pelkästään hoitajille, vaan myös muut kunta-alan liitot ovat vainunneet haaskan ja laittaneet lottokupongin vetämään, jos heillekin saisi korona-lisän.

Hoitajien ansiotulojen parantamiseen on olemassa muitakin keinoja kuin vastikkeeton (joskin tilastollisesti sukupuolten tasa-arvolla perusteltu) palkankorotus. Suomessa on huutava pula lääkäreistä. Lääkäreiltä pitäisi määrätietoisesti siirtää sopivia työtehtäviä hoitajille, ja tarvittaessa kouluttaa hoitajia osaamaan ja tietämään sen mitä he eivät osaa ja tiedä jo valmiiksi. Tällöin löytyy looginen peruste myös hoitajien palkan korottamiselle, kun heille siirtyy työtehtäviä, joista on tähän asti maksettu reilusti parempaa palkkaa lääkärille joka hoiti samaa työtehtävää.

Esimerkiksi flunssan tai muiden yleisten pikku vaivojen diagnosointi terveyskeskuksen päivystyksessä voitaisiin kouluttaa hoitajille, kun tietyt ohjeistetut raja-arvot säilyvät. Perussairaat suoraan lääkärille, mutta perusterveet nuorehkot henkilöt voisivat saada hoitajalta sekä diagnoosin että vielä lääkityksenkin, ainakin jos eivät käytä muita lääkkeitä samaan aikaan, joiden yhteisvaikutusta pitäisi alkaa pohtimaan.

Jos lääkäri on oppinut jotain, niin kyllä sen saman saa koulutettua myös hoitajille.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu