Hong Kongin mainos Hesarissa vs. todellisuus Kiinan Gothamissa

Hong Kongin virallinen hallinto, eli käytännössä Kiinan hallinto, julkaisi Helsingin Sanomissa koko sivun mainoksen, jossa rauhoitellaan suomalaista yleisöä että Hong Kongissa ei ole mitään syytä huoleen, eikä oikeastaan edes niihin protesteihinkaan. Saman tyyppisiä mainoksia on julkaistu myös joidenkin muiden länsimaiden suurissa lehdissä.

https://twitter.com/VuorelmaJohanna/status/1178202984729186304

Tämä mainos on tuoreeltaan leimattu jopa propagandaksi monella taholla. Siinä selitellään poliittista tilannetta parhain päin, ja annetaan poliittisia lupauksia. Jos tuo täyttää propagandan määritelmän, niin olisipa mielenkiintoista soveltaa samoja propagandan määritelmän kriteereitä suomalaisten puolueiden vaalimainoksiin eduskuntavaalien alla. Kun vappusataset viuhuvat ilmassa, hoitajamitoituksen tekeminen on ihan helppo pikku homma jota edellinen korruptoitunut hallitus ei ole tehnyt moraalisen alemmuutensa takia, ja aktiivimallikin aiotaan kumota välittömästi.

Kiina esittää Hesarin mainoksessa poliittisia lupauksia, joihin kansan luottamus rakoilee varmasti yhtä paljon kuin usko minkä tahansa suomalaisen puolueen vaalimainoksissa esitettyihin lupauksiin. Hong Kongin kaduilla vähiten luotettu lupaus annetaan Hesarin mainoksessa heti ensimmäisenä:

’Olemme sitoutuneet tiukasti ”Yksi maa, kaksi järjestelmää” -periaatteeseen, joka tarjoaa perustuslaillisen takuun Hong Kongin jatkuvalle kehitykselle ja menestykselle vapaana ja avoimena yhteiskuntana ja taloutena.’

Sen takia Hong Kongissa juuri protestoidaan ja mellakoidaan kaduilla, koska viimeaikaiset lakiesitykset herättivät kansalaisten huolen siihen, että tuota lupausta on aiottu alkaa purkamaan lainsäädännön tasolla jo tänä vuonna. Tekemällä mahdolliseksi Hong Kongissa syytteeseen asetettujen ihmisten viemisen manner-Kiinaan tuomiolle.

Huoli Kiinan diktatuuriin sulautumisesta seuraavien 28 vuoden kuluessa ei kuitenkaan ole ainoa huolen aihe Hong Kongin yhteiskunnassa. Financial Times maalaa Hong Kongista kuvan muutaman rikkaan ja etuoikeutetun suvun hallitsemana taloutena, jossa myös rikollisjengit nauttivat Kiinan hallinnon suosiota, vaivihkaa tiskin alta. Netflixin tv-sarja Gotham tulee elävästi mieleen artikkelissa esitetystä kuvauksesta, Wayne-suvun ja muiden varakkaiden sukujen taloudellisine mahteineen, ja mafian ja poliitikkojen välisine kultaisine kädenpuristuksineen.

Tämä artikkeli tuntuu olevan maksumuurin takana, jos siihen menee suoralla linkillä, mutta Google-haun kautta täysin sama linkki tuntuu aukeavan vapaasti luettavaksi, joten annan linkin Google-hakuun, jonka ensimmäinen hakutulos on kyseinen artikkeli:

https://www.google.fi/search?q=Hong+Kong%E2%80%99s+future+hangs+by+a+thread

Taistelutahtoa Hong Kongin mielenosoittajilta ei puutu. Se kiteytyy kansallislaulun tyyliseen sävelmään, joka on viime aikoina noussut poliittisen liikehdinnän tunnelman nostattajaksi mielenosoituksien yhteydessä. Ja todennäköisesti niiden välisenä aikanakin, kodeissa yksityisesti kuunneltuna.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu