Hyvää etä-isän päivää, eli intersektionaalisesti ajatellen B-luokan kansalaisen päivää

Olipa vaikeaa löytää netistä tieto, kuinka monta prosenttia alle 18-vuotiaista lapsista Suomessa asuu vain toisen vanhempansa luona (kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti), siten että vanhempien välillä on sopimus elatusavun maksamisesta kuukausittain. En löytänyt tätä tietoa, mutta muutamien muiden tietojen perusteella esitän arvion, että tällaisia lapsia voisi olla ehkä noin 350,000, eli suurinpiirtein kolmasosa kaikista alaikäisistä lapsista.

Näillä 350,000 lapsella on todennäköisesti noin 175,000 etä-isää, jotka maksavat lasten äidille elatusapua kuukausittain. (Tämäkin on suurpiirteinen arvio. Tarkkaa tilastotietoa minulla ei ole hallussa.)

Kun puhutaan noin suuresta ihmisten paljoudesta, siellä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista niiden vuosien varrella, joina lapset ovat alaikäisiä, ja etävanhempi maksaa elatusapua toiselle osapuolelle. Tulee työpaikkoja, tulee potkut työpaikasta. Tulee korona-epidemia ja pitkäaikainen lomautus. Työelämässä varmaa on vain epävarma. Ihmisen tulotaso voi romahtaa lyhyessä ajassa.

Korona-epidemian runtelemassa yhteiskunnassamme on tuollaiset noin 175,000 sopimusta elatusavusta, joka menee tarvittaessa vaikka perintään ja suoraveloitukseen nopeasti, jos sitä ei ole maksettu ajallaan viimeistä penniä myöten. Elatusavun määrä perustuu osapuolten arvioituun palkkatasoon sillä hetkellä kun sopimus on laadittu. Jos etä-isän tulot romahtavat esimerkiksi työttömyyden tai lomautuksen takia — kuten nyt korona-epidemian aikana on tapahtunut kymmenissä tuhansissa tapauksissa — elatusavun määrä ei kuitenkaan jousta senttiäkään alaspäin. Vaikka elatusavun määrän perusteena on osapuolten tulot, niin tulojen radikaali romahtaminen ei alenna elatusavun määrää ilman pitkää prosessia, jopa oikeudenkäyntiä.

Yhteiskuntaa intersektionaalisten silmälasien läpi tarkkailevat feministit eivät ole huomaavinaan tätä virtahevon kokoista ongelmaa olohuoneessa. Feministien tasa-arvo on naisten tasa-arvoa, ei miesten.

Jos intersektionaalinen feminismi olisi vilpitön aate, eikä naisille suunnattua populismia jolla ei ole mitään annettavaa miehille, siinä tapauksessa arvon hallitus ottaisi työlistalle sellaisen lakiuudistuksen, että elatusavun kaikki nykyiset ja tulevat sopimukset sidotaan osapuolten tulotasoon, siten että maksettava määrä joustaa automaattisesti ja välittömästi, ilman minkäänlaista kuukausien kädenvääntöä, jos osapuolten tulotaso muuttuu olennaisesti.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu