Hyväksyykö Perussuomalaiset muka Veikkauksen edunsaajien tulojen jäädyttämisen vuoteen 2026 asti?

Liikkeellä on väitteitä, että eduskunnan puolueet olisivat sopineet jäädyttävänsä Veikkauksen edunsaajien saamat valtion tuet vuoden 2026 loppuun asti. Siis melkein seuraavan hallituskauden loppuun asti. Menee erikoiseksi tämä ”demokratia”, jos nykyisen hallituksen aikana tehdään valtion budjettiin lukituksia, jotka kattavat myös seuraavan hallituksen koko kauden. Suu säkkiä myöten, nykyinen hallitus keskittyköön omaan hallituskauteensa.

Mutta samapa tuo. Tuskin sillä lain asemaa olisi, tällaisella väitetyllä sopimuksella, vaikka olisi tottakin. Joka tapauksessa on selvää, että moni Perussuomalaisten poliitikko ehdottaa nyt ja jatkossakin, että Veikkauksen edunsaajien rahoitus pitäisi puolittaa nykyisestä tasosta. Ei juustohöylällä kaikilta saman verran, vaan ensisijaisesti karsimalla turhat edunsaajat kokonaan pois. Mieluiten jo seuraavan hallituksen kauden ensimmäisestä vuodesta alkaen. Tällainen väitetty sopu on tervemennyt roskiin siis.

Siksi ihmettelen tällaista uutista väitetystä sovusta kaikkien eduskunnan puolueiden kesken. Onko totta, että myös Perussuomalaiset on sitoutunut tällaiseen omien arvojensa vastaiseen sopimukseen, johon Perussuomalaisilla ei ole mitään käytännön tarvetta sitoutua? Miksi puolue sitoutuisi siihen? En näe mitään loogista syytä sille.

Tieteessä on ensiarvoisen tärkeää perustella väitteet lähdeviitteillä. YLE ei sellaiseen alennu kovin usein. Niinpä eilisestä Veikkauksen edunsaajien rahoitusta koskevasta uutisesta ei saa selvää, mihin vuoteen asti väitetty sopu puolueiden kesken olisi voimassa. Eikä asiaa voi tarkistaa helposti, kun ei ole lähdeviitettä selkeämpään dokumenttiin, jossa asia ehkä kerrottaisiin.

https://yle.fi/uutiset/3-12303094

Onneksi Hesari on vähän skarpimpi tässä asiassa, ja mainitsee uutisen otsikossa asti, että Veikkauksen edunsaajien rahoitus aiotaan turvata nykyiselle tasolle vuoteen 2026 asti.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008588484.html

Valtion tukemia yhdistyksiä on niin paljon, että en ole koskaan saanut aikaiseksi laatia konkreettista leikkauslistaa, miten 50 % leikkaus kaikkien valtion tukemien yhdistysten rahoitukseen yhteensä toteutettaisiin. Isossa kuvassa asenteeni on, että kaikki ”nice to have” pois, ja vain oikeasti tarpeellinen ja hyödyllinen jätetään. Rahoitus jäisi hyvälle tasolle sellaisille toimijoille, jota tekevät jotain konkreettista esim. ihmisten terveyden hyväksi. Rahoitus poistettaisiin kokonaan viimeistä penniä myöten kaikenlaisilta keskustelukerhoilta, joiden olemassaolon pitäsi perustua aatteeseen, ja rahoituksen jäsenmaksuihin. Tällaisia olisivat esimerkiksi kaikki poliittiset nuorisojärjestöt sekä kaikenlaiset kieli- ja kulttuurijärjestöt, poislukien saamen tai karjalan kielen mahdollinen erityinen valtion tuki.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu