Ihmeparantajien ja huuhaan vastustajan James Randin muistolle
Yksi maailman tunnetuimmista ateisteista ja skeptikoista, taikuri James Randi, kuoli tiistaina 92-vuotiaana.
https://web.randi.org/home/james-randi-has-died
https://www.latimes.com/entertainment/movies/la-et-mn-amazing-randi-20150307-story.html
https://en.wikipedia.org/wiki/James_Randi
Olen omistanut James Randin kirjoja muutaman, mutta vain yhden olen säilyttänyt pysyvästi kirjahyllyyni, loput olen myynyt pois vuosien varrella. The Faith Healers kertoo Randin pyrkimyksistä uskonnollisten ihmeparantajien käyttämien temppujen paljastamiseksi. Ihmeparantajiksi julistautuneet kristilliset saarnaajat olivat kuuluisia tv-persoonia ja supertähtiä USA:ssa 1970-luvun tienoilla. Ja ovat sitä edelleen, omassa kuplassaan kannattajiensa joukossa. Suomessakin on nähty saarnaajia, jotka ovat mainostaneet että heidän kokouksissaan esiintymislavalle tulemalla voi parantua sairauksista. Kuuluisimpia ovat olleet Niilo Yli-Vainio 1970- ja 1980-luvuilla, sekä entinen Nokian kirkkoherra Markku Koivisto 1990- ja 2000-luvuilla.
Uskonto on USA:ssa suurta bisnestä, raha kirstuun kilahtaa ja sielu taivaaseen vilahtaa. James Randia häiritsi se epärehellisyys, jota hän havaitsi joidenkin uskonnollisten saarnaajien esiintymisessä. Ja toisaalta myös joidenkin taikurien esityksissä, kuten oman aikansa supertähti Uri Geller, joka väitti taivuttavansa lusikkaa yliluonnollisten voimien avulla. Jopa jotkut tiedemiehet menivät lankaan, ja tekivät sen johtopäätöksen, että Uri Gellerillä saattoi olla tieto jostain fysiikan laista, joka on tieteelle toistaiseksi tuntematon. Kokeneena taikurina James Randi kuitenkin onnistui selvittämään, millä tekniikalla Geller taivuttelee lusikoitaan. Nykyään kuka tahansa löytää ohjeet lusikan taivuttelemiseen Gellerin tyyliin, googlaamalla tietoa netistä:
https://en.wikipedia.org/wiki/Spoon_bending
Kun James Randi oli paljastanut Uri Gellerin käyttämän tekniikan, ja sanoi jämäkästi että Geller valehtelee yleisölle (ja tiedemiehille) väittäessään, että lusikoiden taivuttamisessa on kyse yliluonnollisten voimien käyttämisestä, Geller haastoi Randin oikeuteen kunnianloukkauksesta. Siinä kiteytyy pähkinänkuoressa asetelma, jossa Randi vietti elämänsä viimeiset vuosikymmenet: hän pyrki selvittämään ne tekniikat, joita tunnetut ihmeparantajat tai muut yliluonnollisia voimia omaaviksi julistautuneet käyttävät toiminnassaan, ja sitten julkaisi ne tekniikat suuren yleisön tietoon.
Yksi kuuluisimpia tapauksia oli uskonnollinen saarnaaja Peter Popoff, jonka Randi paljasti käyttävän lavalla korvaan kätkettyä lähetintä, johon hänen vaimonsa saneli tietoja yleisössä olevien ihmisten henkilökohtaisesta elämästä — jotka vaimo oli selvittänyt juttelemalla ihmisten kanssa ”niitä näitä” kokouspaikan käytävällä ennen kokousta.
https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Popoff
James Randi perusti vuonna 1964 kuuluisan Miljoonan Dollarin Haasteen, jossa hän tarjosi jopa miljoona dollaria henkilölle, joka onnistuu tekemään tieteellisen koejärjestelyn alaisuudessa jotain yliluonnollista, eli sellaista jota tiede ei pysty selittämään fysiikan lakien avulla. Kokeilijoita oli satoja vuosien varrella, mutta kaikki epäonnistuivat. 2000-luvulla Randilla oli tapana järjestää yksi tällainen koe vuodessa julkisesti, skeptikkojen vuosittaisen The Amazing Meeting -tapahtuman yleisön edessä.
https://en.wikipedia.org/wiki/One_Million_Dollar_Paranormal_Challenge
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Amazing_Meeting#Paranormal_Challenge
Vuosien varrella James Randi kohtasi henkilökohtaisesti tuhansia ihmisiä, jotka väittivät omaavansa yliluonnollisia kykyjä. Joku kristillisiä ja jumalallisia, joku toinen ”paranormaaleja”, ja kuka mitäkin. Kirjan Faith Healers esipuheessa Randi teoretisoi, että uskoa yliluonnollisiin voimiin on kahta tyyppiä:
- Jääräpäinen usko (intransingent faith) ei suostu huomioimaan minkäänlaista kritiikkiä eikä todistusaineistoa, joka osoittaisi että puheena oleva yliluonnollinen voima olisi huijausta tai perustuisi tunnettuihin ”tavallisiin” fysiikan lakeihin. Randin paljastamat uskonnolliset huijarit eivät suinkaan menettäneet kaikkia uskollisia tukijoitaan, vaikka heidän valheensa paljastettiin suurelle yleisölle. Tähän ongelmaan Randi törmäsi itsekin jo taikurin urallaan, kun hänellä oli ohjelmanumero, jossa hän ”luki ihmisten ajatuksia” tiettyjen tekniikoiden avulla, joita ennustaja-eukot ovat käyttäneet kristallipallojensa loisteessa jo vuosisatoja. Jotkut hänen faninsa alkoivat ihan tosissaan uskoa siihen, että Randi pystyy lukemaan ihmisten ajatuksia, eikä asiaa auttanut se että Randi julkisesti sanoutui irti asiasta, ja selitti olevansa ”huijari ja valehtelija”, joka on vain käyttänyt yksinkertaisia temppuja.
- Toiveikas usko (will to believe) tekee sen päätöksen, että todisteiden puuttuessa suuntaan tai toiseen, päätetään uskoa yliluonnolliseen selitykseen. Teologinen usko on käytännössä aina tämän tyyppistä uskoa, koska tuonpuoleisia teologisia asioita ei voida todistaa oikeaksi tai vääräksi. Mutta monilla ihmisillä on halu uskoa myös yliluonnollisten voimien vaikutukseen tässä ajassa ja tässä maailmassa, jossa elämme. Ihmeparantumiset ovat otollisinta maaperää halulle uskoa siihen että toivoa on parantumiseen, jos lääketieteeltä loppuvat keinot kesken. Viimeinen oljenkorsi, ehkä sittenkin kuuluisa saarnaaja pystyy siihen mihin lääkäri ei pysty. Kokeillaan, ei tässä häviä mitään, jos ei voitakaan. Mutta sitten saarnamies saattaakin selitellä epäonnistumistaan parantamisessa, että vika on ihmisessä itsessään, hänen heikossa uskossaan, jos hän ei parane. ”Jos uskoisit, silloin Jumala parantaisi sinut.”
Randi pohti niiden henkilöiden uskon vilpittömyyttä, jotka esiintyvät yleisölle ja väittävät omaavansa yliluonnollisia kykyjä, tai että Jumala parantaa ihmisiä heidän rukoustensa kautta. Huijaavatko tällaiset esiintyjät ja saarnaajat tahallaan, vai uskovatko he itse siihen mitä he väittävät? Yli tuhannen epäonnistuneen Miljoonan Dollarin Haasteen yrittäjän kokemuksella Randi kohtasi paljon ihmisiä, jotka olivat ymmällään siitä, miksi heidän voimansa ei toiminut Randin järjestämässä koetilanteessa. Heillä oli ”halua uskoa”, että jotkut yhteensattumat heidän elämässään olivat osoitus yliluonnollisten voimien vaikutuksesta, mutta koejärjestely paljasti karun totuuden, että kyse oli vain sattumasta, jota ei voida toistaa onnistuneesti yhtään useammin kuin puhdas sattuma aiheuttaisi tilastollisesti. Tällaiset ihmiset lähtivät Randin luota pois hämmentyneinä ja sisäisen ristiriidan vallassa, pitäisikö heidän edelleen uskoa omaavansa yliluonnollisia voimia vai ei. Monet vannoivat edelleen ”jääräpäisellä uskolla”, että Jumalalla tai yliluonnollisilla voimilla on muita suuria suunnitelmia heidän elämänsä varalle, vaikka tämä testi epäonnistuikin.
Randi kohtasi myös sellaisia ihmisiä, jotka huijasivat kansaa, ja tiesivät olevansa huijareita. He eivät uskoneet omaavansa yliluonnollisia voimia, mutta taloudellisen hyödyn toivossa mielellään valehtelivat kansalle omaavansa niitä, jotta kansa uskoisi heihin. Tähän kategoriaan kuuluivat esimerkiksi Uri Geller ja Peter Popoff, sekä monet muut tuottoisaa bisnestä ”yliluonnollisilla kyvyillä” tehneet henkilöt, joita James Randi kutsui osallistumaan Miljoonan Dollarin Haasteeseen, mutta nämä kieltäytyivät kutsusta. Koska tiesivät olevansa huijareita, ja tiesivät että he epäonnistuisivat kokeessa.
Suurin osa uskonnollisesta keskustelusta on Suomessa ja Euroopassa luonteeltaan teologista, jossa ei esitetä väitteitä yliluonnollisten voimien vaikutuksesta nykyajassa ja tässä maailmassa. Silti huomaan usein arvioivani uskonnollisia johtajia näiden kolmen tyyppisen uskon kannalta: onko tällä uskonnollisella johtajalla jääräpäinen usko, toiveikas usko, vai onko hän kyyninen huijari? Haluan uskoa ihmisten rehellisyyteen sen verran, että oletan monien saarnamiesten ja uskonnollisten johtajien omaavan toiveikasta uskoa (tai valitettavan usein jopa jääräpäistä uskoa) siihen, että se on totta mitä he saarnaavat.
Suurten valtiollisten kirkkojen ylin johto on kuitenkin niin ilmiselvää politiikkaa ja ihmisten mielipiteiden varassa ratsastamista, että en pysty uskomaan suurten uskontokuntien ylimpien johtajien uskovan kovin vilpittömästi siihen mitä he julistavat. Kun pedofiili-skandaaleja peittelevä katolisen kirkon paavi julistaa jotain, en usko hetkeäkään että hän uskoo edes että Jumala on olemassa. Samoin jos Suomen luterilaisen kirkon piispat julistavat että avioliitto on miehen ja naisen välinen instituutio, en usko hetkeäkään että vilpitön henkilökohtainen usko näyttelee minkäänlaista roolia tällaisen julkilausuman antamisessa. Kyse on puhtaasti politiikasta, ja siinä mielessä jopa tyypin 3 ”uskosta”, jos ihmisille ei kerrota niitä todellisia syitä ja näkökohtia, joiden harkintaan julkilausuma perustuu, vaan sen sijaan ihmisille uskotellaan että tämän on tarkoitus olla jumalallinen totuus.
James Randin elämäntyön suurin tavoite oli tehdä ammattimaisesta ihmisten huijaamisesta laitonta USA:ssa — sellaisista asioista kuten uskonnollinen ihmeparantaminen, tai liioiteltujen terveysväitteiden nojalla myyty puoskareiden humpuuki. Hän joutui kuitenkin pettymään, ja todistamaan aitiopaikalta elämänsä loppuun asti, kuinka USA:ssa ja muualla maailmassa tehdään tuottoisaa bisnestä epärehellisin keinoin, ”tyypin 3 uskon varassa”, ilman että toimintaa on mahdollista saada loppumaan vaikka julkisesti paljastaisi ne tekniikat ja valheet, joihin toiminta perustuu. Uskonnon vapaus on vahva perusoikeus — myös vapaus huijata ihmisiä uskomaan tekaistuja yliluonnollisia väitteitä. Randi törmäsi amerikkalaisessa yhteiskunnassa lopulta aina siihen realiteettiin, että jos joku toiminta tuottaa rahaa, verotuloja valtiolle ja työllistää ihmisiä, poliitikot suhtautuvat siihen suopeasti, vaikka toiminta olisi todistetusti täyttä huijausta.
James Randin edesottamuksiin kuului Lentävän Sian Palkinto, Pigasus Award, jonka hän myönsi vuosittain jollekin erityisen menestyvälle Randin mielestä haitalliselle yliluonnollisten väitteiden esittäjälle. Randi sanoi lähettävänsä palkinnon telepaattisesti, ja palkinnon vastaanottajan täytyisi vain käyttää yliluonnollisia kykyjään sen vastaanottamiseen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pigasus_Award#Recipients
James Randi oli lähes koko elämänsä ajan mitään anteeksipyytelemätön ateisti, mutta homoseksuaalisuuden osalta hän tuli kaapista ulos vasta 81-vuotiaana, 11 vuotta ennen kuolemaansa. Randin elämänkumppani oli viimeisten noin 30 vuoden ajan häntä 33 vuotta nuorempi José Alvarez. He tutustuivat vuonna 1986, ja solmivat avioliiton vuonna 2013.
Jos uskovaiset paranisivat, tilastollisesti useammin spontaanisti kuin muut, silloin tilanne olisi varsin hyvä. Mutta sellaista ei ole havaittu. Ihmeparantumisia tapahtuu kyllä, mutta ne eivät korreloi uskonnollisten tapahtumien tai uskonnollisuuden kanssa tilastollisesti.
Jos hakija tekisi jotain odottamatonta käyttämällä jotain uudenlaista ainetta, silloin ei kestäisi kovin kauan että aineen ominaisuudet todettaisiin, ja ymmärrettäisiin fysiikan lait joilla se toimii. En tunne pienellä painettua tekstiä Miljoonan Dollarin Haasteen sopimuksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Matemaatikkona sinun pitäisi havaita tuosta, että ei parannettu lainkaan. Ei muutosta, ei vaikutusta. Odottamattomasti parantuneiden määrä on tilastollisesti sama molemmissa otannoissa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenkäs tuo Uri Gellerin tapaus, oliko lusikka väärin taivutettu? Sehän taipui, eli yleisö sai mitä tilasi. Mutta ei väitetyllä tekniikalla. Sama pätee parantumisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, placebon voimallako tarkoitat? Jos placebo toimii paremmin kuin mikään muu hoito, silloin placebon pitäisi olla suositelluin hoito.
Uskon voimalla parantavissa yhteisöissä on valitettavaa taipumusta siirtyä uskon voimaan ensisijaisena parantumisen lähteenä. Pois rokotteet, Jumala suojelee. Sen varmaan jo arvaatkin, että tilastollinen vaikutus ihmisten terveyteen on katastrofaalinen, koska usko tehoaa tilastollisesti niin paljon huonommin kuin lääketiede. Ihmeparantajien tilaisuuksissa on ollut tapauksia, joissa on laitettu uskon varassa kävelemään henkilö joka ei missään nimessä saisi yrittää kävellä ilman tukivälineitä, ja sitten henkilö on vammautunut vain lisää. Jos lukaiset tuon kirjan, ymmärrät pointin esimerkkien valossa.
Ilmoita asiaton viesti
Kunpa se rajautuisikin vain tapauksiin, joissa parempaa ei ole tarjolla, ja kunpa se ei johtaisi haittoja aiheuttavaan riskinottoon kuten lääkkeiden syömisen lopettaminen tai tukevien kipsien poistaminen uskon varassa vastoin lääkärin ohjeita. Kunpa mainitut toteutuvat haitat eivät olisi suurempia toiminnan yhteydessä kokonaisuutena kuin toteutuvat hyödyt.
Kunpa toiminta ei johtaisi maailmankuvaan jossa yliluonnolliseen apuun voi luottaa, ja lääketieteeseen suhtaudutaan torjuvasti. Kunpa se ei johtaisi taikauskoon joka vaikuttaa arkielämään.
Toisaalta myös: kunpa parantumiset olisivat tapahtuneet placebon voimalla, eli kunpa ihmeparantajan kokouksessa parantunut olisi parantunut juuri siksi että kävi siellä ja uskoi siihen, eikä hän olisi parantunut joka tapauksessa, vaikka ei olisi käynyt siellä eikä uskonut siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös placebo toimi parhaiten luulosairauksissa ja yksinäisyyden tunteista kärsivillä.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys kuuluukin, onko se joltain pois, jos joku parantuu rukouksella tai millä tahansa ei tieteellisillä keinoilla? Miksi pitää ajassa aina kieltää ja tuomita asioita/ ihmisä, jotka yleensä myöhemmin tiedekin sitten selittää oikeaksi?
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon liittyy kysymyksiä, joihin on syytä tutustua varovasti. Aiheuttaako toiminta kokonaisuutena tarkastellen enemmän hyötyä kuin haittaa? Onko lieveilmiöitä, että moni hylkää tehokkaamman hoidon koska uskoo vähemmän tehokkaaseen hoitoon kohdistetut lupaukset? Tapahtuuko placebo-parantumisia oikeasti kyseisessä toiminnassa? Jos joku ihmeparantuu, se ei vielä todista etteikö hän olisi ihmeparantunut myös missä tahansa muualla, ilman mitään placebo-yllykettä. Entä niiden psykologinen kohtelu, jotka eivät parane? Syyllistetäänkö synneistä tai heikosta uskosta? Sitten vielä olisi kiva edistää väestön tieteellistä maailmankuvaa, ettei ihan keskiaikaisessa taikauskossa eletä uhraten metsän keijuille jotta sairaudet pysyvät poissa.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo olivat Ion kliseitä/ kehiteltyjä teorioita, joihin halutaan aina vedota. Ulkopuoliset luovat vaaroja teorioilla, mutta harvoin niitä sattuu käytännössä.
– Myös kokonaisuus usein tässä teorioinnissa unohtuu, kuten ”tieteellisten” hoitojen haitat, jotka edustavat jo joka kolmatta kuolemaa + lähes aina esiintyvät haitat.
Kyseinen teoriointi on myös ihmisten aliarvioimista, jossa vain ”tyhmät” etsivät vaihtoehtoja lääkehoidoille – eikä ajatella, miksi etsivät/ maksavat, kun löytyy niitä tutkittuja ja halpoja parannuskeinoja purkeissa? Tai ajatella, kuinka paljon rahalla todistetaan nykyisin asioita?
Olen näitä ilmiötä paljon tutkinut ja huomannut, että skeptikot ovat näissä se uskonnollisempi osapuoli, jotka etsivät teorioita, mutta eivät perehdy asioihin.
Harva ihmisen käyttää pitkään mitään vaihtoehtoa, jos siitä ei hyödy, mutta lääkkeitä syödään vallitsevan markkinoinnin johdosta omaksi vaaraksi enemmän kuin mitään muuta vaaraa. Huumekuolematkin ovat monikertaistuneet, kun lääkekorvaushoidot asetettiin osaksi narkkailua.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä menee vähän sekaisin väitetyt yliluonnolliset voimat, rukouksella parantaminen, ja fysiikan lakien varassa väitetty parantaminen rohdolla jota lääketiede ei jostain syystä käytä. Ne ovat varsin erilaisia aiheita.
Ilmoita asiaton viesti
Itse en ole rukouksen asiantuntija, mutta eivät ole kieltäjätkään. Rukouksia on kyllä parantumisissa tutkittu ja löydetty runsaasti tieteellistä näyttöä ja olemassa suomenkiel. kirjakin: Rukous kannattaa – prof. Pentti Huovinen.
Naiivius lääketeollisuutta kohtaan jaksaa minua aina ihmetyttää? Lääketiede pohjaa vai omiin patentoitaviin valmisteisiin, joilla on markkina-arvoa ihan toisin, kuin millään yrteillä tai vaikka homeopatialla. Epäilijöiltä aina unohtuu, kuinka meitä ohjaa markkinatalous, eikä niinkään tiede tai näyttö.
Yrttien vähättelystä vielä sen verran, että n. 70 % synteettisistä lääkkeistä on kopioita luonnon yrteistä, jotka on voitu muutoksen myötä vasta patentoida ja nostaa hinnat pilviin. Syntetisoitumisen ja yrtistä vain yhden vaikuttavan aineen kopiointi/ lääkekäyttö, on usein alkuperäistä yrttiä haitallisempaa – mutta tuottoisampaa ja helpompaa valmistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Lääketiede ei ole homogeeninen yhteisö, jossain Kuubassa saatetaan etsiä taloudellisesti edullisempia ratkaisuita kuin Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Länsimainen lääketeollisuus on ruokateollisuuden jälkeen suurin bisnes ja semmoisena halutaan pitää – siksi myös vaihtoehtoja halutaa pois. Outoa siinä on vaan se, että sitä tukevat ajattleijat, jotka eivät siitä mitään hyödy, vaan maksavat myös veroja entistä enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ilmeisimmin koska blogistilla/epävirallisella moderaattorilla tuntuu olevan hallussaan ylivertainen, ainoa ja oikea tieto tai pikemminkin usko, itseensä, oikeaan tietoonsa ja tietysti kaikkeen mikä on ns. ”tiedettä”.
Ilmoita asiaton viesti
Tiede on itseään korjaavaa. Eli jos se löytää jotain, se on sitten olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ei kuvaa Randin ajattelua. Hän sanoi olevansa valmis uskomaan yliluonnolliseen, heti kun joku osoittaa omaavansa sellaisia kykyjä hänen testissään. Toki tämä on vain retoriikkaa, mutta tällaista retoriikkaa hän käytti.
Ilmoita asiaton viesti
Randi oli monelle skeptikolle guru, mutta suuremmalle osalle huru-ukko. Randin lupaamat rahat yliluonnollisista asioista, pohjautuivat Randin pelleilyyn. Eihän näyttöä tutkita niin, jos sinulla on taito, niin skeptikko tulee paikalle ja määrittää, miten sinun pitää asia esittää – eli muuttaa koko toimenkuvan. Tällä menetelmällä Randi pystyi pitämäkään rahansa ja monikaan ei viitsinyt lähteä mukaan pelleilyyn.
– Muistan joskus TV:ssä, kun Randi halusi esittää varvuilla kaivon paikan katsojat huijareiksi ja pyysi varputyyppejä studioon, jossa laitettiin ämpäreitä levyjen alle ja jossakin niissä oli vettä ja jossakin ei. Nämä vastasivat siis vesisuonia ja jos ei löytynyt vesiämpäriä tyhjää useammin varvulla, tämäkin teoria oli ”todistettu” vääräksi.
Randin puoliso huijasi Randia 20 vuoden ajan – muistaakseni kansalaisuudella – että ei ollut Randi kovin taitava vilpin ratkoja – mutta syyttelemällä muita huijatuiksi sai ihmisiä puolelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Studiossa tehtiin tv-yleisölle show. Eiköhän niitä varpuja testattu myös luonnossa. Lähes kaikissa tapauksissa testi oli kyllä ihan neutraali. Esimerkiksi telepatian yms. testeissä vain eristettiin kaksi ihmistä toisistaan fyysisesti eri koppeihin, ja sitten testattiin pystyvätkö he lukemaan toistensa ajatuksia, kun ei ole mahdollisuutta huijata kommunikoimalla millään eleillä tai asennoilla. Varsin oikeudenmukainen ja suoraselkäinen menettely, että rajataan pois ilmiselvät keinot tehdä temppu tunnettujen fysiikan lakien avulla, ja katsotaan pystyykö henkilö tekemään tempun siitä huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Tieteessä siis on aina kysymys parhaasta sen hetkisestä tiedosta, tiede sinänsä ei pysähdy. Jumaluusopeissa kuten kristinusko, islam tai kommunismi kaikki tiedettiin jo tuhansia tai satoja vuosia sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Tiede ei pysähdy, paitsi joskus on tilanteita joissa uskonto yrittää pysäyttää tieteen.
Ilmoita asiaton viesti
Näin todellakin. Uskonto on tieteen pahin vihollinen. Monet maat, jotka aiemmin olivat osiltaan kansainvälisiä, ovat taantuneet takaisin kivikauteen. Turkki, Iran, Afganistan, Egypti, jne. Aseteknologia toki on kuosissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tiede voi myös pysähtyä, kun vallalla olevaa paradigmaa suositaan ja tuetaan rahalla ja tämä johtaa siihen että paradigmaa vahvistetaan vuosikymmenestä toiseen. Ihme juttu kun tätä (elämän, tutkijoidenkin on syötävä) realiteettia ei tunnuta ymmärrettävän. Mm. sydäntaudit on nyt kiveenhakatusti Keysistä lähtien koska kolesteroli. Hyvä, paha, ihan kai sama; mahd. uutta tieteen tietoa ei kailota katoilta, koska voisi häiritä hyvää lääkekauppaa. Eläinrasvat ja ravitseva ravinto on iän kaiken bannattu ja hiilarit/kasvirasvat hyvät. Ihmiset lihoo/kuolee, diabetes noussut kattoon, mutta nou hätä, rahaa sataa vallitsevan paradigman vahvistamiselle ja kolesterolilääkettä joka toiselle. Monella salaa keripukki ja sokeri syö verisuonia ja keho paikkaa (sotien jälkeen oli monet aliravittuja ja samalla myös koettu valtava stressi), mutta mennään laput silmillä..Eikä se ihana tiede ole mikään yksi ”tiede”, vaan aloilla on tietysti eroja. Esim. lääketieteen kannattaa keksittyä vain ja ainoastaan farmaseuttisiin, koska vain niissä on raha. Ihmisten aliravitsemustilat tiede myös hyväksyy surutta, koska sairaus myy. Siinä sitä moraalittomuutta kerrakseen.
Ilmoita asiaton viesti
H. Houdini teki aikoinaan samaa kuin J.Randi eli paljasteli mielellään mm. ennustajia. Kun googlasin tätä väitettäni, niin eikös puhelimen ruutuun tullut mainoksia ”Selvännäkjät auttavat sinua”, ”Ennustaja M”, soita, ”Arvostetut ennustajat” jne jne. Näitähän on aivan meidän omassa lintukodossammekin.
Ilmoita asiaton viesti
Erotiikka ja ennustukset ovat suosituimmat palvelut maksullisissa puhelinpalveluissa (joita pyörittävät paljon mm. venäläisten omistamat yritykset, jotka jättävät verot maksamatta ja menevät muutaman vuoden välein konkurssiin verottajan haasteesta, ja sitten toiminta jatkuu samoilla puhelinnumeroilla heti seuraavana päivänä eri venäläisen omistajan alaisuudessa).
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoija Kejon plaseboesimerkki on mielestäni mielenkiintoinen. Siinähän todistetusti tapahtuu tieteelle ennustamattomia paranemisia yksilöiden kohdalla. Nämä ennustamattomat paranemiset vain sitten asetetaan tilastopohjaksi, joka lääkkeen tulee ylittää.
Jos sitten plasebojen tehoissa on vielä eroja, niin sehän suoraan johdattaa ajatukset siihen, että ”huijarisaarnaajien” parannustehoissakin olisi eroja. Se jos mikä on ihme.
Plasebojen tapauksessa ei ole todistettua näyttöä yliluonnollisesta paranemisesta, mutta eihän sitä osata tunnistaakaan?
Ilmoita asiaton viesti
Rukouksella parantamisen placebo-tehokkuutta on yritetty tutkia tieteellisesti, eli tilastollisesti. Löydökset eivät ole antaneet aihetta laatia siitä käypä hoito -suositusta. Tuskin niin kävisi myöskään ihmeparantajien kokouksissa käynnille. Sitä on tuskin tutkittu tieteellisesti placebo-tehokkuuden osalta kovinkaan paljon. Isossa kuvassa on muistaakseni (huom: epävarma tieto) laskettu, että ihmeparantajien seurakuntien jäsenet eivät ole tilastollisesti terveempiä kuin muu väestö joka noudattaa samanlaisia elintapoja, eli kohtuus alkoholin käytössä ja huumeista kieltäytyminen, ehkä tupakastakin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän tuo varmaan on jonkinlainen ongelma, mutta ei koske kiertäviä saarnaajia, joilla ei ole johdettavana omaa seurakuntaa?
Muistelen lukeneeni jenkkilästä jostain ”vapaiden suuntien” seurakunnasta, jossa meni kymmeniä vuosia, etteivät seurakuntalaiset sairastuneet. Sitä vaan ihmettelin, että miksi ihmeessä hyvästä tavasta luovuttiin. Voisikohan olla, että alkuunsa saarnamiehen seurakuntaan liittyi vain nuoria ja terveitä ihmisiä?
Ilmoita asiaton viesti
Terveys on merkki jumalan suosiosta. Sairaudet ovat jumalan rangaistus ihmisen syntiin lankeamuksesta. Pieni makupala siitä, mitä kuoleman jälkeen on tulossa, ellet palvo jumalaa. Ainoa haaste on tietää minkä jumalan rangaistuksen kohteeksi on joutunut.
Ilmoita asiaton viesti
Jenkkilästä jos eksyy sopivan uskonnollisen tiedon äärelle, kuulee kyllä ihan mitä tahansa väitteitä.
Ovatko väitteet totta, se on sitten toinen juttu.
Jenkkilässä korostuu (myös) uskonnossa se, että ”fake it till you make it”, ja ”if you never make it, keep on faking anyway”.
Ilmoita asiaton viesti
Vaan sitä on tutkittu vieläkin ovelammin, eli kertomatta kohteelle että hänen puolestaan rukoillaan. Se olisi ohittanut placebo-vaikutuksen jumalallisesti. Vaan eipä siitäkään tullut käypää hoitoa.
Ilmoita asiaton viesti
Rukouksien parantavasta vaikutuksesta on tieteellistä näyttöä. Mutta rukouksesta ei koskaan tulisi käypähoitosuositusta, vaikka se parantaisi mitä. Sitä vastustaisivat niin isot teollisuuden haarat ja täysin eri koulutuksen saaneen koulukunnat, että ennen rukouksen lääketieteen horjuttamista syttyisi asiasta jo sotia. Että kyllä tässä hyväuskoisuus liikuttaa enemmän skeptikoituneita, kuin käytännön ihmisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Maalailet lääketieteestä sellaista kuvaa, että se ei olisi rehellinen tiede lainkaan, vaan täysin ison rahan talutusnuorassa. Olen skeptinen (!) sen osalta, kuinka suurelta osin tämä pitää paikkansa. Rahalla on tietty määrä valtaa kaikessa — myös vaihtoehtoisessa lääketieteessä (!) — mutta jotain rajaa rahan vallalla on.
Ilmoita asiaton viesti
Väitän, että 90 % nykyisistä lääkkeistä syödään potilaan kannalta katsottuna turhaan ja vielä haittariskien saattelemana. Turhaa tarkoitan sillä, että sairaustilat olisivat hoidettavissa luonnollisin keinon, kuten ruokavalioilla, manuaalihoidoilla, syiden poistamisilla, akupunktiolla, homeopatialla, psykoterapialla… – vaikka hoidot tuntuisivat kuinka huuhaalta asioihin perehtymättömien mielestä.
Lääkäri Antti Heikkiläkin oli puoskari 2 typ. diabeteksen ruokavaliohoidoilla liki 20v., mutta lääkäreiden on asteittain tarvinnut myöntää asia oikeaksi ja jakavat nyt TV:ssä, lehdissä samaa ruokavaliota diabetes potilaille. Tähän päädyttiin, koska hoitomuoto levisi niin laajasti, eikä sitä ollut enää järkevää vastustaa. Tilanne aiheuttaa asteittain lääketeollisuudelle miljarditappiot, mutta ne korvataan uusilla diagnooseilla ja niiden lääkityksillä. Eikä tämä ole salaliittoteoriaa, vaan käytäntöä.
Ilmoita asiaton viesti
Uskonto maassa, joka kannustaa maapäällisen paratiisin tavoitteluun, johtaa tuollaiseen. Sinänsä ihmeparantamiset eivät liity korkean tason uskonnoliseen ajatteluun. Toki primitiivisillä kansoilla parannetaan taoilla ym.
Uskontoihin tai filosofioihin liittyy pyrkimys välttää oman aikansa tiedon pohjalta haitallusia asioita. Siis ”kiinalainen lääketiede” jossa yritetään välttää sairastumista kuuluu uskontoihin. Pyrkimys nukkua hyvällä omallatunnolla ja muutenkin elää sairastumatta henkisesti on uskontoa. Useinkin sairastuminen on nähty kriisinä, jonka kautta ns. syntejä pestään. Ennen oli kristinuskossa käsitys, että jokainen kantoi oman ristinsä.
Ikuista nuoruutta ja terveyttä julistava kulttuuri johtaa taikauskoiseen koukuttamiseen. Luvataan turhaa toivoa.
On varmaan olemassa ateistejä, jotka ryyppäävät, remuavat ja porsastelevat kunnes henki lähtee tai tappavat itsensä kun kaikki on nähty ja koettu. Omatunto alkaa piinata.
Usein ateistitkin pyrkii kuntoilemalla pysymään terveinä. Uskonnollinen ihminen ponnistelee henkisesti mm. rukoilemalla.
USA on matalauskonnolisuuden maa, jodsa rahanteko on ylin hyve. Voiko siis ihmetellä, että huijarit käyttää uskontoakin.
Uskontoja on usein syytetty päin vastoin sairauksissa piehtaroimisesta. Arjalainen herrakansa ajattelu hylkäsi sairautta sietävän kristillisen säälin. Terveyttä ja ateistista uhoa tieteen kanssa otettiin syrjäyttämään kristinusko. USAn tapauksessa kristityille luvataan maallista hyvää kunhan on lompsa kunnossa.
Ilmoita asiaton viesti
Amerikkalaiselle super-kristillisyydelle on tyypillistä ihannoida ja luvata terveyden lisäksi myös taloudellista menestystä. Sitä kutsutaan menestysteologiaksi. On todellakin sen näköinen talous-oikeistolainen uskonto kuin on valtiokin.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus 90-luvun puolivälissä Skepsiksen hallitus tarjosi pari kertaa Randille illallisen hänen yliopistolla pitämänsä esitelmän jälkeen. Illallisen kuluessa hän teki joitakin korttitemppuja …
Ilmoita asiaton viesti
Skepsis on päässyt Suomessa ihan hyvin esille mediassa, vuotuisilla huuhaa-palkinnoillaan.
Ilmoita asiaton viesti