Ikärasismia ja satunnaista lottoilua: ensiasunnon varainsiirtovero

Onni täällä vaihtelee. Arpaonnen ja ikärasismin kruununjalokivi on ensiasunnon ostajien vapautus varainsiirtoverosta.

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/asuminen/varainsiirtovero/ensiasunnon_ost/

Vapautus on tarjolla 18-39-vuotiaille, koska se on reilua. Muut kyykkyyn.

Ja vapautus on tarjolla ensiasunnon ostajille. Kuulostaa armeliaalta, täytyyhän nuorta vähän auttaa elämässä eteenpäin. Kunhan ei ole liian nuori, ei me 17-vuotiaita auteta.

Älytön arpajainen tästä muodostuu kun pohditaan, mikä taloudellinen merkitys tällä on, ja kenelle, ja kuinka paljon siinä on vaihtelua eli arvontaa yksilöiden välillä. Joltakin tuo etu voi palaa 50% osuuteen 50,000 EUR arvoisesta huoneistosta (etu 50% * 50,000 EUR * 2% = 500 EUR), jonka jälkeen tulee pian työpaikalla yt-neuvottelut, työpaikan menetys, muutto työn perässä, ja heippa tuolle edulle. Vähän paremman suvun jälkikasvulla etu voi palaa 20-vuotiaana miljoonan euron omakotitalon ostamiseen (etu 100% * 1,000,000 EUR * 4% = 40,000 EUR), jossa asutaan seuraavat 50 vuotta. Jos työelämä ei heittele kaupungista toiseen.

Siinä se varainsiirtoveron arpajais-luonne kulminoituukin, että elämä heittelee toisia kaupungista toiseen, ja joka kerta pitäisi maksaa varainsiirtovero. Työmarkkinoiden toimivuuskin edellyttää työvoiman liikkuvuutta. Varainsiirtovero on häiritsevä tekijä, ja lottoakin suurempi arvontakone, joka rankaisee jokaista, jota kohtalo lähtee kuljettamaan kaupungista toiseen.

Varainsiirtovero pitäisi poistaa kokonaan oman asunnon ostamisesta. Jos katsotaan välttämättömäksi kerätä vastaava summa rahaa asunnon omistajilta, niin sitten joku asumiseen liittyvä vero, joka vuolee tuon kokonaissumman tasapuolisesti kaikilta asunnon omistajilta, eikä arpoen niiltä asunnon omistajilta, joita elämän kohtalo vie paikasta toiseen ja asunnosta toiseen. Sillä välin kun paremman suvun jälkikasvu saattoi saada jo 20-vuotiaana unelmien lukaalin ja suojatyöpaikan perheyrityksessä, jotka kestävät vuosikymmenestä toiseen. Eikä asunnon varainsiirtoveron raippa iske kohdalle välttämättä kertaakaan elämässä.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu