Ilman rintsikoita Linnan juhliin: suomalaisten maailma on vain Euroopan kokoinen

Tämä blogi on hybridi-vaikuttamista, kuten voi päätellä jo sekavasta otsikosta. Hybridi tarkoittaa kahden tai useamman erilaisen asian yhdistelmää. Vaikkapa auto, joka kulkee sekä sähköllä että bensalla. Tämä blogi yhdistää hömppää ja asiaa. Hömppä ensin, koska vain se kiinnostaa lukijoitamme:

Ilman rintsikoita Linnan juhliin

Olen viime päivinä pohtinut, menisinkö Linnan juhliin tänä vuonna ilman rintsikoita. Koruvalintani on moderni ja ennakkoluuloton, uusio-käytetty iPhonen latausjohto. Sen kanssa kelpaisi mennä juttusille kenen tahansa maailmanparantajaksi julistautuneen poliitikon kanssa.

Harmi vain, että Linnan juhlat on peruttu tältä vuodelta. Se seikka estää tätä minun suunnitelmaani toteutumasta (muun muassa, eräiden muidenkin näkökohtien ohella). Ehkä hyvä niin, koska kansakunnan kerman joukosta olisi saattanut löytyä tänä vuonna useampi henkilö, joka olisi mittaillut itseään peilin edessä tummassa pikkutakissa USB-johto kaulaan ripustettuna, pohtien menisikö ilman rintsikoita vai ei?

Sitten asiaan:

Suomalaisten maailma on vain Euroopan kokoinen

Eilinen blogini Tadzikistanin presidentin vaaleista oli yksi harvoista kirjoituksista suomalaisessa mediassa, jossa mainittiin että Tadzikistanissa oli presidentin vaalit viime sunnuntaina. Joissa meininki oli aika samanlaista kuin kohutuissa Valko-Venäjän vaaleissa pari kuukautta sitten. Hesari mainitsi ne vaalit, noin kolme tuntia myöhemmin kuin minun blogini. YLE ei maininnut, eikä juuri mikään muukaan suomalainen media.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/tajikistanin-vaalit-rahmon-90-92-presidentiksi-5-kerran-perakkain/

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006667231.html

Kaksista edellisistä Tadzikistanin presidentin vaaleista 2013 ja 2006 YLE jaksoi vielä uutisoida, ja sopivan kriittiseen sävyynkin, mutta tänä vuonna 2020 YLEn ulkomaan toimituksessa on tainnut loppua jo muste kynästä, kirjoitellessa kymmeniä artikkeleita Valko-Venäjän samanlaisista vaaleista.

https://yle.fi/uutiset/3-6921283

https://yle.fi/uutiset/3-5753785

No eipä minun blogini Tadzikistanin vaaleista kovin suosituksi muodostunut. 190 lukukertaa vuorokaudessa. Se on melkein yhtä huonosti kuin kurdien ihmisoikeuksia koskevat blogini viime vuonna. Euroopan ulkopuolinen maailma ei kiinnosta suomalaisia lukijoita, eikä suomalainen media uutisoi kovin paljon siitä. Kumpi oli ensin, muna vai kana? Saman suuntainen rajaus on tehty myös poliittisissa piireissä: EU on tuominnut isoon ääneen Valko-Venäjän presidentin vaalit ”vilpillisiksi”, ja moni merkittäväkin Euroopan valtio on ”kieltäytynyt tunnustamasta Valko-Venäjän vaalien tulosta”. Muutama valtio on jopa tunnustanut opposition ehdokkaan vaalien voittajaksi.

Tadzikistanin vaalit tuskin poikkeavat Valko-Venäjän vaaleista millään tavoin. (Molemmissa valittiin jatkokaudelle väitetyin murskaluvuin jo 1990-luvulta lähtien hallinnut käytännössä diktaattorin asemassa oleva henkilö.) Silti Euroopan poliitikot eivät tee elettäkään edistääkseen demokratiaa Tadzikistanissa. EU:lla ei ole johdonmukaisuutta eikä tahdonvoimaa edistää demokratiaa kovin kaukana Euroopan ulkopuolella, vaikka Venezuelan kohdalla tehtiinkin poikkeus pari vuotta sitten. Länsimailla ei ole mitään suunnitelmaa maailman demokratisoimiseksi.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/lansimailla-ei-ole-suunnitelmaa-maailman-demokratisoimiseksi/

Suomalaisten ja eurooppalaisten maailma on litteä, ja sen reuna tulee vastaan Euroopan rajalla. Siitä kun astuu yli, putoaa tyhjyyteen jota ei ole olemassa. Tai ei ihan niinkään.

Ranskan media uutisoi aktiivisesti ranskankielisten maiden politiikasta, joita löytyy Afrikasta ja Etelä-Amerikasta. Ranskan media kertoo aika paljon Afrikan elämästä, tästä syystä johtuen. Siinä on poliittisesti motivoitunut muna. Seuraako kana perässä, eli kiinnostavatko nuo Afrikan uutiset kansaa, vai ohitetaanko ne sivut sanomalehdestä nopeasti selaten, sitä en tiedä.

Samoin toinen entinen siirtomaa-valta Espanja uutisoi sanomalehdissään aktiivisesti espanjankielisen Etelä-Amerikan ja Väli-Amerikan asioista. Kiinnostaako se uutisointi kansaa, vai onko tuo käytäntö vain poliittinen dinosaurus, sitäkään en tiedä.

Minulla oli ajatus tehdä tilasto YLEn ulkomaiden uutisista viime kuukausilta, minkä valtioiden asioista YLE uutisoi. Siinä olisi ollut listattuna järjestyksessä ne valtiot, joiden uutisista YLEn toimittajat ovat olleet kiinnostuneita, ja ehkä suomalaisten lukijoiden oletetaan olevan kiinnostuneita. En nyt kuitenkaan vaivaudu tekemään sellaista listaa, vaan tyydyn siihen tilanteeseen että maapallo on litteä, tai ainakin Eurooppa on litteä. Sen ulkopuolella ei ole mitään.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu