Ilmastohysteria on hyödytöntä: maailmassa käytetään 424 mrd USD vuodessa fossiilisten polttoaineiden hintojen tukemiseen

Blogin tekstiä on oikaistu 11.2.2020 klo 08:15.

Forbes-lehti, tuo rikkaiden miesten Cosmopolitani, löi aika kovat numerot tiskiin eräässä viime vuoden artikkelissaan, mitä tulee ilmastohysteriaan.

Ruotsalainen teini kiertää maailmaa raivoten mikrofoniin milloin minkäkin globaalin huippukokouksen lavalla. Mutta Madridin ilmastokokouksessa nähtiin, mitä vaikutusta tunteisiin vetoavalla nuoriso-populismilla on globaaliin ilmastopolitiikkaan. Eipä juuri mitään, kun rahamiehet istuvat pöytään ja tekevät päätökset maailman asioista.

International Monetary Fund (IMF) kohautti yleisöä pari vuotta sitten arvioimalla, että 6.5% koko maapallon bruttokansantuotteesta käytetään fossiilisten polttoaineiden valtion tukiin, eli hintojen keinotekoiseen alentamiseen kuluttajille. Fossiilisten polttoaineiden hintojen polkemiseen markkinaehtoista hintaa alemmas, jotta fossiilisia polttoaineita käytettäisiin enemmän, kun se näyttää halvemmalta kuin se oikeasti onkaan.

https://www.forbes.com/sites/jamesellsmoor/2019/06/15/united-states-spend-ten-times-more-on-fossil-fuel-subsidies-than-education/#7b7501744473

Tuota lukemaa on sittemmin tarkasteltu kriittisesti, ja sen on todettu edustavan itse asiassa fossiilisten polttoaineiden valtion tukia plus sellaisia käytöstä aiheutuvia haittoja (kuten esim. luonnon saastuminen), jotka ovat kustannus jolle IMF on laskenut rahallisen arvon, mutta jota ei peritä fossiilisten polttoaineiden käyttäjiltä missään muodossa.

Todellinen luku varsinaisten valtion tukien osalta lienee, että 454 miljardia USD eli 0.54% koko maapallon bruttokansantuotteesta käytetään fossiilisten polttoaineiden valtion tukiin, eli hintojen keinotekoiseen alentamiseen kuluttajille.

https://www.forbes.com/sites/bjornlomborg/2020/01/17/the-imfs-huge-miscalculation-of-energy-subsidies/amp/

IMF:n ronskien laskelmien mukaan Kiina käyttää eniten rahaa fossiilisten polttoaineiden hintojen keinotekoiseen polkemiseen, 1.4 biljoonaa dollaria vuodessa. USA käyttää noin 650 miljardia, ja Venäjä 550 miljardia. (Nämä IMF:n laskelmat sisältävät siis valtion tukien lisäksi lasketut haitat joita ei veloiteta käyttäjiltä. Varsinaiset valtion tuet ovat noin 12 kertaa pienempiä, ja jakautuvat eri tavalla valtioiden kesken.)

Näiden rahasummien kokoluokkaa ei ole helppo vääntää rautalangasta, koska liikutaan lähes astronomisissa mittasuhteissa. Forbes-lehti ottaa kaksi vertailukohtaa USA:n käyttämään 650 miljardin dollarin vuosittaiseen tukeen fossiilisten polttoaineiden hintojen polkemiseksi:

– Se on 10 kertaa enemmän kuin USA käyttää 330-miljoonaisen kansansa koulutukseen yhteensä vuodessa.

– Se oli vertailuvuonna 2017 myös enemmän kuin USA:n vuosittainen puolustusbudjetti tuona vuonna. Se budjetti, jolla rahoitetaan USA:n armeijan 1.35 miljoonan työntekijän palkat, ydinaseet, ohjukset, hävittäjäkoneet, droonit, lentotukialukset, sukellusveneet, tähtien sota, ja niin edelleen. USA käytti vuonna 2017 enemmän rahaa fossiilisten polttoaineiden hintojen polkemiseen kuin kaikkeen edellä mainittuun yhteensä.

Globaali poliittinen eliitti on ottanut ruotsalaisen teinin jonkunlaiseksi lemmikiksi, joka kutsutaan mukaan jokaiseen pippaloon. Motiivia on vaikea hahmottaa, koska rahamiesten teot eivät vastaa raivoavien teinien puheita. Ehkä se on PR-työtä, tai sumuverho johon median huomio mukavasti kohdistuu, niin rahamiehet saavat rauhan median edustajilta, jotka päivystävät ottamassa selfieitä ruotsalaisen teinin kanssa.

 

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu