Ilo, totuus ja rakkaus ei riittänyt: pienpuolueet eivät saaneet yhtään edustajaa missään

Kristallipuolueen slogania lainatakseni, pienpuolueissa vallitseva ilo, totuus ja rakkaus eivät riittäneet vakuuttamaan äänestäjiä kuntavaaleissa. Jokainen eduskunnan puolue sai vähintään useita kymmeniä paikkoja kuntien valtuustoihin. Yksikään muu puolue ei saanut yhtäkään paikkaa mihinkään valtuustoon, lukuunottamatta Sinisiä, joka sai neljä valtuutettua. Suomen poliittinen kenttä on eriytynyt kuin veitsellä leikaten salonkikelpoisiin ja kelvottomiin.

https://vaalit.yle.fi/kv2021/fi

Uusi tulokas Kristalli(pallo)puolue ei nähnyt tulevaisuuteen niin pitkälle, että vaaleihin osallistuminen tulee jättämään luun käteen. Toisaalta Kristallipuolue oli kertaheitolla menestynein eduskunnan ulkopuolinen puolue, vaikka valtuustopaikat jäivätkin vain haaveeksi. He keräsivät yhteensä 6285 ääntä, joka on 0.3 % äänistä koko valtion alueella. Kuusi kertaa heitä enemmän ääniä saanut Liike Nyt nettosi 49 paikkaa kuntien valtuustoihin.

Eduskunnan ulkopuolisten pienpuolueiden ranking näissä kuntavaaleissa:

1. 6285 ääntä: Kristallipuolue
2. 4036 ääntä: Feministinen puolue
3. 2591 ääntä: Piraattipuolue
4. 2072 ääntä: Suomen Kommunistinen Puolue
5. 1753 ääntä: Eläinoikeuspuolue
6. 1191 ääntä: Sininen tulevaisuus
7. 949 ääntä: Liberaalipuolue
8. 432 ääntä: Avoin Puolue
9. 196 ääntä: Suomen Kansa Ensin
10. 40 ääntä: Kansalaispuolue

Sivusilmällä pienpuolueiden touhua hieman seuranneena uskon, että heikko menestys johtuu joissakin tapauksissa oudoista linjauksista, joihin kansa ei luota (kuten Kristallipuolueen täydellinen korona-todellisuuden kieltäminen). Myös vaalibudjetit ovat pienpuolueilla hyvin pieniä, eivätkä kaikki ehkä ymmärrä, että ehdolle asettuminen ei riitä mihinkään. Ehdokas täytyy myös tuoda äänestäjien syliin asti, mainonnalla tai muilla keinoin.

+3
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu