Ilotulitteiden ampuminen pitäisi kieltää kuntakeskusten ulkopuolella

Eduskunta on vastahakoisesti saanut käsiteltäväkseen kansalaisaloitteen ilotulitteiden kieltämiseksi. Aloitteen puuhahenkilöt ja allekirjoittajat lienevät pääosin Kennelliiton jäseniä, eli koiran omistajia.

Siitä onkin aikaa kun olen viimeksi mainostanut moniulotteisen poliittisen päätöksenteon autuutta, ja tässä on harvinaisen selkeä tilaisuus siihen. Ilotulitteita ei kannata kieltää kokonaan, koska se aiheuttaisi poliittista tyytymättömyyttä sadoille tuhansille iloisille uuden vuoden juhlijoille. Toisaalta ilotulitteita ei kannata myöskään sallia niin vapaasti kuin ne on nykyään sallittu, koska se aiheuttaa poliittista tyytymättömyyttä näille sadoille tuhansille koiran omistajille. Ja heidän koirilleen, jos koirilla olisi poliittisia oikeuksia.

(Eilisessä blogissani käsittelin kriittisesti joitakin Kielitoimiston ohjeita suomen kielen kirjoittamiseksi. Taitaa olla niin että myös ”sadoille tuhansille” pitäisi kirjoittaa yhteen Kielitoimiston mielestä, mutta minun vuosikymmeniä kypsynyt vakaa kantani on, että lyhyempiin osiin paloiteltua informaatiota on helpompi prosessoida. Lukihäiriöiset kiittävät.)

Meidän ei kannata sallia ilotulitteita täysin vapaasti, eikä myöskään kieltää niitä kokonaan, koska nämä molemmat vaihtoehdot aiheuttavat paljon poliittista tyytymättömyyttä väestön keskuudessa. Sen sijaan kannattaisi säätää laki, että ilotulitteiden ampuminen on sallittua jokaisen kunnan keskustassa, esim. halkaisijaltaan 5 km suuruisella alueella, jonka reuna on kunnan ydinkeskustassa (ei keskipiste), ja kiellettyä kaikkialla muualla. Poislukien tietysti ne alueet, joilla pelastuslaitos kieltää ampumisen jo nykyään (esim. Turussa on linkitettyyn karttaan merkityt kieltoalueet), mitkä syyt Pelastuslaitoksella sitten onkin kulloinkin.

http://www.vspelastus.fi/sites/default/files/thumbnails/image/turku2019.jpg

Silloin koiraihmiset olisivat tyytyväisiä, kunhan vievät koiransa uutena vuotena vähän kauemmaksi keskustasta, tai vaikka muuttavat asumaan sinne. Ja myös ilotulitteiden ampujat olisivat varsin tyytyväisiä, kokoontuessaan tiiviistunnelmaiseen kansanjuhlaan nykyistä pienemmälle alueelle, jossa löytyy räiskettä ja säkenöintiä silmän iloksi vieläkin enemmän kuin nykyään.

Sellaista on moniulotteisen demokratian matematiikka. Väestön poliittisen tyytyväisyyden maksimointia ohi sen raja-arvon, jonka tuottaisi jäykkä enemmistön tahdon kuunteleminen ja vähemmistön tahdon yli käveleminen.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu