Intersektionaalisuus roskiin: eriarvoisuutta voi ehkäistä vain muilla keinoilla

Mitä voi odottaa blogilta, joka alkaa sanoilla ”intersektionaalisuus roskiin”? Ei kai mitään kovin hyvää. Kaikki odotukset on ladattu intersektionaaliseen feminismiin. Ei vain Suomessa, vaan yleisesti länsimaissa. Intersektionaalinen feminismi on nyt muotia.

Jopa Kokoomuksen Jan Vapaavuori puolustaa intersektionaalista ”positiivista syrjintää”, vaikka hän ei vihervasemmistoa edustakaan. Helsinki aikoo jatkossa syrjiä joitakin vähemmistöjä positiivisesti työnhaussa.

https://yle.fi/uutiset/3-11877209

Toimittaja Marja Sannikka on kriittisempi intersektionaalista lähestymistapaa kohtaan, ja toteaa, että kaikki syrjintä on aina syrjintää. Myös ”positiivinen syrjintä”.

https://yle.fi/uutiset/3-11871060

Periaatteessa yhteiskunta on täynnä syrjintää. Naapurin työtön mustalais-rouva saa valtiolta tonnin tilille joka kuukausi. Minä en saa. Tämä on heikommassa asemassa olevan osapuolen positiivista syrjintää, mutta ei siksi että hän kuuluu etniseen vähemmistöön, eikä siksi että hän on nainen. Vaan siksi että hän on työtön.

Ihmisten seksuaalista suuntautumista ja ties mitä ominaisuuksia arvioiva intersektionaalinen ”positiivinen syrjintä” ei lopulta takaa mitään ihmisten tasavertaisuuden toteutumisesta. Jos meillä on tiedossa tilasto, että työttömyys on tavallista yleisempää vähemmistöissä X, Y ja Z, ja annamme näiden vähemmistöjen edustajille ohituskaistan työpaikkoihin, vähän ajan kuluttua tilanne on sitten päinvastainen: työttömyys on tavallista harvinaisempaa vähemmistöissä X, Y ja Z. Pitäisikö heitä alkaa sitten syrjiä negatiivisesti? Ja vähän ajan kuluttua taas positiivisesti? Tästä muodostuisi heiluri, joka siirtyy vuorotellen puolelta toiselle, löytämättä koskaan tasapainoa.

Ainoa keino edistää ihmisten tasavertaisuuden toteutumista on syrjiä positiivisesti heikoimmassa asemassa olevia. Ottamatta kantaa siihen, mihin enemmistöön tai vähemmistöön he kuuluvat. Naapurin rouva saa sosiaaliturvaa, koska hän on työtön. Se on siinä. Mitä tulee julkisen sektorin tarjoamiin työpaikkoihin, tasapainoa edistävää positiivista syrjintää olisi antaa työnhaussa lisäpisteitä siitä, että henkilö on ollut kauan työttömänä. Ei siitä, minkä värinen iho hänellä on.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu