Israelissa hoitajat kehtasivat mennä lakkoon korona-epidemian aikana

Suomessa hoitoalojen ammattiliitot puhuivat pitkin talvea innokkaasti tämän naisvaltaisen alan nostamisesta palkkakuopasta. Kevään TES-neuvotteluihin oltiin menossa rinnat rottingilla. Sitten tuli kevät, ja korona-epidemia. Hoitoalojen työnantajat pysyivät tiukkana, ja vähät välittivät hoitajien vaatimista palkankorotuksista. Mitään vaarallisen työn korona-lisääkään ei taidettu nähdä. Hoitoalan ammattiliitot taipuivat neuvottelupöydässä kuin kesyt lampaat. Lakolla ei uskallettu uhata, ainakaan korona-epidemian aikana. TES-neuvottelut päätettiin keskeyttää puoleksi vuodeksi. ”Lakkoillaan sitten joskus myöhemmin. Ehkä.”

Epäilen sitä suuresti, että lakkoilevat edes syksyllä.

Israelissa hoitoalan meininki ja asenne on ollut vähän toisen näköistä. Juuri tänään kaikki muut paitsi korona-hoitajat menivät Israelissa lakkoon, vaatiakseen palkankorotusta ja tuhansia hoitajia lisää, ylikuormitettujen työntekijöiden työtaakan keventämiseksi. Tavoitteet kuulostavat tutulta suomalaisesta näkökulmasta. Mutta keinot eivät — lakkoilu korona-epidemian aikana. Eivät myöskään tulokset, johon keinot johtavat. Israelin hallitus antautui hoitajien lakolle jo muutamassa tunnissa, ja ilmoitti tänään että hoitajia palkataan 2000 lisää. Palkankorotuksia ei sentään luvattu ihan niin nopeasti. Niiden kanssa voi olla vielä vääntämistä.

https://www.jpost.com/israel-news/nationwide-nurses-strike-begins-limited-service-except-for-covid-19-wards-635640

Kun vertaa Israelin hoitajien touhua heidän suomalaisiin kollegoihinsa tämän kevään aikana, tulee mieleen repliikki Nicholas Cagen elokuvasta Family Man:

”Ongelmana on, Peter, että teillä oli kisumirri hoitamassa asiaa. Olisitte tarvinneet dobermannin.”

Niitä dobermanneja, suorastaan aaseja jotka eivät ota käskyjä keneltäkään, olemme nähneet lähinnä AKT:n tai paperiliiton johdossa. Lakkoon on menty ja isosti.

On olemassa neuvotteluteknisiä syitä sukupuolten eriarvoisuuteen palkkauksessa. Monet miesvaltaiset liitot ovat olleet aggressiivisia palkkavaatimuksissaan vuosia, jopa vuosikymmeniä. Jos naisvaltaiset liitot perääntyvät neuvotteluissa yhtä vaisusti kuin tapahtui tänä suurten odotusten keväänä 2020, on turha valittaa sukupuolten tasa-arvosta. Sitä ei ole eikä tule. Dobermannit vetävät jatkossakin pisimmän korren neuvottelupöydässä.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu