Italia taas kriisissä, uusi ”kertaluontoinen” tekeillä: Suomen pitäisi alentaa verotusta, niin ei tarvitsisi maksaa Italialle
Twitter-persoonallisuus Miikka Korhonen vuolaisi tänään nokkelan ajatuksen:
”Onko tästä edes vuottakaan, kun Italiaan lapattiin about 190mrd, joista iso osa lahjarahaa?
Tämä on loputon kierre, siksi suomalaisten verotusta on leikattava, ettei valtiolla ole varaa lahjoittaa rahojamme ulkomaille.”
https://twitter.com/miikka_korhonen/status/1537344602814005249
Italia on varakkaampi kansakunta kuin Suomi, jos asiaa katsotaan kansalaisten keskimääräisen varallisuuden perusteella. Silti Suomi maksaa kohta taas uutta tukipakettia Italialle, koska Italian valtio on köyhä, ja Suomen valtio on kuulemma varakkaampi.
https://yle.fi/uutiset/3-12483814
Suomen kansalaisilla ei olisi varaa (tai ainakaan mitään mieltä) maksaa Italian kansalaisille tukea, koska miksi köyhempi maksaisi varakkaammalle ”tukea”? Mutta Suomen valtiolla on varaa maksaa tukea Italian valtiolle, koska korkean verotuksen (ja vähäisemmän veronkierron) ansiosta Suomen valtion tulot ovat vahvemmassa kunnossa kuin Italian valtion tulot.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Median_wealth_per_adult_in_Europe_%282019%29.png
Miikka Korhosen nokkela ehdotus on, että laitetaan Suomen valtion tulovirta yhtä huonoon kuntoon kuin Italian valtion tulovirta, alentamalla verotusta reilusti. Vaikka Italian veroasteen tasolle asti. Silloin Suomen ei tarvitsisi maksaa Italiaan, Kreikkaan jne. näitä ”kertaluontoisia” rahalahjoituksia niin usein, koska Suomen valtiolla ei olisi varaa siihen.
Verotuksen laskulla voisi pahimmillaan olla sellainen tässä tapauksessa negatiivinen piirre, että se piristäisi yhteiskunnallista talouselämää ja rahan liikkumista, jolloin valtion verotulot itse asiassa kasvaisivat. Ojasta allikkoon siis.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä vähän epäilinkin, että tämä idea saattaa olla liian hyvä ollakseen tarpeeksi huono.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän siitä nyt mitään tulisi jos taloudellinen toimeliaisuus suomalaisilla paranisi. Hehän saattaisivat vaikka lukea Kauppalehteä ja ymmärtää jotakin uutta…
Ilmoita asiaton viesti
Kielletään Kauppalehti, ja velvoitetaan kaikki tilaamaan Kansan Uutiset, niin säilyy oikeanlainen moniarvoisuus talouspolitiikkaa koskevassa keskustelussa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiva juttu sammakkoperspektiivistä katseltuna, jos veroja leikattaisiin. Ajatus voidaan kehittää loppuun saakka eli verot vallan pois, niin siitähän paratiisi syntyy. Taikka pannaan yleiseksi veroprosentiksi 100%, niin valtion kassa täyttyy.
Varmaakin on historiassa anekdootteja tapauksista, joissa jonkun verotuskohteen veron alennus on ”piristänyt yhteiskunnallista talouselämää ja rahan liikkumista” tai ainakin lisännyt verotuottoja kohteesta. Vastaavasti tapauksia, joissa veron alentaminen on johtanut vain valtion tulojen pienenemiseen ilman, että edistystavoitteet olisivat ollenkaan toteutuneet.
Mutta ihan oikeasti, on olemassa optimi verotus, jota kevyempi tai kireämpi johtaa ongelmiin. Veroväittelyissä tai politiikassa tällaisesta ei edes puhuta saati, että siitä olisi jonkinlainen käsitys.
Ilmoita asiaton viesti
Osimoilleen näin se on.
Ilmoita asiaton viesti
EU-tukien yksi jakoperuste on BKT. Välillisten verojen lasku pienentäisi BKT:a. Tuloverojen lasku taas nostaisi BKT:a, koska silloin arvonlisää jäisi enemmän. Onko näin? Verojen laskun dynaamiset vaikutukset ovat oma lukunsa. Vaikka en ole kansantaloustieteen asiantuntija, sen ymmärrän, että asia ei ole yksiselitteinen.
Suomen BKT:a nostaa ymmärtääkseni kylmän ilmaston ja suurien etäisyyksien aiheuttamat suuret kustannukset. Raskasta teollisuutta on myös paljon. Kulut ja liikevaihto ovat suuret, mikä kasvattaa BKT:a, mutta nettotulot eivät ole erityisen suuret. Välilliset verot ovat myös korkeat. Eli suurten kulujen takia meidän BKT on suuri, ja sen takia maksuosuus EU-tuista on suuri. Tämä on pähkähullu maksuperuste Suomen kannalta, mutta eipä tässä auta kuin sopeutua ja sietää näitä vääryyksiä loputtomiin.
Ilmoita asiaton viesti
EU-tukien jakoperuste on ehkä BKT, mutta nämä kertaluontoiset rahan jakamiset perustuvat akuuttiin velkatilanteeseen, ja palkitsevat velanottajia, riippumatta heidän BKT:staan.
Ilmoita asiaton viesti
Italia on se EU-maiden pahin finanssikriisipesäke ja Kreikan ohella kaiken maailman apupakettien, osto-ohjelmien ja nollakorkojen alkupiste. Syy on niin kovin yksinkertainen: valtio kerää veroina vähemmän kun se jakaa pois menoina.
Mutta EKP ja EU eivät voi panna maiden verolakeja ja veronkiertokäytäntöä ruotuun, vaan lähettävät jostain käsittämättömästä syystä maihin lisää rahaa, kuin bensaa liekkeihin, sen sijaan, että antaisivat ao maiden poliitikkojen kantaan vastuunsa omien veronmaksajiensa kanssa. Tukia ja takausosuuksia jyvitetään maksajille sitten ehkä BKT:nkin mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Pohjois-Italia on koko Euroopan varakkainta aluetta.
Coronaelpymisvälineen rahoja käytetään Italiassa mm. kymmenin miljardein euroin muiden emumaiden subventoiden ilmaisrahalöa italialaisten kotitalouksien asuntoremontteja uusiin kuoseihin uusin kalustein. Tämän maksavat osaltaan myös Suomen ” tulevat veronmaksajat ”.
Eikä tässä mitään. Draghin leirissä Macronin avuin suunnitellaan jo uutta entistäkin isompaa ” sotaelpymisvälinettä” päätöksentekoon jo tämän vuoden aikana, jonka Matin ja Saarikko kävisivät taas kumileimasimineen hyväksymässä itse pääkallopaikalla, jotta välimerelliset juhlat saisivat jatkua.
Suomihan on ainoa pohjoismaa, joka tähä leikkiin on ja maksajaksi itsensä ajanut.
Vieraileva kolmikko Draghi, Macron ja Scholz lupaili eilen Kiovassa EU: n maksavan kokonaan Ukrainan jälleenrakennuksen aikanaan Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Tästä siis vallinnee EU: n sisällä jo varmistettu konsensus ? Tätä laskun loppusummaa voisi varmasti auttaa, jos näiden kolmen maan taholta annettaisiin Ukrainalle niitä aseita, jota Ulraina puolustustaistelussaan mielipuolidta tuhontaa vastaan kipeästi tarvitsisi tyhjän sanahelinän ja Venäjän rahoittamisen sijaan. Tilanne on täysin järjetön ja absurdi näiden hymyilevien johtajien ajatustenjuoksun osin.
Ilmoita asiaton viesti
Italia lirissä mutta herrat pohtii Ukrainaa tai pääkaupungin siirtoa Jyväskylään
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/paavi-vihjaa-ehka-venajaa-provosoitiin-hyokkaamaan/
Ilmoita asiaton viesti
Mittler, Italian veroaste on Suomen veroastetta korkeampi. Vaikka twitter-persoonallisuus mitä vakuuttelisi, kannattaa tarkistaa faktat ennen kuin tekee toisen hölmöilyistä omiaan.
https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Laskelmat/Palkansaajan-tuloveroprosentit-eraissa-OECD-maissa/#4341a8e7
Ilmoita asiaton viesti
Tulovero-prosentti ja veroaste ovat kaksi eri asiaa. Lisäksi on jotain huhua jättimäisestä harmaasta taloudesta Italiassa. Kokonaiskuva pitäisi olla, ei yksittäisiä tiedon murusia, jotka kertovat vain osatotuuden.
Ilmoita asiaton viesti
Myös veroaste on Italiassa korkeampi kuin Suomessa.
https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Verotuotot/Veroaste/#608f4e7e
Ilmoita asiaton viesti
Epäilemättä myös valtion velanotto ja kulutus on täytynyt olla korkeampi kuin Suomessa. Miten muuten ne ovat onnistuneet velkaantumaan holtittomasti? Ja miksi ne tarvitsevat rahaa muilta, jos talous on kunnossa?
Ilmoita asiaton viesti
Eipä kukaan ole väittänyt että Italian talous olisi kunnossa, ei ole ollut pitkään aikaan. Vaikka Italia on paperilla varakas maa, niin tulo- ja varallisuuserot ovat suuria rikkaan pohjoisen ja köyhän etelän välillä, ja BKT/asukas on pienempi kuin Suomessa.
II maailmansodan jälkeen Italian rahapolitiikka oli tiukkaa ja talouskasvu jopa Länsi-Saksaa nopeampaa. Tuloerot olivat kuitenkin suuret ja 1960-luvulla kansa äänesti valtaan varallisuuden uusjakoa kannattavia puolueita, esim. kristillisdemokraatit, ja Italian talouspolitiikan suunta muuttui. Julkisen sektorin kokoa kasvatettiin, ja sen rahoittamiseksi Italia otti velkaa. Velan määrä alkoi kasvaa 1970-luvulla, eikä sille ole loppua näköpiirissä.
Ilmoita asiaton viesti
Joku tässä hölmöilee.
Italian ”avustamista” perustellaan sillä, että valtio on velkaantunut yli äyräitten.
Peruskoulun laskuopin mukaan taas valtion velkaantuminen johtuu siitä, että valtio kerää veroilla vähemmän rahaa kun se jakaa ulos.
Onko siis niin, että Italia verottaa tarpeeksi, budjettivajeita ei ole ja EU hölmöilee antamalla rahaa kuviteltuihin budjettivajeisiin?
Vai eikö Italia sittenkään verota tarpeeksi menojen peittämiseen eli Italia hölmöilee?
Ilmoita asiaton viesti
Yli varojensa eläminen on hölmöä, ja siihen hölmöilyyn myös Suomi on hypännyt mukaan. Uutuutena on nyt tämä, että Suomi ottaa velkaa lahjoittaakseen rahat Välimeren maille.
Ilmoita asiaton viesti
Vihje: Italian harmaa talous on väitetysti yli 20% BKT:stä. Sen piirissä oleva työ ja raha ei näy tilastoissa eikä maksa veroa. Mitä muuta?
Ilmoita asiaton viesti
Päivän arvoitus: miksi suomalainen turisti on käynyt Turkissa 40 kertaa, ja miksi suomalaisen on helpompi asennoitua NATOon kuin ruotsalaisen? Vastaus: NATOssa maalainen ei vaikene seurakunnassa.
Ilmoita asiaton viesti