Italian ja Espanjan korona-kuolemien syynä antibioottien vastuuton käyttö?
Maaseudun Tulevaisuus saattaa tuoreessa uutisessaan antaa vastauksen mysteeriin, jota johtavat asiantuntijat ympäri Eurooppaa ovat ihmetelleet jo pidemmän aikaa: Miksi Italiassa ja Espanjassa kuolee niin paljon ihmisiä koronaan?
Norjalainen toimittaja Erik Martiniussen epäilee syyksi sitä, että Etelä-Euroopassa on käytetty vuosikymmenien saatossa antibiootteja leväperäisemmin, ja sairaaloihin on pesiytynyt antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita. Sairaalaan korona-hoitoon tulevat potilaat kuolevat itse asiassa sairaalabakteereihin, tai ainakin sairaalabakteerit vievät immuunijärjestelmältä resursseja, joita se tarvitsisi koronaa vastaan taistelemiseen.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ulkomaat/artikkeli-1.1031424
Martiniussenin antamien tietojen mukaan Italiassa kuolee vuosittain 11,000 potilasta antibiooteille vastustuskykyisiin bakteereihin, mutta Norjassa alle sata. Italian sairaalat ovat melkoisia kuoleman loukkuja jo sellaisenaan, vaikka ei olisi koronaakaan kun saapuu potilaaksi. Nyt kun potilaita sitten viedään Italian ja Espanjan sairaaloihin suurin joukoin, heitä kuolee suuria määriä antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien vaikutuksesta, mutta ne tilastoidaankin nyt ”koronan aiheuttamiksi kuolemiksi”. Ja globaali paniikki on valmis.
Ehkä italialaista ja espanjalaista maailmanloppua ei tulla näkemään pohjoismaissa, vastaavassa mittakaavassa. Ehkä suomalainen kymmenen kertaa pienempi koronan kuolleisuus sairaaloissa tulee säilymään tilastoissa epidemian loppuun asti. Koska meillä sairaalat ovat paikkoja, joihin ihmiset tulevat parantumaan, ei saamaan kuolettavan lisäannoksen hengenvaarallisia ja antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita.
Kaikki kunnia Worldometersin kasvottomille numeroille ja tilastoille, mutta nyt tarvittaisiin paljon tarkempaa tilastointia olosuhteista, joissa ihmiset kuolevat ns. ”koronaan”: kuinka suurella prosentilla ”koronaan kuolleista” on kuolinhetkellä myös vakava bakteeri-infektio, ja mistä he ovat saaneet sen, ja miksi Etelä-Euroopan sairaalat eivät onnistu nujertamaan näitä bakteereita antibiooteilla?
Saattaa osoittautua, että leväperäistä ja liiallista antibioottien käyttöä läpi sormien katsoneet Etelä-Euroopan poliitikot huomaavat välillisesti aiheuttaneensa tuhansien ihmisten kuoleman. Tästä ovat toki asiantuntijat varoitelleet jo vuosikymmeniä. Ei ole ensimmäinen eikä viimeinen asia maailmassa, josta asiantuntijat ovat varoittaneet kuuroille korville.
Mielenkiintoinen näkökulma, lisää tutkimusta aiheesta odotellen..
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on varsin hämmentävää, kuinka paljon uutiset ja poliittinen keskustelu ja jopa THL:n lausunnot ovat täynnä numeroita, joiden taustaa ja syitä ei ole tutkittu juuri lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Korrelaatio on helppo löytää, syy-seuraus suhteet paljon vaikeampia.
Kun tutkimusraportteja sitten lukevat toimittajat tai muut amatöörit, niin mitään muuta arviota ei kyetä tekemään kuin, että kohauttaako tieto vai sopiiko se omaan näkemykseen.
Ilmoita asiaton viesti
Korrelaatiota antibiooteille resistentteihin sairaalabakteereihin ei ole ollut helppo löytää. Väitän että moni huipputason asiantuntija monessa maassa on yrittänyt selittää syitä Italian ja Espanjan korkealle kuolleisuudelle, tajuamatta tämän yksityiskohdan olemassaoloa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pelkkä korrelaatio ole kausaalisuus. Mutta onhan tuo ihan kelpo hypoteesi, jota varmaan kannattaa tutkia.
En tiedä, miten hyvin tunnetaan, kuinka paljon antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja missäkin on. Sinänsä antibioottien käytöstä on varmaan aluekohtaista tietoa. Ainakin luulisi lääkejakelijoiden tietävän, minkä verran antibiootteja menee. Sehän ei tietenkään vielä kerro, paljonko jää käyttämättä ja vanhenee.
Sinänsä olisi lääkärien (ja eläinlääkärien) tehtävä miettiä, milloin on välttämätöntä antaa antibiootteja.
Ilmoita asiaton viesti
Muistelen, että ainakin aikoinaan Espanjassa sai ostaa apteekista antibiootteja ilman resptiä. Niitä osteli yksi sun toinen omalääkityksenä milloin mihinkin.
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa hyvinkin olla totta. Oletettavasti ylenmääräinen antibioottien syönti vaivaan kuin vaivaan mtös heikentää ihmisen omaa vastustuskykyä merkittävästi. Oliko vielä niin että lääkkeet ovat potilaille ilmaisia kummassakin maassa ja niitä määrätään reippaasti? Mitä vanhempi potilas, sitä vähemmän hänellä on ehkä mahdollisuuksia kieltäytyä mahdollisesti turhasta antibioottisatsista. Ja kierre on valmis.
Jos lääkkeet ovat potilaille ilmaisia (en siis tiedä) ovat molemmat maat olleet lääketehtaitten unelma markkina-apajia.
Ilmoita asiaton viesti
–. Oletettavasti ylenmääräinen antibioottien syönti vaivaan kuin vaivaan mtös heikentää ihmisen omaa vastustuskykyä merkittävästi.
Tällaisesta ei ole näyttöä, joskin jotain sen suuntaista voi suolistobakteeriflooran tuhoutuminen saada aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ovatkohan Espanjaan (tai Italiaan) vapaaehtoisesti jääneet tuhannet suomalaiset tietoisia siitä, että jos he sairastuvat, paikallinen sairaalahoito saattaa olla moninkertaisesti hengenvaarallisempaa kuin suomalainen sairaalahoito?
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea sanoa, kun ei ole tietoa.
Suomessakin on puhuttu paljon sairaalabakteereista, jotka oikeasti uhkaavat hoidettavien terveyttä.
Muistan, kun lapsena sain korvatulehduksen, sitä ei hoidettu antibioteilla.
Isoisäni, joka ei ollut tupakoitsija, puhalsi lapsenlapsensa korvaan tupakansavua, jolla sai pahimman kivun hillittyä.
Koskaan ei lääkärissä käytetty, saati antibiotteja syötetty (tuskin niitä olisi edes ollut).
Tulehdukset paranivat ja loppuivat viimeistään nuoruuteen.
Siksi uskonkin, että ikäisilläni (72 v.) on hyvä immuunivaste viruksille, kuten nyt tälle Covid19.
Ilmoita asiaton viesti
Virusten vaarallisuus perustuu myös voimakkaaseen immuunivasteeseen sinänsä. Pitää nyt erottaa virukset ja bakteerit.
Ilmoita asiaton viesti
Tuohan voi olla aidosti selittää koronakuolleisuuden suuria eroja eri EU-maiden kesken. Netistä löytyy tällainen EU-dokumentti kuin European Centre for Disease Prevention and Control : ”Antimicrobial consumption in the EU/EEA, annual epidemiological report for 2018”. Stockholm: ECDC; 2019.
Taulukossa 1, joka esittää antibioottein kokonaiskulutusta eri maissa, Italian numeroarvo vuodelta 2018 on 21,4 ja vuonna 2013 se oli huipussaan 25,2. Espanjan arvo 2018 oli 26. Toisaalta Saksan arvo 2018 oli 11,9 ja vuonna 2013 14,5. Saksassa kuolleisuus koronavirukseen on myös merkittävästi alempaa kuin Etelä-Europan maissa. Suomen numeroarvo vuodelta 2018 on 15,5 ja se on laskenut tuntuvasti vuoden 2011 huippuarvosta 21,5.
Lähde: Table 1. Total consumption (community and hospital sector) of antibacterials for systemic use (ATC group J01) in EU/EEA countries, 2009–2018 (expressed as DDD per 1 000 inhabitants per day),
https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Antimicrobial-consumption-EU-EEA.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Heti otsikosta tuli mieleen, että kyllähän minä tuon väitteen ostaisin, mutta katsotaanpa, mitä näyttöä löytyy. Suoraan sanottuna sitä ei löytynyt tieteellisessä mielessä. On vain oppineen arvaus, joka toki on minullekin uskottavan kuuloinen.
Blogina kyllä menettelee tämmöinen spekulaatio. Jokin syyhän siihen täytyy olla, että latinot kuolevat muita herkemmin. Tämä veikkaus saattaa voittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos norjalaisen toimittajan ilmoittama ero sairaalabakteereihin kuolleisuudessa normaalissa tilanteessa on totta, katson sen tieteellisen hypoteesin arvoiseksi huomioksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ajatteli itsekin,että onko mitään järkeä tuolla Lombardiassa,kun tonnikaupalla ihmisille tarkoitettuja antibiootteja syötetään bonuksena sioille. Sama koskee muitakin maita,joissa antibiootteja syötetään eläimille varmuuden vuoksi.
Suuren osan omasta resistanssista saamme mekin kasvatetusta Norjan lohesta. ainakin ne jotka niitä syö.
Jää nähtäväksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Miksi Italiassa ja Espanjassa kuolee niin paljon ihmisiä koronaan?”
Me teknikot jotka juuri ja juuri ymmärrämme Calculusta, niin eikös Korona-kuolemat tulla näkemään tilastoista verrattatessa nykyisten kaikkien kuolemien määrää edellisten vuosien kaikkien kuolemien määrään nähden. Mutta onko kuolemien kasvu niin pieni, että sitä ei tilastosta nähdä.
Ilmoita asiaton viesti
Osa koronaan kuolleista vanhuksista olisi kuollut muuhun sairauteen tänä vuonna, joten erotuksen laskeminen kertoo sen, kuinka paljon korona lisäsi normaalia kuolleisuutta.
Mutta edelleen Italian ja Espanjan suunnalla korona ei ole yksin syyllinen kuolemiin, vaan syyllinen siihen että ihmisiä viedään sairaalaan, jossa sitten sairaalabakteeri hoitaa loput.
Ilmoita asiaton viesti