Italian uusi pääministeri on konservatiivisella retoriikalla ääniä kalastava liberaali

Italian vaalitulos tietää oikeistolaisempia aikoja Euroopan Unionin eteläisellä reunalla. Uutta pääministeriä Giorgia Melonia kuvaillaan suomen vasemmistolaisessa mediassa ”äärioikeistolaiseksi”. Hänen lausunnoissaan ja vaalilupauksissaan on paljon oikeistolaisia painotuksia, mutta henkilönä hän on paljon liberaalimpi kuin hänen poliittinen retoriikkansa antaa ymmärtää.

https://yle.fi/uutiset/3-12638294

Giorgia Meloni profiloi itsensä ”vanhoillisten perhearvojen” puolustajaksi, ja YLE luonnehtii häntä ”arvokonservatiiviksi”. Luvassa saattaa kyllä olla politiikkaa, joka tukee perinteisiä perhearvoja aiempaa vahvemmin, mutta henkilönä Giorgia Meloni ei siihen osallistu kovin suurella dogmaattisella kiivaudella. Hän on avoliitossa elävä perheenäiti, eli se siitä arvokonservatiivisuudesta. Arvokonservatiivit solmivat avioliiton, ja avioliitto on ”vanhoillisten perhearvojen” keskeinen käsite. Sen käsitteen, jota Giorgia Meloni edustaa poliittisessa retoriikassaan, mutta ei henkilökohtaisessa elämässään.

Kauniiden puheiden ja käytännön tekojen välinen ristiriita ei lopu Giorgia Melonin henkilökohtaiseen elämään, vaan sitä tulee riittämään jonkun verran myös politiikkaan. Meloni sanoo olevansa ”kriittinen aborttia kohtaan”, mutta ei kuitenkaan aio edistää mitään lainsäädäntöä, joka tekisi abortista kielletympää tai hankalampaa kuin nykyään. Tällaiseen retoriikkaan olemme tottuneet Suomessakin: vasemmistolaiset puolueet ovat kilvan ”erittäin kriittisiä” kaikille rahan lahjoituspyynnöille, joita Bryssel kulloinkin ehdottaa, mutta eduskunnan salissa äänestetään silti aina Kyllä. Puheet ja teot eivät kohtaa toisiaan. Kuulostaa ihan politiikalta.

Meloni sanoo olevansa ”kristitty”. Kukapa ei olisi? Kun huomioidaan ristiriita hänen poliittisesti edustamansa ”arvokonservatiivisuuden” ja hänen henkilökohtaisen elämäntapansa välillä, tästä konseptista tulee spontaanisti mieleen Ano Turtiainen, joka käyttää myös nykyään korostetusti kristillistä retoriikkaa, kosiskellen uskovaisten ääniä tulevissa vaaleissa. Siitä huolimatta, että Turtiainen ei tiettävästi ole uskovainen, vaan jatkuva Raamatun siteeraaminen Twitterissä on motiiveiltaan puhtaasti poliittista.

Giorgia Meloni on tervetullut tuulahdus äärivasemmistolaisen ajattelun kyllästämään eurooppalaiseen politiikkaan, mutta kuvitelma siitä, että hän edustaisi yksityishenkilönä kaikkea sitä ”arvokonservatiivisuutta”, johon hänen vaalikampanjansa perustui, lienee perusteeton. Menestyvää politiikkaa tehdään rakentamalla vahva henkilöbrändi, jossa on kansaa miellyttäviä ominaisuuksia. Poliitikon ei aina tarvitse olla oikeasti brändinsä näköinen, omassa yksityiselämässään. Kansalle myydään henkilöbrändejä, ei oikeita ihmisiä.

+2
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu