Itsenäisyyden muistopäivä 6.12.

Suomi yrittää parhaillaan edistää EU:ssa nykyistä laajempaa verojen julkisuutta suurimmille yrityksille. Mutta se ei tule onnistumaan, koska EU:n jäseneksi jostain syystä päästetyt veroparatiisit Luxemburg, Malta, Irlanti ja Kypros eivät taatusti tule hyväksymään sitä.

https://yle.fi/uutiset/3-11103994

Itsenäisyytemme muistopäivänä joudumme toteamaan, että päätösvalta on valunut kovin kauas Helsingin Arkadianmäeltä. Itse asiassa tavoittamattomiin, tällaisissa tapauksissa kun suuri osa EU:n jäsenmaista haluaisi tehdä Euroopasta entistä reilumman paikan elää, mutta laivan kyytiin päästetyt vapaamatkustajat eli veroparatiisit pelaavat omaan pussiinsa, ja estävät Eurooppaa kehittymästä paremmaksi paikaksi.

Politiikassa on aina tiettyjä rajoituksia, jotka rajaavat mitä on mahdollista saavuttaa, huijaamatta kansaa tai perustamatta diktatuuria. Suomessa ja muissa kansallisvaltioissa yksilöiden itsekkyys estää tiettyä kipukynnystä vasemmistolaisemman politiikan tekemisen. Ja toisaalta yksilöiden solidaarisuus estää tiettyä kipukynnystä sydämettömämmän oikeistolaisen köyhien hylkäämisen oman onnensa nojaan.

Euroopan Unionissa kyytiin mukaan valitettavasti päästetyt veroparatiisit estävät tavoittelemasta täysipainoisesti niitä arvoja, joiden takia Euroopan Unioni on alunperin perustettu, ja johon vedoten konsepti on myyty kansallisvaltioiden väestölle hyvänä ja ylevänä ideana: Avoimen ja reilun yhteismarkkinan luominen, jossa kaikkien Euroopan valtioiden yritykset voivat menestyä rehellisin keinoin ja tasavertaisista lähtökohdista.

Kiistan ytimessä oleva veropolitiikka, ja sen riippakivenä olevat EU:n jäsenistöön kuuluvat veroparatiisit, rajoittavat tämän tavoitteen toteutumista, sekä nyt että tulevaisuudessa. Veroparatiisit täytyisi sulkea päätöksenteon ulkopuolelle, kun tehdään päätöksiä veronkierron estämisestä. Mutta Euroopan Unionin rakenne ja säännöt estävät sen.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu