Jääkiekko-väen väite: Valko-Venäjällä ei pitäisi pelata, koska siellä on ”levotonta”

Suomalainen jääkiekon pelaajayhdistys on julkaissut kannanoton, että Valko-Venäjällä ei pitäisi järjestää mitään jääkiekko-otteluita tai suurtapahtumia, niin kauan kun maassa on ”levotonta”.

https://yle.fi/urheilu/3-11522231

Myös ministeri Annika Saarikko melkein uskaltaa sanoa ääneen kiemurtelematta, että hänen mielestään Jokerien ei pitäisi lähteä Valko-Venäjälle pelaamaan tämän viikon torstaina.

https://yle.fi/urheilu/3-11521772

Urheilu ja politiikka ne yhteen soppii. Totta kai länsimaisesti ajattelevat ihmiset toivovat, että diktatuurista siirryttäisiin demokratiaan. Eri asia on, miten urheilu-väen pitäisi peilata tätä sinänsä oikeutettua toivetta otteluiden ja suurtapahtumien järjestämiseen.

Jos kriteerinä olisi, että kannatamme demokratiaa, ja siksi emme halua osallistua urheilun suurtapahtumiin jotka järjestetään diktatuureissa, lähes kaikkien urheilulajien kisakalenterista pitäisi pyyhkiä pois suuri osa otteluista ja suurtapahtumista. Pois jalkapallon Qatar 2022, pois formuloiden osakilpailut Persianlahden maista. Ja mihin kohtaan se rima sitten vedettäisiin: sopiiko urheilua harrastaa Kiinassa, Venäjällä tai Israelissa?

Jos kaikkien diktatuurien katoaminen maailmasta olisi ihan oven takana, tapahtumassa melkein hetkenä minä hyvänsä, silloin tällainen täydellinen urheilun boikotti diktatuureja kohtaan voisi olla ihan järkevä ratkaisu. Kohta päästään taas pelaamaan kaikki kaikkia vastaan, kunhan nämä muutama välivuosi odotellaan pois. Mutta kun tilanne ei ole tällainen. Globaali diktatuurien boikotti tarkoittaisi käytännössä, että puolet maailman urheilijoista eristäytyy toisen puolen urheilijoista ikuisesti, poliittisin perustein. Eivätkä urheilijat edes itse välttämättä edusta oman maansa hallinnon poliittisia näkemyksiä. He ovat vain tavallisia ihmisiä, jotka haluavat harrastaa kilpaurheilua.

Jos diktatuurien boikotointi ei ole kovin käyttökelpoinen kriteeri, entä sitten suomalaisten jääkiekkoilijoiden esiin tuoma huoli siitä, että Valko-Venäjällä on ”levotonta”? Poliittisia protesteja on kyllä ilmassa. Johtavien poliitikkojen kannatuksessa on turbulenssia. Mutta kaduilla mielenosoittajat käyttäytyvät rauhanomaisesti. Poliisit eivät aina käyttäydy siististi mielenosoittajia kohtaan, mutta turisti pääsee kyllä vapaaksi heti kun vilauttaa ulkomaan passia.

Onko Valko-Venäjällä objektiivisesti tarkastellen ”levotonta”, verrattuna keltaisten liivien Pariisiin, autoja polttavien islamistien Ruotsiin, tai rotumellakoiden Yhdysvaltoihin, jossa NHL pyörii täydellä vauhdilla? Jätän vastaamatta tähän kysymykseen. Tarkistakaa itse tosiasiat.

Sen voin kyllä mainita, että minun vaimoni ja puolivuotias lapseni (Suomen kansalainen) ovat tällä hetkellä Valko-Venäjällä, emmekä ole katsoneet tarpeelliseksi evakuoida heitä Suomeen. Meidän arviomme Valko-Venäjän tilanteesta ei ole antanut aihetta sellaiseen huoleen, tavallisen kansalaisen kannalta katsottuna.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu