Järjestelmä uusiksi: valtakunnan syyttäjiä tulisi olla useita

Valtakunnan syyttäjä Raija Toiviaisen poliittista puolueettomuutta on kyseenalaistettu monelta taholta (okei: oikeistosta). Hänen väitetään hoitavan virkaansa vihervasemmistolaisten silmälasien läpi maailmaa katsellen.

Tällaisissa epäilyksissä ei ole mitään uutta auringon alla. Yhdysvalloissakin vasemmistolainen puolisko kansakunnasta ripotteli tuhkaa ja höyheniä päänsä päälle, kun korkeimman oikeuden jäsen sattui kuolla kupsahtamaan juuri Donald Trumpin ollessa presidenttinä. Se kun tarkoitti sitä, että Trump pääsi nimittämään korkeimpaan oikeuteen uudeksi tuomariksi henkilön, joka on poliittisesti puolueellinen Trumpin ja hänen taustajoukkojensa toivomaan suuntaan.

On sinisilmäistä typeryyttä ja sokeutta olettaa, että yksittäinen viranhaltija oikeuslaitoksessa tai muuallakaan olisi poliittisesti neutraali toimija, vain siksi että ohjeissa ja säännöissä sanotaan niin. Valtakunnan syyttäjän toimenkuvaa nimittäin kuvaillaan syyttäjälaitoksen kotisivuilla tällä tavoin:

”Valtakunnansyyttäjä valvoo ja edistää syyttäjäntoiminnan oikeudellista laatua ja yhdenmukaisuutta.”

Laatua ja yhdenmukaisuutta, my ass.

Mutta ei se ole Raija Toiviaisen vika, että hän on poliittisesti puolueellinen vihervassari. Olen minäkin poliittisesti asenteellinen, joten en voi juuri valittaa jos joku muukin on. Kyseessä on järjestelmän valuvika. On naiivia poliittista sokeutta luoda oikeuslaitos, jolla on vain yksi henkilö korkeimpana esimiehenä, jos tällä henkilöllä on vähänkään vaikutusvaltaa oikeusjärjestelmän noudattamaan linjaan.

Valtakunnan syyttäjiä tulisi olla useita. Silloin keskustelu Raija Toiviaisen vihervasemmistolaisista edesottamuksista voitaisiin lopettaa tarpeettomana.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu