Jatkossa vain rikollisia palautetaan Irakiin. Oikeesti, Ohisalo?

 

En olisi uskonut, että minulla ei ole parempaa tekemistä kuin kirjoittaa kahtena päivänä peräkkäin blogi turvapaikan hakijoiden palauttamisesta Irakiin. Mutta valtiomme hallituksessa on nyt kognitiivinen koherenssi sen verran heikoilla kantimilla, että tämä on parasta tekemistä mitä keksin lääkkeeksi siihen.

Uusin käänne koko kansaa kohahduttaneessa Irakiin palautetun ja siellä kuolleen henkilön tapauksessa on poliisin ja sisäministerin linjaus, että kaikki palautukset Irakiin keskeytetään välittömästi. Poislukien rikosperusteiset palautukset.

https://yle.fi/uutiset/3-11072759

Sisäministeri Ohisalo lausuu Twitterissä seuraavasti:

** Helsingin poliisi:
** ”Poliisi pidättäytyy toistaiseksi palautuksista Irakiin pois
** lukien rikosperusteiset palautukset, joita jatketaan edelleen.”

Poliisin ratkaisu on perusteltu. Se antaa työrauhaa tilanteen selvittämiselle. EIT:n langettava on Suomelle häpeällinen. Pyysin johtavia virkamiehiä arvioimaan, miten voimme varmistaa, että vastaavaa ei enää tapahdu. Palautuskieltoa ja oikeutta elämään vastaan ei voida rikkoa.

Oikeesti, Ohisalo?

Ihmisoikeuksien ja Suomen lain kannalta palautuskiellon kriteerit ovat samat, olipa henkilö syyllistynyt rikokseen tai ei. Ei rikokseen syyllistynyttä saa palauttaa yhtään suurempaan hengenvaaraan kuin rikokseen syyllistymättömiä. Näin sanoo Suomen laki ja ihmisoikeuksien sopimukset.

Takaisin lähtöruutuun: Onko Irakissa yleinen hengenvaara vai ei? Ja onko jollain tietyllä henkilöllä aivan erityinen hengenvaara vai ei? Näihin kysymyksiin täytyy löytää perusteltu vastaus (eli käytännössä vastaus joka on linjassa muiden maiden linjan kanssa), ennen kuin ketään saa palauttaa lähtömaahansa. Olipa henkilö syyllistynyt rikokseen vai ei.

Ohisalo kysyy, ja minä vastaan:

EIT:n langettava on Suomelle häpeällinen. (…) miten voimme varmistaa, että vastaavaa ei enää tapahdu.

Jos haluatte varmistaa, että EIT:ltä ei tule lisää ”häpeällisiä” langettavia päätöksiä, niin älkää palauttako rikokseen syyllistyneitä yhtään vaarallisempiin olosuhteisiin kuin palautatte rikoksiin syyllistymättömiä. Tällä menettelyllä nimittäin suorastaan kerjäätte lisää niitä langettavia päätöksiä.

 

Lisenssiehtojen mukainen linkki blogin pääkuvassa käytettyyn ilmaiseen grafiikkaan:

https://www.freepik.com/free-photos-vectors/woman

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu