Joe Biden aikoo tuplata minimipalkan USA:ssa, 15 dollariin tunnissa

On kuin lottovoitto syntyä Suomeen. Tällaisten hyvinvointi-valtion ylevyyttä korostavien sloganien varjossa lapsuuteni viettäneenä, minulle ei tulisi ensimmäisenä mieleen, että rikkauden ja köyhyyden tyyssijassa USA:ssa on koko ajan ollut korkeampi lakisääteinen minimipalkka kuin Suomessa. Suomessa ei nimittäin ole lakisääteistä minimipalkkaa.

USA:n minimipalkka ei tosin ole ollut kovin korkea: useimmilla aloilla 7.25 USD (6.03 EUR) tunnissa, ja ravintola-alalla 2.13 USD (1.77 EUR) tunnissa plus asiakkaiden maksamat tipit päälle. Joissakin osavaltioissa on omia lakeja, jotka korottavat minimipalkan tätä liittovaltion tasoa korkeammaksi.

Harmaassa taloudessa palkat voivat toki olla vieläkin matalampia. USA:n maataloudessa rakastetaan ulkomaista halpatyövoimaa yhtä paljon kuin Suomen maataloudessa, ja jos työvoima sattuu olemaan laittomia siirtolaisia, jotka saavat olla kiitollisia että työnantaja ei käräytä heitä poliisille, heille saatetaan maksaa yhtä pientä palkkaa kuin ravintolan tarjoilijalle, mutta ilman niitä tippejä.

Joe Biden aikoo laittaa kaiken arvovaltansa peliin heti presidenttiytensä alkumetreillä, ja yrittää saada läpi lain, joka kaksinkertaistaisi minimipalkan 15 dollariin tunnissa (12.47 EUR). En ole tutustunut hänen hankkeeseensa niin tarkasti, että tietäisin olisiko minimipalkka myös tarjoilijoille tuo sama, vai olisiko minimipalkka jatkossakin hieman alempi ammateissa, joissa on käytäntönä saada tippiä asiakkailta.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/jan/25/as-joe-biden-moves-to-double-the-us-minimum-wage-australia-cant-be-complacent

Amerikassa kaikki on Amerikkaa. Kohta myös minimipalkka. Suuri on kaunista. Myös minimipalkan kohdalla.

Suomen niinsanottu ”vasemmisto” ei tuollaisesta Amerikan meiningistä piittaa mitään. Olemme erikoinen kansa. USA:ssa alkaa kohta poliittinen kädenvääntö, joka täyttää kaikki uutiskanavat kysymyksellä, nostetaanko minimipalkkaa vai ei. Vasemmisto kannattaa minimipalkan nostoa, ja oikeisto yrittää torpata sitä kynsin ja hampain.

Suomessa asetelma on päinvastainen: oikeiston edustajat ovat viime aikoina ehdotelleet minimipalkan säätämistä, mutta vasemmiston suurin puolue SDP haraa vastaan kaikin voimin.

Eikö olekin erikoista, tämä maailman meno? Mikä vasemmisto se sellainen on, joka ei kunniallista minimipalkkaa halua taata kaikille työntekijöille? Onko se vasemmisto ollenkaan, vai pelkkää silmänlumetta ja sumutusta?

Näin siinä täytyi lopulta käydä: Vieläkö tulee aika, jolloin hyvinvointi-valtioksi itseään tituleeraavasta USA:sta tulee turisteja Suomeen, ihmettelemään kovaa kapitalistista järjestelmäämme ja ay-liikkeen hylkäämiä työtätekeviä köyhiä, joiden pienellä palkalla ei elä?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu