Jopa pankki ja kunta kusettavat arvottomilla osakkeilla: tarvitaan lakimuutos

Jo vuosia on ollut tiedossa, että golf-osakkeita myydään varattomille ostajille, jotta nykyinen osakkeen haltija pääsisi eroon yhtiövastikkeen maksamisesta. Silloin vastike kaatuu muiden osakkeenomistajien tappioksi. Lainsäädäntöä ei ole lähdetty kehittämään tämän ongelman korjaamiseksi. Golf-osakkeiden tapauksessa yleisön myötätunto on ollut varmasti huijarin puolella jossain määrin, koska tuntuu kohtuuttomalta jos harrastuksesta tulee ikuinen pallo jalkaan, joka aiheuttaa kustannuksia vielä pelaamisen lopettamisen jälkeenkin.

Samanlainen huijaaminen on yleistymässä nyt myös muualla yhteiskunnassa. Eikä vain tuntemattomien ja hämärien huijarien taholla, vaan niinkin hyvämaineisten ja julkisten toimijoiden kohdalla kuin kunta tai pankki. Huittisten Säästöpankki ja Sastamalan kaupunki hankkiutuivat eroon erääseen liiketilaan kohdistuvista talousvastuista, myymällä osakkeensa varattomille ostajille. Pankki ja kunta pesivät kätensä talousongelmista, ja kustannukset kaatuvat jäljelle jääneiden osakkaiden niskaan.

https://yle.fi/uutiset/3-12313068

Tähän tarvitaan joku lakimuutos. Muilla osakkeen omistaijlla tulisi olla lakisääteinen oikeus kumota toteutunut osakkeiden kauppa, ja palauttaa osakkeet edelliselle omistajalle, jos uusi omistaja ei maksa vastikkeitaan. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että osakkeista eroon haluava ei voi tarjota tiskin alta tonnia varattomalle ostajalle, vaan hänen on pakko löytää sellainen ostaja, jolla on uskottava aikomus maksaa vastikkeensa. Tarvittaessa myyntisopimukseen voidaan kirjata vaikka sakko sille jos uusi ostaja ei maksa vastikkeitaan.

Lainsäädäntöä lienee tarpeen kehittää toisaalta myös siltä osin, että kohtuuttomiin ja tarpeettomiin yhtiövastikkeisiin ajautunut osakas saisi vaatia yhtiön alasajoa tai omaa irtautumistaan yhtiöstä nykyistä kohtuullisemmilla ehdoilla. Tyyliin: hänen osakkeensa markkina-arvo määritetään sillä hetkellä, ja muiden osakkaiden olisi pakko joko lunastaa hänen osakkeensa hintaan X tai suostua yhtiön lakkauttamiseen.

Tämä oli nyt aika vapaata tajunnanvirtaa, joka vaatisi varmasti paljon parantelua ja kehittelyä, ennen kuin tästä tulisi konsepti joka palvelisi mielekkäästi sekä yhtiön toimintaa jatkavien etuja että tarpeettomista kustannuksista irtautumaan haluavan etuja.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu