Jos uusi laki menee läpi, ei muuta kuin Tallinnaan yksityiseen lääkäriin, KELA maksaa

Jos käyt yksityisellä puolella lääkärissä, KELA-korvaus on vain murusia verrattuna siihen tukeen, jota valtio antaisi vastaavaan hoitoon julkisella puolella. Tällä tavoin yksityisen lääkäripalvelun käyttäjät maksavat terveyspalveluista kahteen kertaan: he rahoittavat veroina julkista terveydenhoitoa, mutta he joutuvat silti maksamaan oman hoitonsa yksityisellä puolella lähes kokonaan itse.

Nyt tähän kuvioon on tulossa yllättävä porsaanreikä. Parhaillaan valmistumassa oleva laki antaisi totuttua paljon suuremman KELA-korvauksen yksityiseen lääkärin hoitoon ulkomailla. Mutta ei edelleenkään Suomessa.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009071736.html

Mikä tässä on logiikka? Vasemmisto on äänekkäästi moittinut sitä, että valtion rahat eivät saa valua yksityisten yritysten ”voittoihin”. Tekeväthän nuo voittoa ulkomaillakin. Olisiko syynä kuitenkin se, että poliittisia hillotolppia on vain Suomessa, joten vain Suomessa sillä on merkitystä, että valtion rahaa kiertää mahdollisimman paljon julkisen sektorin kautta.

Voi käydä niin, että Tallinnan lääkäriasemat saavat pian paljon uusia asiakkaita. Valitettava sivuvaikutus tässä voi olla se, että Tallinnan paikallisten asukkaiden pääsy yksityiseen lääkäriin vaikeutuu, koska kysyntä saattaa ylittää tarjonnan, sekä siksi että hinnat alkavat nousta kohti suomalaisen lompakon sietämää tasoa.

Valitettavaa Viron asukkaiden kannalta, mutta sen verran kiinnostava mahdollisuus suomalaisten kannalta, että taisin keksiä juuri yhden syyn lisää matkustaa Tallinnaan aina silloin tällöin.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu