Joulu on peruttu! (mutta juhlikaamme silti)
Apulais-oikeus-asia-mies Pasi Pölönen on moneen ehtivä viranhaltija. Taannoin hän kielsi kouluilta maksulliset luokkaretket. Joita on harrastettu aika monta vuosikymmentä, kauemmin kuin minä olen elänyt tällä maapallolla.
Nyt Pölönen kielsi kouluilta myös juhlatilaisuudet kirkossa. Joita on harrastettu niin kauan kuin suomalaisia kouluja on ollut olemassa, eli 1500-luvulta lähtien.
Tyhmempi tässä jo hieraisee silmiään, että onko Suomi demokratia, kun en muista eduskunnan saati sitten kansan äänestäneen näiden kieltojen puolesta.
Mutta hätä ei ole tämän näköinen: 1500-luvulta periytyvän Turun katedraalikoulun Piae Cantiones -joululaulujen perinteen jatkaminen on edelleen mahdollista kouluissa, Pölösen esiinmarssista huolimatta. Myös joulupuun voidaan laulaa olevan rakennettu, kouluissakin, kunhan teemme laulujen sanoituksiin Pölösen kestäviä viilauksia.
Kas tässä on muutamia lapsia turmelevasta uskonnon vaikutuksesta vapautettuja, Neuvostoliiton kestäviä versioita tunnetuista joululauluista:
http://ionmittler.com/music/?lang=fi#christmas
Lisenssiehtojen mukainen linkki artikkelin pääkuvassa käytettyyn ilmaiseen vektori-grafiikkaan:
https://www.freepik.com/free-photos-vectors/background
Minäkin pidän perinteistä. Siksi haluan asettua voimakkaasti puolustamaan perinteisiä kristillisiä symboleja, joulukuusta ja joulupukkia. Lentävistä poroista ja valkopartaisesta coca-colahahmosta ei niin väliksi, mutta Nuuttipukin pelko tulee istuttaa lapsiin…
Ilmoita asiaton viesti
Ei Nuuttipukkia. Kyllä Pölönen sen kieltäisi.
Ilmoita asiaton viesti
Eikai Pölönen kiellä Nuuttipukkia, mutta ennen kuin koulun juhlaan voidaan pukkia kutsua on tarkistettava onko kyse kulttuurin varastamisesta kuten tässä joulussa joka alunperin ei ole ollut suomalainen vaan nimeään myöten kelttiläinen keskitalven juhla joka on kysymättä viety heiltä muutettu Suomessa toiseen muotoon. Ja mitenkä on joulun tekijänoikeuskorvausten laita? Ei kai siinnäkin ole kierretty lakia?
Ilmoita asiaton viesti
Pientä saamelais-aktivistien trollausta?
Ilmoita asiaton viesti
Ei, kunhan totean että ”kristillinen” joulunvietto on koulukirjaesimerkki kulttuurisesta appropriaatiosta. Mainitsemasi joulupuu on pakanallinen symboli, eikä kaljaa ryystävä häirikköjoukko juurikaan edusta ”kristillisiä arvoja”, sellaisina kuin ne nykypäivänä mielellään esitetään.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, mutta Coca-Cola ei nähnyt siinä ongelmaa, ja suomalaisten asenne yleisesti on ollut lähinnä yrittää todistella kaikille että perinne olisi peräisin juuri meiltä, ei suinkaan estellä ja torua että mitä kulttuuria olette varastaneet meiltä.
(Saamelais-aktivismia koskeva viittaus oli toki lainaus toisen kirjoittajan kommenttiin, kuten voi havaita katsomalla viestin numeron johon se on vastaus.)
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on siis todettu että kaikille yhteisen joulujuhlan pitäminen kirkossa ei ole soveliasta, koska siihen velvoitetaan myös uskontoon kuulumattomat ja eri uskontokuntaa edustavat. Tämän pitäisi olla itsestään selvää kaikille.
Sen sijaan joulukirkot voivat jatkaa siinä kuin ennenkin, kirkkoon kuuluville koululaisille.
En muuten itse ole koskaan tiennyt että koulun joulujuhlan järjestäminen kirkossa on jokin ikiaikainen suomalainen perinne. Sekä omassa koulussani että nykyään lapseni koulussa juhlat järjestestään koulun liikuntasalissa, jota myös juhlasaliksi kutsutaan. Joulu- ja kevätkirkko on eri tilaisuus ja niitä ei kukaan siis ole kieltämässä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on minunkin kokemukseni. Hämmentävää kuinka moni kohtuullisen järkevänä pitämänikin poliitikko ei pysähdy ajattelemaan, mistä oikein on kyse. Rientävät jälleen mediaan keuhkoamaan.
Juhlasalissa oli meilläkin ja sen lisäksi oli joulukirkko, joka vielä 80-luvulla tosin oli vielä pakollinen mikäli kuuluit kirkkoon. Nykyään tuskin pakotetaan ketään kirkkoon vaan siihen on mahdollisuus. Essayahin ja muiden huolestuneiden jälkikasvu voinee sinne edelleenkin mennä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on äärioikeistokin mukana tässä tekopyhässä jeesustelussa. Twitterissä myös Petteri Orpo herkistelee Enkeli taivaan-virttä laulavilla lapsilla. Kammottavaa.
https://twitter.com/VilleTavio/status/1193107593054560256
Ilmoita asiaton viesti
Ville Tavio pöyristelee asiaa.
Ja yllättyneitä ovat…?
Ilmoita asiaton viesti
Itse luulin että asia oli keskusteltu ja ratkaistu jo 90-luvulla. Kai minä olen sitten elänyt ”suomenruotsalaisessa espoolaisessa kuplassa”.
Ilmoita asiaton viesti
Onnittelen alustajaa provokaatiosta, jonka hän kyllä tietää valheeksi itsekin. Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisussa oli kyse ”koulun yhteisen, perusopetusasetuksen 3 §:n 5 momentin mukaisen päättäjäisjuhlan korvaamisesta kirkossa järjestetyllä juhlalla” eikä joulukirkosta.
Koulun yhteistä asetuksen mukaista päättäjäisjuhlaa ei, tietenkään, voi järjestää moskeijassa, suojeluskuntamuseossa, synagoogassa, työväentalolla, luterilaisessa kirkossa tai muussa sen päiväisessä paikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Luulin että uutinen on niin tunnettu päivän puheenaihe, ettei sitä tarvitse linkittää blogiin, mutta tässä se sitten on:
https://yle.fi/uutiset/3-11060258
https://yle.fi/uutiset/3-11060613
Ilmoita asiaton viesti
Olit siis lukenut uutisen, jota minä juuri siteerasin suoraan. Silti valehtelet:
”Nyt Pölönen kielsi kouluilta myös juhlatilaisuudet kirkossa.”
Ilmoita asiaton viesti
Uutisen mukaan Pölösen kielto koskettaa koulun joulujuhlan pitämistä kirkossa, kuten sanon blogissani. Sinä esität että kielto ei koske joulua. En ymmärrä mihin siis viittaat, kuinka ohuen hiuksen halkomiseksi tämä oikein meni. Koulujen joulun juhlintaa rajoitettiin tavalla, joka sai esim. kansanedusaja Essayahin varpailleen, joten liittyy jouluun ja kouluun ja asialla on joku käytännön rajoittava merkitys.
Ilmoita asiaton viesti
Jos koululaisille pakollisen tilaisuuden järjestäminen kirkossa, moskeijassa, synagogassa, tai taivaallisen euforian temppelissä ei ole aikaisemmin ollut sekä sopimatonta että kiellettyä, on hyvä että asia tulee korjatuksi. Ketään ei saa pakotta mihinkään yliluonnollisen olennon palvontaan pyhitettyyn tilaan vastoin tahtoaan.
P.s. Oli tänään kristillisessä kappelissa kastetilaisuudessa – omasta tahdostani.
Ilmoita asiaton viesti
Joo-o, itselläni alkaa usko loppua ihan ihmisiin tällaisten kohujen ja meuhkaamisen suhteen. Tämä artikkeli avaa asian hyvin, mutta taitaa olla liian pitkä monelle poliitikoillemme. Siinä myös Kärnän puheista militantista ateismista.. huhhuh.. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/5f9b1e18-c017-4598-a88b-fe38265396a7
Ilmoita asiaton viesti
No, onhan se muodikkaasti pätkitty korkeintaan kahden virkkeen kappaleisiin, joten ehkä he jaksavatkin lukea… Mutta pointtisi on toki tärkeä ja vakava. On valtavan surullista, että on niin kiire loukkaantua, että ei ehditä selvittää, mistä ollaan loukkaantumassa.
Mahtaisi Kärnää, Taviota ja Mäkelää sun muita hävettää, jos vaivautuisivat 10 minuutin ajan syventyä siihe, mistä on kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Olisin tästä kyllä toista mieltä. Olen enemmänkin huolissani siitä että lapset kasvatetaan radikalisoitumaan taikauskoiseen haitta-ajatteluun toisia uskontoja kohtaan. Mieluumin pakottaisin lapset käymään kaikkien uskontojen temppeleissä, kuin kertoisin heille että siinä saattaa olla jotain väärää ja vahingollista että vierailee toisten uskontojen temppeleissä.
Olen tätä mieltä varsin kirkkaasti vielä hetken ajateltuanikin, että tällainen lasten kohtelu lisää uskontojen ja ateismien välistä allergiaa. Mieluummin antaisin allergialle siedätyshoitoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ion, älä nyt esitä tyhmempää kuin (luultavasti) olet! Täällä ovat jo monet sinulle rautalangasta vääntäneet, että joulukirkko ja joulujuhla ovat eri asioita. Koulun järjestämään joulukirkkoon voivat mennä evlut kirkkoon kuuluvat oppilaat (nykyään heidänkään ei ole pakko), uskonnottomille ja muita uskontoja tunnustaville se on vapaaehtoista. Joulujuhla on erikseen ja se järjestetään yleensä koulun juhlasalissa. Joulujuhla on maallisen jouluinen, mutta siihen saattaa kuulua joskus joitain uskonnollisia elementtejä, esim Jeesuksen syntymään liittyvä kuvaelma tms. Jos itse koulun joulujuhla olisi pelkästään uskonnollinen, se rajaisi osalta oppilaista pois mahdollisuutta osallistua koulun yhteiseen joulujuhlaan, mikäli heidän vanhempansa eivät pitäisi sitä suotavana. Ei tässä ole kysymys pelkästään muslimeista, suomalaisista enää noin 70% taitaa enää kuulua kirkkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Valtionuskonnon jumalten palvonnalla on historiassa pitkät perinteet. Ajanlaskun alkuvuosisatojen Roomassa odotettiin, että kaikki osallistuivat roomalaisten jumalten ja jossain vaiheessa myös keisarin palvontaan. Se oli ”vain kulttuuria” ja ”vain perinne”, yhteiskunnan yhtenäisyyden kannalta tärkeää. Kristityt tunnetusti kieltäytyivät siitä; eivät varmaan antaneet lastensakaan osallistua. Tämä oli heille peräti niin tärkeää, että mieluummin kuolivat uskonsa puolesta kuin palvoivat väärinä pitämiään jumalia.
Varhaiset kristityt siis pitivät negatiivista uskonnonvapautta – vapautta Rooman valtionuskonnosta – aivan yhtä tärkeänä kuin positiivista.
Joku on tainnut äänestää sen perustuslain kohdan puolesta, jossa tuo uskonnonvapaus taataan: ”Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen.” (11 §)
Ilmoita asiaton viesti
Eihän rakennus itsessään eli kirkko tee siellä järjestettävästä tilaisuudesta uskonnollista tilaisuutta.
Tunnetut iskelmälaulajamme laulavat kauneimpia joululauluja kirkoissamme ja minä en ainakaan Vesa-Matti Loirin ole toistaiseksi kuullut saarnaavan tai lausuvan uskontunnustusta esityksensä yhteydessä. Enkä kenenkään muunkaan iskelmätähden.
Pappia työtehtävissä en ole näissä tilaisuuksissa nähnyt.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaavasti liikuntatunnit voisi pitää Jehovan todistajien valtakunnansalissa ja matikantunnit moskeijassa. Sitten vain pitäisi keksiä että miksi pitäisi tai erityisesti, miksi jonkun pitäisi hikeentyä siitä jos ei pidetä.
Ilmoita asiaton viesti
Kirkkorakennus luo juhlavan ympäristön joulujuhlaan.
Tätä varmasti on ajateltu.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on. Kirkossa pidetään aika railakkaita häitäkin, kovin maallistuneiden ja uskossaan heikkojen seurueiden toimesta.
Ilmoita asiaton viesti
Jeesustelua. Kun osa jengistä hikeentyy tulkinnasta että kaikille yhteisiä ja oppivelvollisuuden piirissä kuuluvia tilaisuuksia ei pidettäisi kirkossa, kyse on muusta kuin ”juhlavasta ympäristöstä”.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinkahan moni on jättänyt menemättä kaverinsa häihin jos ne on kirkossa?
Ilmoita asiaton viesti
Whatabout häät sitten?! Niin tai hautajaiset!!!
Liittyy oppivelvollisuuden piiriin kuuluvien tilaisuuksien järjestämiseen yhden uskontokunnan tiloissa, ai niin miten?
Käsittääkseni häihin osallistuminen on ainakin teoriassa vapaaehtoista.
Ilmoita asiaton viesti
Evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluvan oppilaan tulee osallistua oppivelvollisuutensa piirissä evankelisluterilaisen uskonnon opetukseen mutta kirkkorakennukseen tätäkään oppilasta ei saa viedä koulunsa yhteistä joulujuhlaa viettämään ?
Ilmoita asiaton viesti
Kysymyksenasettelusi Pekka on väärä. Nythän on kyse sitä että onko kirkkoonkuulumattoman, uskonnottoman tai toista uskontokuntaa edustavan pakko mennä kirkkoon. Lain mukaan ei ole.
Oma 10-vuotias mukulani joka on kahden kirkkoonkuulumattoman vanhemman kirkkoonkulumaton vesa käy ihan mielellään koulun joulukirkossa, ainakin tähän mennessä on tykännyt käydä. Tollanen 1400-luvulla rakennettu kivikirkko, kynttilävalaistus ja urut pauhaa on varmaan lähimpänä legoritarilinnaa mitä näiltä nurkilta löytyy.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kun tämä apulaisoikeusasiamies Pölönen perustelee ratkaisuaan myös sillä, että joulujuhla on osa opetusta ja opetuksen tulee olla uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitoutumatonta.
Tuskin tämä määritelmä kuitenkaan koulujen uskonnon opetusta koskee riippuen tietysti opettajan oman uskonnollisen vakaumuksen vahvuudesta tai jopa sen täydellisestä puuttumisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Lain mukaan koskee. Nostat kuitenkin esiin vakavan käytännön ongelman. Opetussuunnitelmathan ovat väärällään mutinoita ”oman uskonnon” opetuksesta, jolla ei pitäisi koulun kanssa olla mitään tekemistä.
Ilmoita asiaton viesti
Apulaisoikeusasiamiehen tulee lainvalvojana huolehtia siitä , että koulujen uskonnon opetus on uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitoutumatonta eli lain mukaista.
Muutoinhan tähän koulu/uskonto— tapaukseen tarttuu paha jeesustelun maku.
Ilmoita asiaton viesti
Ja nimenomaan kun on kyse joulusta niin silloin kirkko on ihan sopiva paikka pitää joulujuhla.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin kellään olisi mitään vastaan, jos koulun joulujuhla järjestettäisiin, esim koulun juhlasalin ollessa remontissa, paikallisen seurakunnan omistamissa kerhotiloissa tms. Mutta kirkkosali on palvontapaikka, jossa on alttari ja jumalanpalvelukseen liittyvä interiööri. Se ei ole millään tavoin sopiva joulujuhlaan, johon kaikilla oppilailla pitää olla oikeus ja mahdollisuus tasavertaisina osallistua.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä vuonna 1980 kieltäytymisestäni osallistua joulujumalanpalvelukseen, minulle toimitettiin haaste sotaoikeuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Eilisen pakko on tämän päivän rikkomus.
Ilmoita asiaton viesti
Myönnän yllättyneeni siitä, että puolueensa fiksuimpiin aiemmin laskemani Sari Essayah haluaa kaventaa uskonnonvapautta kutsumalla vapauden puolustamista orwellilaisesti sen kaventamiseksi.
Erityisen härskiä on, että hän ilmoitti tänään haluavansa ”kuulla” perustelut, vaikka ne olisi voinut lukea Ylen uutisesta jo eilen. Ehkä kaikki valiokunnan jäsenet eivät osaa lukea.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ihmetellyt samaa, että aiemmin fiksuna pitämäni Essayah on ruvennut joko hourimaan, tai sitten kalastelemaan mutaisissa vesistöissä.
Ilmoita asiaton viesti
Itse en kuulu kirkkoon, enkä ole edes käynyt rippikoulua. Neljännesvuosisata sitten tyttäreni liittyi kirkkoon päästääkseen kaverien kanssa rippikouluun, mutta erosi sitten, kun olisi pitänyt ruveta maksamaan veroja.
Kirkoissa käyn usein vapaaehtoisesti esimerkiksi konserteissa tai muuten vaan arkkitehtuuria ihailemassa.
Konserteissa minua ei häiritse säveltäjän mahdollinen kristillinen sanoma, jos asialla on esimerkiksi Bach tai Ellington. Olen paikalla vapaaehtoisesti, kuten kavereiden häissä tai ristiäisissä. Kirkkoon kuuluvia perhejuhlijoita tosin on tuttavapiirissäni vähemmän kuin musiikin ystäviä.
Tätä epätoivoista, Berliinin muuriin verrattavaa, kristillisdemokraattista yritystä pitää koululaiset kirkossa väkisin en voi ymmärtää.
Ilmoita asiaton viesti
Vasta 15-vuotias voi huoltajiensa suostumuksella erota kirkosta ja 18-vuotias itsenäisesti.
Yli puoli vuosisataa sitten kirkosta eronneena jaan J-P Vuorelan kokemukset ja ajatukset kirkoista ja niissä tapahtuvista tilaisuuksista ja juhlallisuuksista.
P.S. Mutta entäs lakkiaiset sitten ?
Esimerkiksi Ressun lukion ylioppilaat perinteisesti kokoontuvat ylioppilasjuhlaansa Vanhaan Kirkkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Käyn joka kesä useassa kappelissa saaristossa. Arvostan kulttuuriperintöä, enkä halua mitenkään väheksyä menneiden sukupolvien tukeutumista mystiikkaan tuntemattoman selittäjänä. Joillekin on vain mahdotonta sanoa isojen kysymysten äärellä ”en tiedä”, jolloin tukeudutaan yliluonnolliseen. Itseäni kiehtoo erityisesti kirkkolaivat saaristokappeleissa, mutta toki rakennukset itsessäänkin.
Ilmoita asiaton viesti