Juutalaisten AIPAC on menettämässä otteensa USA:n vasemmistosta

USA:n politiikassa on kääntymässä uusi lehti suhteissa Israeliin ja palestiinalaisiin. Viimeiset vuosikymmenet Israelin äärioikeisto on voinut luottaa siihen, että USA tukee Israelia jättimäisellä sotilaallisella avulla kriitikittömästi, riippumatta siitä miten Israel kohtelee palestiinalaisia, tai kuinka paljon Israel valtaa heiltä jatkuvasti uusia maita Länsirannalta. Israelilla on ollut vapaat kädet kohdella palestiinalaisia miten tahansa, ja silti USA:n kritiikitön tuki on ollut aina takuuvarmaa. Sen takia rauhan neuvottelut palestiinalaisten kanssa eivät ole myöskään edelleet, kun Israelilla ei ole ollut tarvetta edistää vallitsevan tilanteen muuttumista miksikään nykyisestä.

USA:n horjumaton tuki Israelille on perustunut siihen, että molempien valtapuolueiden (demokraatit ja republikaanit) tärkeimmät poliitikot ovat luvanneet varauksettoman tukensa Israelille. Ja ehkä vähän ratsastaneet juutalaisten äänilläkin, tai lahjoituksilla vaalikampanjaan. On ollut yhdentekevää, istuuko presidenttinä USA:n oikeiston (republikaanit) tai vasemmiston (demokraatit) edustaja. Molemmat puolueet ovat olleet yhtä luotettavia ja kritiikittömiä Israelin ystäviä.

Tämän vuoden syksyllä pidettäviin USA:n presidentin vaaleihin saavutaan kuitenkin täysin erilaisissa tunnelmissa kuin mihin on totuttu. Demokraattien eli USA:n vasemmiston presidenttiehdokkaista kaikki muut kuin Michael Bloomberg ovat ilmoittaneet boikotoivansa Israelin lobbaus-järjestön AIPACin vuosittaista konferenssia. Eikä mitenkään vähin äänin, vaan syyttäen avoimesti juutalaisten amerikkalaista sisäpoliittista lobbaus-järjestöä rasistiseksi vihajärjestöksi, joka ei kunnioita palestiinalaisten ihmisoikeuksia.

Ehkä mielenkiintoisin nimi syksyn presidentin vaaleihin, oikeasti varsin vasemmistolaisesti ajatteleva Bernie Sanders, meni jopa niin pitkälle että kutsui median edessä Israelin pääministeriä Binjamin Netanyahua ”taantumukselliseksi rasistiksi”, ja ilmoitti harkitsevansa USA:n suurlähetystön siirtämistä Jerusalemista takaisin Tel Aviviin. Israelin vaaleihin valmistautuva Netanyahu on sen jälkeen selitellyt asiaa Israelin lehdistölle parhain päin.

https://www.jpost.com/American-Politics/In-light-of-Israeli-dispute-Democrats-cancel-their-attendance-at-AIPAC-584238

Tuo ainoa demokraattien presidenttiehdokas, joka aikoo osallistua juutalaisen lobbausjärjestön AIPACin konferenssiin, on jonkunlainen susi lammasten vaatteissa USA:n vasemmistossa, jonka kritisoiminen sosiaalisessa mediassa ja tv-väittelyissä näyttää olevan muille ehdokkaille niin helppoa että ihan sääliksi käy. Kyseessä on yksi maailman rikkaimmista miehistä, joka on käyttänyt omia rahojaan vaalikampanjaansa jo yli 400 miljoonaa dollaria. Niistä lähtökohdista hän kuitenkin yrittää vakuuttaa olevansa ”vasemmiston” edustaja. Miehellä on kuitenkin niin raskas painolasti mustan väestön etnistä syrjintää New Yorkin pormestarina, että muut presidenttiehdokkaat syövät hänet elävältä tv-väittelyissä muistuttamalla hänen monista synneistään. Niinpä hänen menestyksensä esivaaleissa on ollut heikkoa, eikä parempaa ole näkyvissä. Epätoivoinen yritys ökyrikkaalta miljardööriltä saada jalkaansa USA:n mittapuulla laskettuna vasemmistolaisen puolueen oven rakoon.

Syksyn presidentin vaaleissa tullaan näkemään siis Israelia kohtaan avoimesti kriittinen demokraattien ehdokas, mahdollisesti koko kisan vasemmistolaisin ehdokas Bernie Sanders, vastaan lähes äärioikeistolainen rääväsuu ja Israelin ylivallan kritiikitön kannattaja Donald Trump. Taivas varjele mitä siitä taistosta vielä tulee. Jos USA:n presidentin nimi on tämän vuoden lopussa mikä tahansa muu kuin Donald Trump, Valkoisen Talon suunnalta saattaa tulla lähivuosina uusi rauhansuunnitelma Lähi-Itään, jossa on lopulta jotain järkeä ja mahdollisuuksia menestyä.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu