Kaikki kunnat mukaan Helsingin koulujen IT-hankkeeseen?
Helsinki alkaa kehittää omaa IT-ohjelmistoa koulujen, päiväkotien ja oppilaiden vanhempien väliseen kommunikointiin. Helsinki aikoo luopua parin vuoden kuluessa Visma Enterprise Oy:n Wilma-ohjelmistosta, joka on käytössä lähes kaikissa Suomen kunnissa.
https://yle.fi/uutiset/3-11008546
Päätöstä perustellaan sillä, että tulevaisuuden tarpeita on vaikea ennustaa, joten kaupunki alkaa mieluummin kehittää omaa järjestelmää, jonka ominaisuuksiin se voi vaikuttaa joustavasti itse matkan varrella, jotta ei tarvitse sitoutua Wilman tyyppiseen valmiiseen ohjelmistoon, jossa on tietyt rajalliset ominaisuudet.
Tässä päätöksessä on paljon järkeä mukana. Kunpa sitä olisi ollut myös takavuosina, kun pk-seudun kunnat tekivät älyllisen ja taloudellisen harakirin, tilaamalla amerikkalaiselta Epic Systemsiltä terveydenhoitoon Apotti-järjestelmän, jonka kustannukset ovat ensimmäiset 10 vuotta noin 58 MEUR vuodessa, ja sen jälkeen ehkä 45 MEUR vuodessa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Apotti-hanke
Apotin kohdalla on myöhäistä rutista, kun on jo löysät housussa. Joten puhutaan mieluummin iloisemmasta aiheesta, eli Helsingin koulujen ja päiväkotien IT-hankkeesta.
Outoa tässä asiassa on lähinnä se, miksi Helsinki on yksin liikkeellä tuon projektinsa kanssa. Tarpeet ovat lähes identtiset kaikissa Suomen kunnissa. Miksi Helsinki ei haali muita kuntia mukaan projektiin, jakamaan kustannuksia? Kaikkien Suomen kuntien kannattaisi olla mukana tuossa projektissa, koska jaettu kustannus on vain murto-osa kustannuksista.
Jos kaikki kunnat lähtisivät mukaan, projektista tulisi kuntaliittovetoinen, eikä Helsingillä olisi enää päätäntävaltaa ohjelmiston kehittämisen suhteen. Helsingillä on voimavaroja toteuttaa oma-aloitteisesti juuri sellainen järjestemä kuin on tarpeen, ilman kompromissejä, riitoja tai neuvotteluja.
Apotti on muuten by the way aivan susi. Samaan kuoppaan on lankeamassa poliisi omalla vitja-hankkeellaan. Järjestelmän ensiosiin tutustuneet poliisit eivät ole sitä juurikaan kehuneet.
Ilmoita asiaton viesti
En lähde mukaan tuohon teoriaan, että kuntien lukumäärä vaikuttaisi niin negatiivisesti projektiin (kun kerran jo olemassa oleva tarve, käytäntö ja Wilma-ohjelmisto on identtinen kaikissa kunnissa), etteikö saavutetut kustannussäästöt olisi korkeampi hyve. Kuntien taloudessa ei ole paljon ylimääräistä rahaa roskiin heitettäväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentissa on pointti.
Helsinki on mukana esimerkiksi 6Aika-hankkeessa ja monessa muussa yhteistyökuviossa. Ne vain tuppaa muuttumaan yhteistyökuvioina monimutkaisiksi ja vaikeiksi. Mitä isompi joukko on tekemässä, sitä työläämmäksi ja vaikeammin hallittavaksi tilanne muuttuu.
Ilmoita asiaton viesti
Erään julkishallinnon digijohtajan osuva kommentti sopii tähän hyvin. ”Ei kannata väkisin lähteä tekemään yhteistyötä jos sellaista ei synny.”
Kommunikointi ja viestintä on vaikea laji ja moninverroin vaikeampaa se on IT-hankkeissa ja vielä moninverroin kuntien yhteistyöhankkeissa.
Niihin työnnetään mukaan sellaista porukkaa, jotka vähemmän motivoituneina roikkuvat mukana ja joiden pitäisi asiaa edistää. Silloin ne jumittavat aina jostakin kohtaa. Tieto ei kulje ja saadaan sellaista mitä ei pitänyt saada.
Etenkin tietojärjestelmien onnistumisen osalta määrittelyvaiheen kommunikointi, viestintä ja määrittelyvaiheen onnistuminen on kriittinen. Erään ison kunnan järjestelmän selvitysvaiheessa tuli jo yhdeltä osastolta alkulämmittelynä 300 vaatimusta ja toivetta. Mittaluokat alkavat olla jo niin suuria, että on vaikeaa hallita.
Ilmoita asiaton viesti
MultiPrimusta koulussamme hallinnoivana voin todeta, että ohjelmiston asema ainoana merkittävänä toimijana on kyllä vaikuttanut sen käytettävyyteen. Kun ei ole ollut pelkoa kilpailusta niin käyttäjäystävällisyys on unohdettu täysin.
Kukaan ei tietenkään toivo ohjelmistojen sekamelskaa alalle mutta hyvä jos jonkinlaista hätyyttelyä löytyy ja kehitystä enemmän käyttäjien näkökulmasta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on totta, että ns. valtion monopoli johonkin asiaan tuppaa tekemään toimijoista laiskoja ja mielikuvituksettomia. Vapaiden markkinoiden palvelut ovat aina hyvä lisä kirittämään julkista sektoria, hinnan ja laadun osalta vertailukohde, jota ei saa pois ihmisten mielistä pelkällä poliittisella selittelyllä ja pöytäkirjojen salaiseksi julistamisella.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä nimenomaan toivoisi, että ohjelmisto tulisi valtiolta. Tuhansille kouluille olisi hankalampi tilanne jos markkinoilla olisi paljon yksityisiä toimijoita tai nykyinen tilanne, jossa yhdellä yksityisellä toimijalla ei ole lähes monopolina taloudellisia intressejä tehdä laajamittaista kehitystyötä käyttäjäystävällisyyden suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Molemmat osapuolet onnistuvat laiskistumaan päästyään monopolin asemaan, joten molemmat tarvitsevat toisiaan vertailukohdaksi ja jänikseksi joka kirittää vauhdikkaampaan juoksuun. Kas kun edes kilpajuoksijat eivät pärjää ilman kirittäjää, aina tarvitaan joku rinnalle jonka ohi pitäisi kiriä, jotta yltää parhaimpaansa, on se maaginen juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Valtiolla ja kunnilla on kuitenkin ihan eri motivaatio varmistaa, että kunnan asukkailla ja työntekijöillä on käyttäjäystävällinen työkalu yhteistyöhön. Se säästää rahaa ja vaivaa.
Yksityiselle toimijalle riittää, että se saa rahaa ja kun kilpailua ei ole niin motivaatio kehittää merkittävästi softaa puuttuu.
Ilmoita asiaton viesti
Muistelen Neuvostoliiton ajoilta, että valtio ja kuntakin voivat laiskistua melkoisesti, jos niillä on monopoli.
Ilmoita asiaton viesti
Argumenttisi tähän on siis Neuvostoliitto.
Ilmoita asiaton viesti
Sanotaan nyt niin, että Suomen kansan keskuudessa ei ole täysin harvinaista uskoa sellaisiin salaliittoteorioihin (!), että kuntapolitiikassa on hyvä veli -verkostoja, joilla on taipumusta jakaa rahaa ”sulle ja mulle”, tai tilata palveluita tuttavalta kilpailuttamatta, jolloin toiminnan taloudellinen tehokkuus jää puolitiehen. Politiikan kiemuroissa on sopukoita ja kabinetteja, joihin kansalla ei ole näkyvyyttä. Kilpailuasetelmassa jotain toista toimijaa vastaan hinta-laatu suhde muodostaa julkisesti havaittavan kriteerin, joka paljastaa lusmuilijat, jos sellaisia on jossain.
Ilmoita asiaton viesti
Kysehän ei ole nyt yksityisten toimijoiden tarjoamien palvelujen kilpailuttamisesta vaan siitä, palkataan väki toteuttamaan oma ohjelmisto. Sinä nyt argumentoit ensin Neuvostoliittoa ja sitten lahjontaa kilpailutuksessa. Eihän kyse ole kummastakaan tuossa tapauksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kokemukseni esim. terveyskeskusten ja uimahallien palvelutasosta, verrattuna yksityisten vastaavien palvelutasoon, luo mielikuvan, että kunnalle on erittäinkin helppoa toimia asenteella ”ota tai jätä, mene muualle jos ei kelpaa”. Kunnalla asiakas ei ole aina oikeassa.
Ilmoita asiaton viesti